Jarmuż to bardzo pożywne warzywo, bogate w silne przeciwutleniacze, witaminy K, witaminy C i B-karoten. Najczęściej dodaję jarmuż do koktajli, soków i do zup miksowanych, jarmuż bardzo zyskuje na smaku w połączeniu z innymi warzywami.
Zupę doprawiłam odrobiną ostrej papryczki i kurkumą, podałam z makaronem ryżowym.
Bardzo pożywny i smaczny posiłek w klimacie orientu 🙂
Składniki na zupę z jarmużu i pora
– 3 większe liście jarmużu pokrojone w paski
– 1 por ( jasna i jasnozielona część ) pokrojony w krążki
– 5 mniejszych ziemniaków pokrojonych w kostkę
– 3 ząbki czosnku
– 1 łyżeczka kurkumy
– spora szczypta chili
– 100 ml. słodkiej śmietany ( opcjonalnie mleczko kokosowe )
– sól i pieprz do smaku
– około 6-7 szklanek wody lub bulionu
– masło klarowane (1 łyżka )
– 3 łyżki świeżo posiekanej dymki
Do wody lub bulionu, dodaj ziemniaki. Gotuj na małym ogniu.
Na patelni rozgrzej masło klarowane, dodaj pora i czosnek. Całość smaż, do czasu, kiedy por odparuje wodę. Wszystko dodaj do bulionu. Całość gotuj około 20 minut.
Dodaj posiekane liście jarmużu, gotuj kolejne 10 minut. Dodaj kurkumę, chili, dopraw do smaku. Dodaj śmietankę lub mleczko kokosowe, chwilę gotuj. Zmiksuj na gładki krem.
Podaj z makaronem ryżowym i cebulką dymką. Smacznego 🙂
5 komentarzy
Dawno nie jadłam jarmużu. Taka zupa to skarb!
To prawda, pozdrawiam 🙂
Nie lubię pora, ale może w tej zupce by mi pasował 😉
Muszę się przyznać, że jarmuż w mojej kuchni pojawia się bardzo rzadko. Może tym chętniej wypróbuję Twój przepis, zwłaszcza, ze zupkę porową lubimy.
Ciekawy przepis, a sam jarmuż bardzo zdrowy 🙂