Home Dania i dodatki Najlepsza surówka z czerwonej kapusty

Najlepsza surówka z czerwonej kapusty

autor admin
najlepsza surówka z czerwonej kapusty
Print Friendly, PDF & Email

Przepis ze starego zeszytu, na najlepszą surówkę z czerwonej kapusty. Właśnie taka surówka mojej mamy, smakuje nam najbardziej, z dodatkiem jabłka, cebuli, soku cytryny i z cukrem.
Polecam jako dodatek do dań obiadowych, pieczeni, hod – dogów, burgerów i do tortilli 🙂

najlepsza surówka z czerwonej kapusty

Surówka z czerwonej kapusty

Składniki na surówkę z czerwonej kapusty

– 1/2 główki małej czerwonej kapusty
– 1 małe jabłko
– 1 mniejsza cebulka czerwona
– 2 łyżki soku z cytryny
– 2 pełne łyżeczki cukru
– 2 łyżki oleju
– sól i pieprz do smaku
– posiekane liście ulubionych ziół ( opcjonalnie )

Czerwoną cebulkę, pokrój w drobną kostkę. Jabłko zetrzyj na tarce. Czerwoną kapustę cienko poszatkuj, za pomocą tarki.

W garnku zagotuj wodę, z dodatkiem dwóch łyżeczek soli. Kapustę, daj do gorącej wody, dodaj łyżkę soku z cytryny ( opcjonalnie może być ocet winny ). Gotuj około 3 minuty, następnie dokładnie osącz na sitku i przełóż do miseczki.

Do kapusty dodaj drugą łyżkę soku z cytryny, pomieszaj. Dodaj jabłko, czerwoną cebulkę, cukier i olej. Wszystko ponownie, starannie pomieszaj.

Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem, ponownie pomieszaj. Jeżeli lubisz, dodaj świeże zioła.
Surówkę daj do lodówki na 20 minut, do schłodzenia 🙂

Smacznego 🙂

Powiązane posty

7 komentarzy

Magdalena 4 grudnia 2020 - 10:20

oj, kocham surówkę z kapusty czerwonej!

Odpowiedź
napiecyku 4 grudnia 2020 - 10:41

Jedyna w swoim rodzaju 🙂

Odpowiedź
rosier 4 grudnia 2020 - 19:23

Robię identycznie. Pyszna jest.

Odpowiedź
napiecyku 4 grudnia 2020 - 20:14

Stare przepisy, są najlepsze 🙂

Odpowiedź
Pichceniomania 5 grudnia 2020 - 21:29

Uwielbiam takie surówki, a takie stare sprawdzone przepisy to super sprawa 🙂

Odpowiedź
Kasia 6 stycznia 2021 - 10:18

Czerwoną kapustę często wykorzystuję w kuchni moja mama, a już tradycją jest, że podaje ją do kaczki. Mój mąż niestety za nią nie przepada, dlatego sama jej nie przyrządzam. Próbowałam w różnych wersjach, jednak żadna nie przypadła mu do gustu. Zaryzykuję jeszcze może z Twoim przepisem i mam nadzieję, że w końcu się do niej przekona, bo ja bardzo lubię taki dodatek do mięsa 🙂

Odpowiedź
GoldSushi.pl 13 stycznia 2021 - 10:28

Niezapomniany smak z dzieciństwa. Uwielbiana u nas przez całą rodzinę. Zastanawiam się czemu tak rzadko jest robiona, bo przecież nie jest pracochłonna.

Odpowiedź

Zostaw komentarz