Home Na słodkoCiasta i ciasteczka kruche Ciasteczka migdałowe

Ciasteczka migdałowe

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Maślane ciasteczka z wanilią i mielonymi migdałami. Ciasteczka są bardzo delikatne, nie za słodkie i kruche, a przy tym wybornie smakują. Z przepisu otrzymałam jedną blaszkę ciasteczek, będą smakowitym dodatkiem do kawy i herbaty dla dorosłych i dla dzieci 🙂

Składniki / jedna blaszka z wyposażenia piekarnika
  • 180 g maki pszennej
  • 100 g masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mielonych migdałów
  • 1 cukier z prawdziwą wanilią
  • 2 łyżki cukru brązowego nierafinowanego lub kokosowego
  • szczypta soli
Masło siekam z mąką, migdałami, cukrem i solą. Kiedy z ciasta zrobi się kruszonka, dodaję żółtka i zaczynam wyrabiać ciasto. Gotowe ciasto nie jest mocno zwarte i ma tendencje do kruszenia.
Ciasto daję do lodówki na 40 minut.
Po tym czasie ciasto wyciągam z lodówki. Z ciasta odrywam małe kawałki i robię kulki wielkości orzecha włoskiego.
Kulki układam na desce i wyciskam wzorki tłuczkiem do kotletów.
Ciasteczka układam na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę około 15 minut, w temp. 180 stopni, do zrumienienia.
Gotowe układam na kratce, do przestudzenia. Smacznego 🙂

Powiązane posty

19 komentarzy

Megly 26 stycznia 2017 - 19:01

Na początku muszę wspomnieć, że bardzo spodobała mi się ta puszka na ciasteczka.
A co do samych ciasteczek – och, ale mi narobiłaś ochoty na nie! Nigdy nie jadłam jeszcze takich migdałowych! Teraz to wiem, że muszę się koniecznie wziąć za ten przepis jak najszybciej.
Pozdrawiam! 🙂

Odpowiedź
Magdalena 26 stycznia 2017 - 19:41

zimą uwielbiam chrupać takie ciasteczka:)

Odpowiedź
Obiad gotowy! 26 stycznia 2017 - 20:04

kruche smakowitości;)

Odpowiedź
dżemdżus 26 stycznia 2017 - 21:38

Przepyszne i przepiękne ciasteczka nie wspominając o puszce 🙂

Odpowiedź
Obżarciuch 27 stycznia 2017 - 12:51

bardzo smaczne ciasteczka, idealne do herbaty i kawy 🙂

Odpowiedź
Marzena 27 stycznia 2017 - 17:43

Wspaniałe ciasteczka 🙂

Odpowiedź
Gotowanie to proste ! 27 stycznia 2017 - 19:50

Pięknie wyglądają 🙂

Odpowiedź
Nathaliecooks 27 stycznia 2017 - 21:56

Miałam dziś robić ciasteczka migdałowe, ale mam całkiem inny przepis 🙂 świetne zdjęcie!

Odpowiedź
Nathaliecooks 27 stycznia 2017 - 21:58

Miałam dziś robić ciasteczka migdałowe, ale mam całkiem inny przepis, świetne zdjęcie!

Odpowiedź
Leseratte 28 stycznia 2017 - 10:32

Wyglądają pysznie!

Odpowiedź
Ewa 28 stycznia 2017 - 11:44

Pyszne, kruche, ja już się częstuję 🙂

Odpowiedź
Ania - Fabryka Pomysłów 28 stycznia 2017 - 17:27

wspaniałe ciacha! 🙂 do orzechowych smaczków mam słabość 🙂 a migdałami ostatnio zajadam się na okrągło 🙂

Odpowiedź
Cukry Proste 28 stycznia 2017 - 17:39

Pochrupałabym:)

Odpowiedź
Ela Dziurkowska 28 stycznia 2017 - 17:50

To ja poproszę kilka…. 🙂

Odpowiedź
Kasia | Pełny talerz 28 stycznia 2017 - 18:10

Ciastka wyglądają bardzo profesjonalnie. Myślałam, że to recenzja kupionych, ale… Po prostu rozwaliłaś mnie tym tłuczkiem. Fantastyczny pomysł!!! 😀

Odpowiedź
Ania 28 stycznia 2017 - 22:45

Uwielbiam migdałowy smak, więc te ciasteczka na pewno by mi smakowały. Wyglądają pysznie 🙂

Odpowiedź
Agnieszka Wieczorek 29 stycznia 2017 - 16:15

O mniam! Do pochrupania idealne 🙂 Muszą cudowanie smakować z kubkiem ciepłego mleka 🙂

Odpowiedź
piegusek 30 stycznia 2017 - 11:59

już sobie wyobrażam jak są pyszne! mniam:)

Odpowiedź
Pati 7 lutego 2017 - 14:02

Bardzo pomysłowo nadałaś im kształt!

Odpowiedź

Zostaw komentarz