Home Na słodkoCiasta z biszkoptem Rolada biszkoptowa z truskawkami

Rolada biszkoptowa z truskawkami

autor admin
Print Friendly, PDF & Email

Bardzo łatwe, uniwersalne i delikatne ciasto na lato, rolada biszkoptowa z kremem mascarpone i truskawkami. Biszkopt upieczesz bardzo szybko, wystawczy około 8 minut pieczenia. Nie przetrzymuj ciasta w piekarniku, zbyt długie pieczenie spowoduje, że boki biszkoptu za bardzo się spieką, i mogą pękać podczas zwijania.

Rolada smakuje z każdym, letnim owocem o miękkim i delikatnym miąższu. Bardzo polecam ten deser na lato, na pewno nikt mu się nie oprze 🙂

Rolada biszkoptowa z truskawkami

Rolada biszkoptowa z truskawkami i mascarpone

 

Składniki na biszkopt

  • 4 jajka
  • 60 g cukru
  • 50 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotuj arkusz papieru do pieczenia i lnianą, czystą ściereczkę.

Wszystkie składniki, powinny być w temperaturze pokojowej.

Jajka ubij z cukrem, na mocno puszystą i gęstą pianę. Do piany jajecznej, stopniowo dodawaj przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Wszystko bardzo delikatnie pomieszaj, tylko do połączenia składników.

Dużą blaszkę z wyposażenia piekarnika, wyłóż papierem do pieczenia. Masę przełóż na papier, wyrównaj powierzchnię.

Piecz biszkopt w temperaturze 180 stopni, około 8 minut. Nie przedłużaj czasu pieczenia, żeby uniknąć przesuszenia brzegów ciasta. Wtedy rolada może popękać, podczas zwijania 😉

Ściereczkę rozłóż na blacie, biszkopt zaraz po upieczeniu, połóż na ściereczce górą do ściereczki. Ostrożnie ściągnij papier z biszkoptu, a biszkopt zwiń w roladę razem ze ściereczką. Zostaw do schłodzenia.

Składniki na masę

  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g  mocno schłodzonej śmietanki kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 12 mocno dojrzałych truskawek
  • garść poziomek / borówek  ( opcjonalnie )

Schłodzoną śmietanę, ubij na gęstą pianę z cukrem pudrem. Do ubitej śmietanki, dodaj serek mascarpone, delikatnie połącz składniki.

Truskawki podziel na mniejsze kawałki, dodaj do masy, razem z poziomkami. Ponownie delikatnie połącz składniki.

Biszkopt rozwiń, rozprowadź masę na całej powierzchni ciasta. Ostrożnie zwiń roladę. Roladę możesz posypać cukrem pudrem i udekorować w dowolny sposób. Ten rodzaj ciasta, lepiej przechowywać w lodówce 🙂

Udanych wypieków 🙂

Powiązane posty

3 komentarze

Iwona T. 8 lipca 2021 - 22:28

Proste, a jakie pyszne 🙂

Odpowiedź
admin 9 lipca 2021 - 09:38

Bardzo dobry deser 😛

Odpowiedź
Królowa Karo 11 lipca 2021 - 11:46

Idealny deser na lato! 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz