Home Na słodkoCiasta z owocami Szarlotka z połówkami jabłek

Szarlotka z połówkami jabłek

autor admin
Print Friendly, PDF & Email

Równie dobrze, ten wpis mógłby nosić tytuł “Jabłka zapiekane w cieście półkruchym”. Piekłam to ciasto kilka razy – z serkiem, jogurtem, z jajkami i bez jajek. Wg. mnie wersja z serkiem homogenizowanym, jest najlepsza.
Jeżeli lubisz smak i zapach zapiekanych jabłek, cynamonu, ta szarlotka z całą pewnością jest dla Ciebie.
Ciasto dość proste, z kilku łatwo dostępnych składników. Bardzo oryginalne, bardzo smaczne.

Polecam na niedzielny deser 🙂

 

Składniki na szarlotkę z jabłkami / foremka 24 x 30 cm

– 3 szklanki mąki pszennej
– 200 g masła pokrojonego na małe kawałki
– 1/2 szklanki cukru pudru
– 200 g serka homogenizowanego waniliowego
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 cukier z ziarenkami wanilii ( opcjonalnie )
– cynamon
– 6 średniej wielkości jabłek ( np. szara reneta )
– 2 arkusze papieru do pieczenia

Jabłka obierz, przekrój na dwie połówki, ostrożnie wydrąż gniazda nasienne.

Do miski daj suche składniki ( oprócz cynamonu ), pomieszaj. Dodaj masło, wyrabiaj suche składniki z masłem, następnie dodaj serek. Jeżeli masa będzie bardzo klejąca, dodaj trochę mąki. Ciasto powinno być elastyczne i gładkie.

Gotowe ciasto owiń folią spożywczą i daj do lodówki na około 20 minut.

Podziel ciasto na dwie części, większą i mniejszą.

Na dno foremki, daj arkusz papieru do pieczenia. Mniejszym kawałkiem ciasta, wylep dno foremki, nakłuj ciasto widelcem.

Na ciasto ułóż jabłka brzuszkami do góry, obficie posyp cynamonem.

Na drugim arkuszu papieru do pieczenia, obrysuj podstawę blaszki. Rozwałkuj drugą połowę ciasta, na wielkość podstawy blaszki.

Szybkim ruchem, rozłóż ciasto na jabłkach i ostrożnie ściągnij papier.

Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni, ciasto piecz około 40 minut, do mocnego zrumienienia.

Gotowe, wystudzone ciasto, podziel na porcje i posyp cukrem pudrem. Smacznego 🙂

 

 

Powiązane posty

10 komentarzy

Iwona T. 12 stycznia 2021 - 18:39

Dawno takiej szarlotki nie piekłam 🙂

Odpowiedź
admin 12 stycznia 2021 - 20:15

Warto odnawiać stare, sprawdzone przepisy 🙂

Odpowiedź
Wedliny z Dębiny 13 stycznia 2021 - 07:40

Bardzo mi odpowiada ten przepis, bo już czytając widzę, że nie jest pracochłonny. Jabłka krojone na pół to świetny pomysł. Wizualnie też super.

Odpowiedź
Kuchcik 15 stycznia 2021 - 10:00

Fajna propozycja na ciasto z jabłkami, na pewno wypróbuję przepis U mnie ostatnio była strucla drożdżowa z jabłkami

Odpowiedź
admin 15 stycznia 2021 - 18:13

Również pysznie 🙂

Odpowiedź
Iga 29 marca 2022 - 18:23

Dzień dobry,
Czy ciasto można przygotować dzień wcześniej, odstawić i piec następnego dnia?

Odpowiedź
admin 29 marca 2022 - 20:05

Myślę, że tak. Ale ciasto nie powinno wyschnąć. Owinęłabym ciasto folią spożywczą i do lodówki.

Odpowiedź
Anna Kwiatkowska 19 września 2022 - 21:50

Nie ma jajek w tym przepisie?

Odpowiedź
admin 21 września 2022 - 20:38

Nie są konieczne.

Odpowiedź

Zostaw komentarz