Home Dania i dodatki Ciasto na pizze razową – orkiszową

Ciasto na pizze razową – orkiszową

autor admin
Ciasto na pizze razową orkiszową
Print Friendly, PDF & Email

Na zewnątrz robi się coraz chłodniej, łaskawym okiem zerkam więc na piekarnik z którego wyjeżdżają kolejno jesienne szarlotki na deser lub np. chrupiąca pizza na obiad 🙂

Dzisiejsza pizza, jest w połowie z mąki pszennej i w połowie z mąki orkiszowej razowej. Takie proporcje spowodują, że odpowiednio długo wyrabiane ciasto nie będzie zbyt twarde i zbite. Pizze dajemy do mocno nagrzanego piekarnika, pieczemy około 15 minut 🙂

Składniki na pizze orkiszową – razową / 2 pizze o średnicy 34 cm

  • 150 g mąki pszennej chlebowej
  • 150 g mąki razowej orkiszowej
  • 1 szklanka lekko ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy + do posmarowania miseczki
  • 5 dkg. drożdży
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru

Dodatki do pizzy*

  • sos pomidorowy, pieczarki krótko przesmażone z cebulą, kukurydza, oliwki, mozzarella ( mozzarellę dodaj pod koniec pieczenia )

Do 1/2 szklanki letniej wody, pokrusz drożdże i dodaj cukier, pomieszaj i odstaw w ciepłe miejsce.

Kiedy zaczyn lekko urośnie, dodaj resztę wody, mąki, sól i oliwę.

Zacznij wyrabiać ciasto na pizze. Jeżeli będzie się kleić, dosyp tyle mąki, żeby powstało elastyczne ciasto. Wyrabiaj 10 minut w dłoniach lub maszynowo.

Miskę posmaruj oliwą, ciasto przełóż do miski, przykryj lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, na około 30 minut.

Ciasto podziel na dwa kawałki. Każdy kawałek rozciągnij na kształt koła o średnicy 32 cm i przełóż na blaszkę lub kamień do pizzy. Na pizzy ułóż ulubione dodatki *

Kamień do pizzy, można nagrzać w piekarniku, przed położeniem ciasta. Pizze daj do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz do lekkiego zrumienienia brzegów około 15 – 20 minut.

Smacznego 🙂

Powiązane posty

11 komentarzy

Magdalena 25 września 2019 - 20:22

pyszna musi być pizza na takim cieście:)

Odpowiedź
napiecyku 25 września 2019 - 21:07

Smakiem nie ustępuje pizzy z mąki pszennej 🙂 Pozdrawiam Madzia 🙂

Odpowiedź
Królowa Karo 25 września 2019 - 21:05

Też czasem robię taką pizzę z nieszanych mąk 🙂 Aż mi narobiłaś smaka, bo dawno u mnie pizzy nie było 🙂

Odpowiedź
napiecyku 25 września 2019 - 21:07

W takim razie, masz gotowy pomysł na jutrzejszy obiad 🙂

Odpowiedź
Magda 26 września 2019 - 14:58

Super, chętnie spróbuję takiej pizzy, jeszcze nie robiłam z mąką razową 🙂

Odpowiedź
napiecyku 26 września 2019 - 18:53

Bardzo polecam nieco zdrowszą wersję 🙂

Odpowiedź
Dorota 28 września 2019 - 15:02

Po ostatnim grzybobraniu mąż zażyczył sobie pizzy. Wyszła bardzo smaczna. Do ciasta użyłam mieszanki różnych rodzajów mąki firmy Basia: mąki pełnoziarnistej z orkiszu, tortowej orkiszowej oraz z pełnego przemiału.
Pozdrawiam:)

Odpowiedź
napiecyku 28 września 2019 - 16:17

Cieszę się, że pizza smakowała całej rodzince 🙂 Ja również piekłam na tej mące. Pozdrawiam serdecznie 🙂

Odpowiedź
Patrycja Reszko 30 września 2019 - 12:41

Koniecznie muszę kupić taką mąkę, bo potrzebuję w kuchni odmiany, a i na pizzę mam wielką ochotę…

Odpowiedź
Dorota z kobietytomy.pl 30 września 2019 - 14:25

Pizza jest super, a taka razowa to już musi być genialna 🙂

Odpowiedź
Di bloguje 3 października 2019 - 09:05

Domowa pizza nie ma sobie równych!

Odpowiedź

Zostaw komentarz