Home Dania i dodatkiDania z warzywami i jarskie Jak blanszować warzywa – recenzja produktów marki Gosia

Jak blanszować warzywa – recenzja produktów marki Gosia

autor admin
Jak blanszować warzywa - recenzja produktów marki Gosia
Print Friendly, PDF & Email

Chyba wszyscy, lubimy gotowe zestawy warzyw na patelnię. Porcję mrożonych warzyw, wystarczy przełożyć na niewielką ilość rozgrzanego tłuszczu z dodatkiem ulubionych ziół i przypraw. Po zaledwie kilku minutach, otrzymamy porcję ulubionych warzyw, które w połączeniu z ryżem, makaronem czy kaszą, są propozycją na szybki i zdrowy obiad.

Dla osób, które dysponują zamrażarką i poszukują tańszych rozwiązań, proponuję wyrób własnych zestawów mrożonek na patelnię z jesiennych, jeszcze wartościowych warzyw.

Do przechowywania warzyw i owoców, sprawdzą się Woreczki Strunowe z Suwakiem Marki Gosia. Są wyjątkowo szczelne i wytrzymałe, nadają się do wielokrotnego użytku. Większe woreczki, używam do mrożenia zestawów warzyw i owoców. Mniejsze, do mrożenia koperku, liści szpinaku, kawałeczków imbiru ( do marynaty lub do herbaty ). Winogron do wina itp.

Woreczki Marki Gosia, pozwolą zaoszczędzić i lepiej wykorzystać miejsce w zamrażarce. Innym pomysłem, na mrożenie żywości w woreczkach strunowych jest puree np. z pieczonej dyni. Wystarczy otworzyć woreczek, przesuwając suwak, odłamać potrzebną porcję dyni do zup czy koktajli, ponownie zamknąć i odłożyć woreczek 🙂

Jak blanszować warzywa

Blanszowanie, polega na poddaniu warzyw wysokiej, a następnie niskiej temperaturze. Ten zabieg sprawia, że warzywa nadal są jędrne, chrupkie i wartościowe odżywczo, ale nie są już surowe. Blanszowanie, usuwa bakterie i drobne zanieczyszczenia, jednocześnie zachowując świeży smak i kolor warzyw.

Do blanszowania nadają się –

  • brokuł
  • kalafior
  • marchewka
  • groszek
  • papryka
  • por
  • jarmuż
  • fasolka szparagowa
  • szparagi
  • szpinak

U mnie, na blanszowanie czeka – kalafior, brokuł, fasolka szparagowa, słodka kukurydza ( kolba ), fasolka szparagowa i marchewka.

Warzywa umyj, kalafior i brokuł, podziel na małe różyczki. Marchewkę obierz i pokrój na plasterki o grubości 3 – 4 mm. Z fasoli, usuń końce i pokrój na mniejsze kawałki. Ziarenka kukurydzy, nożem oddziel od kolby.

Do dużego garnka nalej wodę, do 3/4 wysokości. Kidy woda się zagotuje, dodaj kalafior i brokuł. Gotuj 3 minuty na małym ogniu. Łyżką cedzakową, przełóż warzywa do durszlaka i zanurz na 3 minuty w zimnej wodzie. Czynność powtórzyłam z fasolką i marchewką. Słodka kukurydza, nie wymaga blanszowania, można ją umyć, osączyć i po prostu dodać do warzyw.

Blanszowane warzywa, odstaw do osączenia. Osączone i lekko osuszone warzywa, porcjuj do woreczków strunowych z suwakiem. Delikatnie naciskając dłonią, usuń nadmiar powietrza z woreczków, zamknij. Daj do zamrażarki.

W ostatnim czasie, miałam okazję testować większość produktów marki Gosia. Wszystkie mają bardzo fajne i praktyczne rozwiązania. Na uwagę zasługuje papier do pieczenia z wygodnym nożykiem i folia spożywcza z ucinarką. Dzięki tym prostym patentom, sprytnie utniesz tyle papieru / folii ile chcesz i jak chcesz, nic nie marnując. Nie tracisz czasu, na szukanie brzegu folii, dla mnie to super rozwiązanie 🙂

Przedstawiam również nowego, super chłonnego mopa z żółtej mokrofibry. Początkowo, traktowałam go sceptycznie, ale bardzo pozytywnie mnie zaskoczył.

W zestawie jest wiaderko z wygodnym wyciskaczem. Mop bardzo dobrze zbiera bród. Pod żółtą “spódniczką”, znajduje się gąbka, która usuwa starsze zabrudzenia. To coś jak ręczne mycie podłogi, bez brudzenia rąk. Mop dociera wszędzie, wyczyści każdą wnękę między meblami. Jednym ruchem, wyczyści listwy przypodłogowe, czego mój stary mop nie potrafił.

Nie wymaga użycia siły, lekko i bez zacieków wyczyści całe mieszkanie. Dodam, że mop marki Gosia, ma bardzo dużo pozytywnych opinii.

Polecam i życzę przyjemnego użytkowania 😀

Wpis z lokowaniem produktu

Powiązane posty

2 komentarze

Pełnia Smaków 3 listopada 2019 - 12:26

Też tak robimy 🙂 Zarówno warzywa jak i mięso! Dobrego dnia 🙂

Odpowiedź
napiecyku 3 listopada 2019 - 20:01

I słusznie, Również pozdrawiam 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz