Home Na słodkoDesery Naleśniki z mlekiem kokosowym – kokosowe

Naleśniki z mlekiem kokosowym – kokosowe

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Wyjątkowe naleśniki o smaku kokosowym z delikatną nutą wanilii. Naleśniki z tak przygotowanego ciasta, świetnie się smażą, tradycyjnie nie udał się tylko pierwszy naleśnik. Kokosowy smak jest wyraźnie wyczuwalny, naleśniki są mięciutkie i delikatne 🙂
Przygotujcie dla bliskich osób, a dostaniecie w zamian szerokie uśmiechy 😀

DSC_5945

Składniki / 9 sztuk
  • 1 pełna szklanka gęstego mleka kokosowego
  • 1 szkl. wody mineralnej ( u mnie lekko gazowana )
  • 1 i 1/3 szkl. mąki pszennej
  • łyżka cukru z prawdziwą wanilią ( opcjonalnie )
  • 3 jajka
Do smażenia
  • łyżka masła klarowanego, oleju kokosowego, rzepakowego lub z pestek winogron
Oraz
  • Patelnia do smażenia naleśników, z nieprzywierającym dnem
  • szeroka, płaska łopatka
  • pędzelek kuchenny
Mleko i jajka, dokładnie mieszam rózgą kuchenną. Dodaję mąkę, wodę i cukier, wszystko dokładnie mieszam. Można użyć miksera. Gotowa masa, powinna mieć konsystencje słodkiej śmietany.
Na patelni z nieprzywierającym dnem, rozgrzewam pełną łyżeczkę tłuszczu. Pędzelkiem, rozprowadzam tłuszcz na całej powierzchni patelni. Na rozgrzany tłuszcz nakładam pierwszą porcję ciasta. Manewruję patelnią tak, żeby masa pokryła dno patelni. Naleśniki smażę na większym ogniu.
Kiedy spód naleśnika się zetnie, ostrożnie łopatką podważam naleśnik i szybkim ruchem, obracam na drugą stronę. Kiedy druga strona się przyrumieni, gotowy naleśnik zsuwam na talerzyk.
Przy smażeniu kolejnych 3 – 4 naleśników, nie używam tłuszczu. Jeżeli naleśniki zaczynają się przypalać,  smaruję patelnię odrobiną tłuszczu.
Gotowe naleśniki podaję z twarożkiem, truskawkami, konfiturą lub przesmażonymi jabłkami. Smacznego 🙂

DSC_5926

 

DSC_6029

Powiązane posty

23 komentarze

Ladylaura 2 marca 2016 - 19:14

Pyszne.

Odpowiedź
lena 2 marca 2016 - 19:48

Muszę zrobić;)

Odpowiedź
Ela Dziurkowska 2 marca 2016 - 20:28

Poproszę dwa a co kolację trzeba zjeść 😉

Odpowiedź
Kuchnia u Krysi 2 marca 2016 - 22:21

Bardzo lubię naleśniki. Ale kiedy przeczytałam, że są kokosowe i pachną wanilią to już pełnia szczęścia. Pięknie je wysmażyłaś. Delikatne… mniam, mniam 🙂

Odpowiedź
Iwona 2 marca 2016 - 22:36

Fatum pierwszego naleśnika – chyba każdy tak ma 😉 Super takie naleśniczki 🙂

Odpowiedź
Ania - Fabryka Pomysłów 2 marca 2016 - 23:59

pyszne naleśniczki 🙂

Odpowiedź
Megly 3 marca 2016 - 07:29

Ty to wiesz jak mnie kupić? Jak słyszę kokos to już jestem zadowolona, a tutaj nie dość, że jedno z moich ukochanych dań – naleśniki to jeszcze wersja kokosowo-kokosowa. 😀 Nigdy nie robiłam takich, co najwyżej smażyłam je na oleju kokosowym. Także smak ich na pewno musi być wspaniały. Pozdrowionka 🙂

Odpowiedź
marcelina 3 marca 2016 - 10:05

Na takie to ja się piszę! Genialny ten dodatek mleka kokosowego 🙂

Odpowiedź
Kobieta po 30 3 marca 2016 - 12:16

Naleśniki bardzo lubię, te mają mleko kokosowe i wodę mineralną – pewnie są lekkie i pulchne…>:)

Odpowiedź
Karolina Krawiec 9 czerwca 2020 - 15:41

Wspaniale wychodzą, świetny przepis. Dzieci mi wyrywały z patelni sobie musiałam ukradkiem odkładać

Odpowiedź
napiecyku 9 czerwca 2020 - 15:54

Cieszę się, że naleśniki smakowały 🙂 Pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
Marta gotuje 3 marca 2016 - 16:31

Pysznie muszą smakować. Z mlekiem kokosowym jeszcze nie robiłam naleśników 🙂

Odpowiedź
Marzena 3 marca 2016 - 18:40

Kochana na naleśniki nie musisz mnie długo namawiać a jak już o smaku kokosowym to biorę w ciemno 🙂

Odpowiedź
domowacukierniaewy.blox.pl 4 marca 2016 - 00:29

Dla mnie rewelacja 🙂

Odpowiedź
Królowa Karo 4 marca 2016 - 06:21

Coś mi mówi, że dzisiaj będę miała takie na obiad 😉

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 4 marca 2016 - 12:48

Wszystko co z kokosem musi być pyszne 🙂 Naleśniki są przepiękne! czujemy ich smak 😀

Odpowiedź
dżemdżus 4 marca 2016 - 15:25

Tak strasznie mi się zachciało naleśników kiedy tu zajrzałam. Pędzę robić 🙂 mam nadzieję że wyjdą mi choć w połowie tak piękne jak Twoje 🙂

Odpowiedź
Sosna 4 marca 2016 - 16:12

Są idealne :>

Odpowiedź
Łukasz 5 marca 2016 - 00:06

Ładnie wyglądają. W sumie jak większość naleśników jakie widziałem. Ale pamiętam, jedyne jakie się wyróżniały to te z przedszkola, straaaasznie tłuste były.

Odpowiedź
Katarzyna 6 lipca 2019 - 14:12

Zrobilam. Bardzo smaczne 🙂 proste w przygotowaniu ciasto, ladnie sie smazyly, nie rozpadaly itp. Zapisuje sobie przepis! Polecam!
Dziekuje i pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
napiecyku 6 lipca 2019 - 21:46

Cieszę się, że naleśniki smakowały 🙂 Dziękuję za komentarz i pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
Edyta 23 grudnia 2020 - 17:20

Cudowny przepis, dziękuję! <3

Odpowiedź
napiecyku 23 grudnia 2020 - 20:15

Cieszę się, że smakowały 🙂 Pozdrawiam <3

Odpowiedź

Zostaw komentarz