Home Dania i dodatki Dobry chleb z suszonymi pomidorami

Dobry chleb z suszonymi pomidorami

autor admin
Dobry chleb na zakwasie
Print Friendly, PDF & Email

Ten przepis początkowo miał nie trafić na bloga, ponieważ z braku czasu, robiłam ten chleb w pośpiechu i niezbyt starannie. Ale wygląd i smak, tak pozytywnie nas zaskoczył, że z przyjemnością dzielę się przepisem.
Chleb ma miękką skórkę i bardzo delikatny, elastyczny miękisz. Charakterystyczny smak suszonych pomidorów sprawia, że chleb fantastycznie smakuje z dodatkiem samego masła lub naturalnego twarogu 🙂 Serdecznie polecam 🙂

Dobry chleb na zakwasie

Dobry chleb z suszonymi pomidorami

Składniki na dobry chleb z suszonymi pomidorami

– 350 g mąki pszennej typ 550
– 100 g mąki pszennej chlebowej typ 1050
– 250 g aktywnego zakwasu żytniego ( zakwas powinien być dokarmiany 12 godzin wcześniej )
– 250 g letniej wody
– 1 pełna łyżeczka soli
– 6 listków suszonych pomidorów z torebki ( drobno pokrojonych )

Do misy wsyp mąki i sól, pomieszaj składniki.

Dodaj zakwas i wodę. Składniki wyrabiaj za pomocą haka, około 8 minut. Pod koniec wyrabiania, dodaj pomidory. Ciasto powinno być średnio ścisłe.

Misę przykryj folią spożywczą i odstaw do fermentacji wstępnej na 3 godziny.

W czasie fermentacji 2 razy co 60 minut, składaj ciasto. Z czterech stron rozciągaj boki ciasta i składaj do środka jak kopertę. W tym celu wsadź mokrą dłoń do dołu misy, chwyć jedną stronę ciasta, podnieś wysoko ciasto i złóż na górną część cista. Czynność powtórz z czterech stron.

Po zakończeniu fermentacji wstępnej, przełóż ciasto do foremki. U mnie żaroodporna foremka ceramiczna.

Ciasto delikatnie posyp mąką, przykryj lnianą ściereczką i odstaw do fermentacji końcowej na 1 – 2 godziny. Ciasto powinno podwoić objętość. Piekarnik nagrzej do 240 stopni.

Przed wsadzeniem chleba, dokładnie spryskaj piekarnik wodą. Chleb pieczemy około 50 minut, do mocnego zrumienienia. Pod koniec pieczenia, można zmniejszyć temperaturę do 220 – 200 stopni. Smacznego 🙂

Powiązane posty

7 komentarzy

Magdalena 14 maja 2020 - 20:02

bardzo dobry chleb!

Odpowiedź
napiecyku 14 maja 2020 - 20:05

Pozdrawiam Madzia 🙂

Odpowiedź
Królowa Karo 17 maja 2020 - 10:32

Super pomysł z tymi pomidorami!

Odpowiedź
Magda Keller 17 maja 2020 - 21:25

Super chlebek, dodatek suszonych pomidorów, to świetny pomysł 🙂

Odpowiedź
napiecyku 17 maja 2020 - 21:55

Pomidory, zdecydowanie ożywiają smak chleba 🙂

Odpowiedź
Łucja 26 maja 2020 - 19:03

Nie ma to jak domowy chlebek 😀

Odpowiedź
napiecyku 26 maja 2020 - 21:28

Domowy z mąki ekologicznej, najlepszy 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz