Home Dania i dodatkiDomowe chleby Najprostszy chleb na zakwasie

Najprostszy chleb na zakwasie

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Chlebek na zakwasie z otr─Öbami dla zabieganych, zapracowanych i leniwych ­čśë Chleb nie wymaga dwukrotnego wyrabiania, wystarczy dok┼éadnie wymiesza─ç wszystkie sk┼éadniki. Bardzo wa┼╝ny natomiast, jest czas wyrastania ciasta i trwa od trzech do pi─Öciu godzin, w zale┼╝no┼Ťci od wilgotno┼Ťci i temperatury powietrza. Do ciasta, mo┼╝na doda─ç ulubione dodatki tj. otr─Öby, siemi─Ö lniane, pestki s┼éonecznika, czarnuszka lub posiekane pestki dyni. Ja najbardziej lubi─Ö z siemieniem lnianym ­čÖé
Przygotujecie sw├│j w┼éasny, domowy chleb na zakwasie. Polecam bardzo, z podanych sk┼éadnik├│w otrzyma┼éam dwa chlebki o ┼é─ůcznej wadze 1, 6 kg. ­čÖé
Polecam również prosty chleb na drożdżach z otrębami, słonecznikiem i siemieniem lnianym.

DSC_6116

 

Składniki
  • 800 g m─ůki pszennej
  • 100 g m─ůki ┼╝ytniej
  • 16 ┼éy┼╝ek aktywnego┬ázakwasu ┼╝ytniego
  • 600 ml. letniej wody
  • 5 g dro┼╝d┼╝y
  • 3, 5 ┼éy┼╝eczki soli
  • spora szczypta cukru
  • 3 ┼éy┼╝ki oliwy + do smarowania foremek
  • szklanka p┼éatk├│w owsianych lub otr─ůb + do posypania foremek
Do letniej wody dodaj─Ö cukier i dro┼╝d┼╝e. Wszystko mieszam.
Do wi─Ökszej miski, przesiewam m─ůki, dodaj─Ö wod─Ö z dro┼╝d┼╝ami, zakwas, oliw─Ö, s├│l i p┼éatki owsiane.
Wszystkie sk┼éadniki dok┼éadnie mieszam. Je┼╝eli ciasto si─Ö klei, mo┼╝na doda─ç troch─Ö m─ůki. Wyrabiam p├│┼é minuty, do dok┼éadnego po┼é─ůczenia sk┼éadnik├│w.
┬áDwie pod┼éu┼╝ne foremki smaruj─Ö oliw─ů i posypuj─Ö otr─Öbami. Ciasto dziel─Ö na dwie po┼éowy i daj─Ö do foremek.
Foremki zostawiam w ciep┼éym miejscu i przykrywam lnian─ů ┼Ťciereczk─ů. Ciasto powinno przynajmniej, podwoi─ç swoj─ů obj─Öto┼Ť─ç. U mnie chlebek wyrasta┼é 3, 5 godziny.
Piekarnik nastawiam na 210 stopni. Do ciep┼éego piekarnika, ostro┼╝nie przenosz─Ö chlebki, na dno piekarnika daj─Ö 3 kostki lodu. Piek─Ö oko┼éo 10 minut w temp. 210 stopni, nast─Öpnie zmniejszam temp. do 200 stopni i piek─Ö kolejne 30 – 35 minut.
Gotowy chlebek powinien mie─ç rumian─ů sk├│rk─Ö. Upieczony chleb wyci─ůgam z piekarnika i ostro┼╝nie z foremki. Studz─Ö na kratce.
Udanych wypiek├│w ­čÖé

DSC_6123

DSC_6147

Powi─ůzane posty

17 komentarzy

lena 5 marca 2016 - 06:42

Zjad┼éabym du┼╝─ů kromk─Ö z samym mas┼éem;)

Odpowied┼║
Obiad gotowy! 5 marca 2016 - 12:30

pi─Ökny chleb! zazwyczaj pszenne si─Ö wyrabia dwa razy, wi─Öc ch─Ötnie wypr├│buj─Ö taki prostszy przepis:)

Odpowied┼║
Iwona 5 marca 2016 - 13:43

W┼éa┼Ťnie si─Ö piecze podobny u mnie ­čÖé

Odpowied┼║
Megly 5 marca 2016 - 15:48

P├│ki co jeszcze swojego pierwszego chleba na zakwasie nie robi┼éam, ale zawsze ukradkiem podgl─ůda┼éam mam─Ö i cioci─Ö przy pracy nad chlebem na zakwasie. Dzi─Ökuj─Ö za prostu przepis- na I raz w sam raz ­čÖé Pozdrowionka ­čÖé

Odpowied┼║
Joasia 5 marca 2016 - 16:03

Przepyszny ­čÖé

Odpowied┼║
Ela 5 marca 2016 - 17:11

Pięknie wyrósł !! Domowy chlebek jest najlepszy !!
Pozdrawiam

Odpowied┼║
Ladylaura 5 marca 2016 - 18:07

Wspaniały.

Odpowied┼║
Nemi 5 marca 2016 - 18:46

Pi─Ökny! Porywam kromk─Ö;)

Odpowied┼║
Ela Dziurkowska 5 marca 2016 - 18:59

Pi─Ökny taki swojski chlebek ­čÖé

Odpowied┼║
Agnieszka Wieczorek 6 marca 2016 - 01:19

Taki chleb mog─Ö je┼Ť─ç sam, bez ┼╝adnych dodatk├│w ­čÖé Pi─Öknie si─Ö prezentuje!

Odpowied┼║
Marzena 6 marca 2016 - 15:56

Wspania┼éy chlebu┼Ť, takie domowe wypieki s─ů najlepsze ­čÖé

Odpowied┼║
Angelika i Monika (Candy Pandas) 6 marca 2016 - 16:08

My chcemy tzw. pi─Ötki lub dupki ­čśÇ i do tego z mase┼ékiem ­čśÇ

Odpowied┼║
Madame Malonka 6 marca 2016 - 16:34

Od d┼éu┼╝szego czasu przymierzam si─Ö do zrobienia swojego pierwszego chleba. Po Twoim po┼Ťcie zegar tyka coraz szybciej ­čÖé

Odpowied┼║
Jolanta Strazyc 6 marca 2016 - 19:54

Wyglada przepysznie ­čÖé

Odpowied┼║
Ania - Fabryka Pomysłów 7 marca 2016 - 08:40

co┼Ť w sam raz dla mnie ­čÖé

Odpowied┼║
enrikos 7 lutego 2018 - 11:50

Nie wyobra┼╝am sobie jak mo┼╝na da─ç tak wielk─ů ilo┼Ť─ç zakwasu i do tego jeszcze dro┼╝d┼╝e na tak─ů porcj─Ö.

Odpowied┼║
napiecyku 7 lutego 2018 - 13:49

Teoretycznie ten chleb bez dro┼╝d┼╝y r├│wnie┼╝ powinien wyrosn─ů─ç. Ilo┼Ť─ç zakwasu wg, mnie nie jest przesadzona, mamy prawie 1 kg. m─ůki i szklank─Ö p┼éatk├│w owsianych. Du┼╝o zale┼╝y od r├│┼╝nych czynnik├│w np. mocy zakwasu. Ja osobi┼Ťcie lubi─Ö chleby ‘mocniejsze”z wi─Öksz─ů ilo┼Ťci─ů zakwasu.

Odpowied┼║

Zostaw komentarz