Home Na słodkoCiasta z biszkoptem Sernik gotowany na biszkopcie

Sernik gotowany na biszkopcie

autor admin
Sernik gotowany na biszkopcie
Print Friendly, PDF & Email

Głównym bohaterem mojego świątecznego ciasta, jest delikatna masa serowa, połączona z pianą z jajek i budyniem. Masa jest przełożona ciemnym biszkoptem, nasączonym mocną herbatą z rumem. Żeby ułatwić sobie zadanie, ciasto biszkoptowe można oczywiście, przygotować dzień wcześniej.

Ciasto bardzo efektowne, idealne na rodzinne spotkania, na święta i na czas karnawału 🙂 Bardzo polecam 🙂

Składniki na biszkopty

( składniki x 2, potrzebne będą dwa biszkopty )

  • 4 jaja ( osobno żółtka i białka )
  • 120 g cukru
  • szczypta soli
  • 100 g mąki pszennej
  • 20 g kakao

Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.

Białka ubij z solą, na gęstą pianę. Stopniowo dodawaj cukier i nadal ubijaj. Stopniowo dodaj roztrzepane żółtka i ponownie ubijaj na gęstą i lśniącą pianę. Dodaj mąkę przesianą z kakao i delikatnie połącz składniki.

Blaszkę o wymiarach 23 x 33 cm. wyłóż papierem do pieczenia. Masę wylej i wyrównaj powierzchnię. Biszkopt piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, około 20 -25 minut. Odstaw do wystudzenia.

W taki sam sposób, przygotuj drugi biszkopt.

Składniki na masę serową

  • 180 g masła
  • 1 kg. sera białego z wiaderka
  • 230 g cukru
  • 150 ml. mleka
  • 3 jaja
  • 2 budynie waniliowe w proszku

Dodatkowo – 50 g gorzkiej czekolady ( opcjonalnie )

Nasączenie – szklanka mocnej herbaty + kieliszek rumu lub szklanka mocnej kawy ( bez fusów )

Masło rozpuść w większym garnku.

Jaja ubij z cukrem, na gęstą i puszystą pianę. Stopniowo dodawaj ser i nadaj mieszaj do połączenia. Masę serową, przełóż do garnka z masłem. Całość gotuj na bardzo małym ogniu, mieszając od czasu, do czasu.

W mleku rozpuść budynie. Budyniową mieszankę, dodaj do masy serowej. Nadal gotuj, energicznie mieszając masę rózgą kuchenną. Składniki powinny dokładnie się połączyć, a masa powinna delikatnie zgęstnieć. Gotową masę, odłóż do przestudzenia.

Z biszkoptów, zetrzyj i pokrusz górną warstwę ( górna warstwa odchodzi bardzo łatwo ).

Biszkopty nasącz herbatą z rumem ( szklanka mocnej herbaty + kieliszek rumu ) lub mocną kawą. Następnie biszkopty, przełóż masą serową. Na wierzchu wysyp okruchy i startą czekoladę ( jeżeli używasz ).

Gotowe ciasto, ostaw w chłodne miejsce. Najlepiej na całą noc 🙂

Udanych wypieków 🙂

Przepis z blogu Nastoletnie Wypiekanie

Powiązane posty

9 komentarzy

Magdalena 3 stycznia 2020 - 20:08

nie jadłam nigdy gotowanego sernika, czas spróbować!

Odpowiedź
napiecyku 3 stycznia 2020 - 20:08

O tak, koniecznie 🙂

Odpowiedź
iza 4 stycznia 2020 - 10:22

cudowny!!! już sobie zapisałam do zrobienia

Odpowiedź
Dorota 6 stycznia 2020 - 15:22

Gdy byłam młodą dziewczyną, w domu rodzinnym bardzo często mama (a później ja) robiła podobny sernik. Biszkopt zawsze był klasyczny, jasny, a ser wylewało się na blaty ciasta jeszcze gorący. Ciacho było przepyszne!
Ciemne ciasto prezentuje się wspaniale. Następnym razem, gdy będę przygotowywała gotowany sernik, skorzystam z Twojego przepisu.
Serdecznie pozdrawiam:)

Odpowiedź
napiecyku 6 stycznia 2020 - 15:31

To prawda, można wylewać jeszcze ciepłą masę 🙂
Może i ja spróbuję następnym razem. Dziękuję za miły komentarz, sernik rzeczywiście jest przepyszny 🙂 Pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
Królowa Karo 6 stycznia 2020 - 17:11

Chodzi on za mną, od kiedy go u Ciebie zobaczyłam. Wszystkie te smaki muszą się cudownie łączyć.

Odpowiedź
napiecyku 6 stycznia 2020 - 17:24

To prawda Karolina, polecam 🙂

Odpowiedź
Majka 17 grudnia 2020 - 16:46

Pysznie wygląda na pewno upiekę na święta. Tylko mam pytanie w sposobie przygotowania piszesz żeby przesiać mąki a w składnikach jest tylko mąka przenna.

Odpowiedź
napiecyku 17 grudnia 2020 - 20:23

To pomyłka, literówka. Do biszkoptu użyłam tylko mąki pszennej 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz