Home Na słodkoDesery Wiśnie w syropie do ciast i tortów

Wiśnie w syropie do ciast i tortów

autor admin
Print Friendly, PDF & Email

Sprawdzony, tradycyjny przepis na wiśnie w syropie do ciast czekoladowych , deserów i tortów. Kilka słoiczków, tak przetworzonych owoców wiśni, warto mieć w swojej spiżarce. Domowe wiśnie kandyzowane są jędrne i słodkie, a przy tym zachowują charakterystyczne dla wiśni nuty smakowe.

Sezon na wiśnie dobiega końca, warto dobrze wykorzystać jedne z najlepszych darów lata 🙂

Wiśnie w syropie do ciast

    Wiśnie kandyzowane w syropie do ciast

Składniki na wiśnie kandyzowane w syropie do ciast / 6 słoiczków o poj. około 160 ml.

 

  • 2 kg  czystych, wydrylowanych wiśni
  • 2 kg cukru

 

  1. Czyste i pozbawione pestek wiśnie, daj do większego naczynia, zasyp cukrem, delikatnie pomieszaj. Naczynie przykryj ściereczką i odłóż na 24 godziny.
  2. W tym czasie wiśnie puszczą sok. Należy odlać sok i zagotować go w osobnym naczyniu.
  3. Gorącym sokiem zalej wiśnie, pomieszaj delikatnie i ponownie odstaw naczynie z wiśniami i syropem na 24 godziny.
  4. Ponownie oddziel sok od wiśni. Wiśnie daj do czystych i wyparzonych słoiczków, a sok ponownie zagotuj.
  5. Gorącym sokiem, zalej wiśnie w słoiczkach i szczelnie zakręć słoiki.
  6. Na dno większego garnka, daj bawełnianą ściereczkę, ułóż na niej słoiki z wiśniami, ostrożnie nalej wody do 1/2 wysokości słoików. Po zagotowaniu, zmniejsz gaz do minimum i gotuj całość pod przykryciem, około 15 minut.
  7. Gorące słoiki, ułóż ciasno na desce, przykryj bawełnianą ściereczką i zostaw do wystudzenia. Schłodzone słoiki, przełóż w chodne miejsce 🙂

 

Powiązane posty

8 komentarzy

Iwona T. 18 sierpnia 2021 - 22:16

Bardzo przydatny i smaczny dodatek 😀

Odpowiedź
admin 19 sierpnia 2021 - 22:20

Pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
Ania 20 sierpnia 2021 - 11:37

Ja takie wiśnie przygotowuję po wyjęciu z nalewki wiśniowej https://ania-gotuje.pl/przepis/nalewka-z-wisni-zasypanych-cukrem/ tylko to wersja dla dorosłych domowników :-). Pozdrawiam ciepło Ania.

Odpowiedź
admin 20 sierpnia 2021 - 14:08

Koniecznie do zrobienia w sezonie wiśniowym 🙂 Pozdrawiam Ania 🙂

Odpowiedź
Pichceniomania 23 sierpnia 2021 - 00:11

Ja zwykle najpierw robię z wiśni wiśniówkę a potem owocki zasypuję cukrem. Mają kopa i cudownie nadają się do deserów, dla dorosłych 😉

Odpowiedź
admin 23 sierpnia 2021 - 22:07

Super, zrobię w przyszłym roku 🙂

Odpowiedź
Patrycja Reszko 23 sierpnia 2021 - 18:09

Szczególnie pasują do ciast czekoladowych. Pierwsze ciasto, które upiekłam w swoim życiu to był murzynek z wiśniami.

Odpowiedź
Patrycja 8 lutego 2022 - 17:54

Pamiętam jak za dziecka można było zjeść cały słoik takich wiśni 🙂 Smakowały naprawdę świetnie, lepsze niż cukierki 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz