Home Inspiracje Jaka deska do krojenia chleba, warzyw i mięs

Jaka deska do krojenia chleba, warzyw i mięs

by admin
Print Friendly, PDF & Email

Zapewne czasem zadajesz sobie pytanie, czy drewniana deska, to na pewno najlepszy wybór ? Albo, czy deska z tworzywa sztucznego jest zdrowa, i do czego można używać deski szklane ?

Ze wszystkich rodzajów desek do krojenia, od pokoleń na podium klasyfikują się deski drewnianie – np. dębowe, bukowe, z jesionu, grabu, modrzewia, orzecha, z akacji. Na polskim rynku, pojawiają się również rustykalne deski z twardych drzew egzotycznych z oliwki, mango, czy deski z mahoniu 🙂

Deska do krojenia Eya

Na uwagę zasługują również deski bambusowe, podobnie jak deski z twardych drzew ( heban, grab ) są mniej porowate, a co za tym idzie, są łatwiejsze do utrzymania higieny. Ich gładka powierzchnia nie pochłania wilgoci i zapachów, jest zatem odporna na rozwój bakterii, po użyciu wystarczy je zmyć ciepłą wodą i delikatnym detergentem.

Dodatkowo deski bambusowe są zdecydowanie tańsze i lżejsze, niż inne deski z twardego drzewa. Powód jest banalnie prosty, bambus jest łatwiej dostępny i bardzo szybko rośnie, w zasadzie to jest trawa, podczas gdy drzewa tj. heban, grab, czy oliwka rosną bardzo wolno, to zdecydowanie szlachetne drzewa. Z tego względu, deski i inne przedmioty z drewna bambusowego, to bardziej ekologiczny wybór.

Deski drewniane i bambusowe z Fabryka Form umilą każdą chwilę przy kuchennym stole, to kawałek natury, który będzie służył przez lata.

Najczęściej w kuchni, mamy dwa rodzaje desek do krojenia, jest deska do pieczywa, owoców i warzyw, oraz deska do krojenia mięsa. Do krojenia mięsa, często sięgamy po deskę szklaną lub z tworzywa sztucznego. Deski szklane i z tworzywa mają idealnie gładką powierzchnię, dlatego łatwiej i szybciej można je umyć, deskę szklaną myjemy również w zmywarce.

Cienkie i lekkie maty z tworzywa sztucznego, można zabrać na piknik i na wakacje. Będą pełniły rolę deski do krojenia i podstawki. Deski z tworzywa sztucznego, po długim użytkowaniu należy wymienić, ponieważ mikro plastik z uszkodzonej powierzchni może trafić do jedzenia. Natomiast piękne deski z marmuru są ciężkie, ale bardzo wytrzymałe i ponadczasowe.

Kolorowe deski szklane, z tworzywa i marmuru, mogą być wykorzystane do serwowania przeróżnych kanapek, przystawek, serów, owoców i wędlin. Ich ciekawa tekstura przyciąga wzrok, a ładna deska będzie nie tylko ozdobą stołu, ale również uatrakcyjni rustykalną, klasyczną i nowoczesną kuchnię 🙂

Deska do krojenia Muurla Muminki Friendship 25 x 32 cm

 

You may also like

Leave a Comment