Home Na słodkoBabki i muffiny Puszysta babka cytrynowa

Puszysta babka cytrynowa

autor admin
Puszysta babka cytrynowa
Print Friendly, PDF & Email

Bardzo dobry, dopracowany przepis na puszystą babkę cytrynową. Sok z cytryny i starta skórka sprawiają, że ciasto ma delikatny cytrusowy aromat.  Ciasto ucierane, dość łatwe w wykonaniu, z łatwo dostępnych składników, które zapewne większość z nas ma w domu.

Pyszna, puszysta babka na majowo – czerwcowy piknik 🙂

Puszysta babka cytrynowa

Puszysta babka cytrynowa

Składniki na puszystą babkę cytrynową – keksówka 11/ 25 cm. 

  • 4 większe jajka w temp. pokojowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej ( pojemność szklanki 250 ml. )
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 i 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g. masła rozpuszczonego i ostudzonego
  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
  • skórka otarta z cytryny
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Jajka ucieraj z cukrem, na jasną, gęstą i puszystą pianę.

Zmniejsz obroty miksera do minimum, stopniowo dodawaj przesiane mąki z proszkiem do pieczenia.

Następnie w dwóch porcjach, dodaj rozpuszczone i ostudzone masło.

Na koniec dodaj sok z cytryny i startą skórkę.

Piekarnik nagrzej do 180 stopni.

Dno foremki o wymiarach 11/ 25 cm, wyłóż papierem do pieczenia. Masę przelej do foremki, wyrównaj powierzchnię.

Babkę piecz w temp. 180 stopni, około 40 – 45 minut, do zrumienienia. Jeżeli pod koniec pieczenia, babka za mocno się zrumieni, można ją przykryć luźno folią aluminiową i dopiec. Pod koniec pieczenia, zrób próbę patyczkiem do szaszłyków. Jeżeli patyczek wbity w ciasto jest suchy, babka jest gotowa 🙂

Gotową babkę, odstaw do wystudzenia. Smacznego 🙂

Inspiracja –> Zobacz tutaj

 

Powiązane posty

8 komentarzy

Iwona T. 3 czerwca 2021 - 17:43

Pyszna i można ją zabrać ze sobą na piknik 😉

Odpowiedź
admin 3 czerwca 2021 - 23:37

Dokładnie, to ciasto dobrze się przechowuje 🙂

Odpowiedź
Patrycja Reszko 3 czerwca 2021 - 20:10

Nawet nie wiesz jak mi smaku narobiłaś

Odpowiedź
admin 3 czerwca 2021 - 23:37

Bardzo się cieszę, pozdrawiam 😀

Odpowiedź
Pichceniomania 8 czerwca 2021 - 21:27

Wygląda na obłędnie puchatą! cudownie kusi

Odpowiedź
Królowa Karo 10 czerwca 2021 - 22:15

Babka cytrynowa to najulubieńszy przysmak mojego juniora 🙂 Raz w miesiącu musi być obowiązkowo, a najlepiej co tydzień 🙂

Odpowiedź
admin 11 czerwca 2021 - 10:24

U mnie też są fani, babki cytrynowej 🙂

Odpowiedź
iza 16 czerwca 2021 - 09:16

uwielbiam cytrynowe ciasta

Odpowiedź

Zostaw komentarz