Home Dania i dodatkiDomowe chleby Najprostszy chleb na zakwasie

Najprostszy chleb na zakwasie

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Chlebek na zakwasie z otr臋bami dla zabieganych, zapracowanych i leniwych 馃槈 Chleb nie wymaga dwukrotnego wyrabiania, wystarczy dok艂adnie wymiesza膰 wszystkie sk艂adniki. Bardzo wa偶ny natomiast, jest czas wyrastania ciasta i trwa od trzech do pi臋ciu godzin, w zale偶no艣ci od wilgotno艣ci i temperatury powietrza. Do ciasta, mo偶na doda膰 ulubione dodatki tj. otr臋by, siemi臋 lniane, pestki s艂onecznika, czarnuszka lub posiekane pestki dyni. Ja najbardziej lubi臋 z siemieniem lnianym 馃檪
Przygotujecie sw贸j w艂asny, domowy chleb na zakwasie. Polecam bardzo, z podanych sk艂adnik贸w otrzyma艂am dwa chlebki o 艂膮cznej wadze 1, 6 kg. 馃檪
Polecam r贸wnie偶 prosty chleb na dro偶d偶ach z otr臋bami, s艂onecznikiem i siemieniem lnianym.

DSC_6116

 

Sk艂adniki
  • 800 g m膮ki pszennej
  • 100 g m膮ki 偶ytniej
  • 16 艂y偶ek aktywnego聽zakwasu 偶ytniego
  • 600 ml. letniej wody
  • 5 g dro偶d偶y
  • 3, 5 艂y偶eczki soli
  • spora szczypta cukru
  • 3 艂y偶ki oliwy + do smarowania foremek
  • szklanka p艂atk贸w owsianych lub otr膮b + do posypania foremek
Do letniej wody dodaj臋 cukier i dro偶d偶e. Wszystko mieszam.
Do wi臋kszej miski, przesiewam m膮ki, dodaj臋 wod臋 z dro偶d偶ami, zakwas, oliw臋, s贸l i p艂atki owsiane.
Wszystkie sk艂adniki dok艂adnie mieszam. Je偶eli ciasto si臋 klei, mo偶na doda膰 troch臋 m膮ki. Wyrabiam p贸艂 minuty, do dok艂adnego po艂膮czenia sk艂adnik贸w.
聽Dwie pod艂u偶ne foremki smaruj臋 oliw膮 i posypuj臋 otr臋bami. Ciasto dziel臋 na dwie po艂owy i daj臋 do foremek.
Foremki zostawiam w ciep艂ym miejscu i przykrywam lnian膮 艣ciereczk膮. Ciasto powinno przynajmniej, podwoi膰 swoj膮 obj臋to艣膰. U mnie chlebek wyrasta艂 3, 5 godziny.
Piekarnik nastawiam na 210 stopni. Do ciep艂ego piekarnika, ostro偶nie przenosz臋 chlebki, na dno piekarnika daj臋 3 kostki lodu. Piek臋 oko艂o 10 minut w temp. 210 stopni, nast臋pnie zmniejszam temp. do 200 stopni i piek臋 kolejne 30 – 35 minut.
Gotowy chlebek powinien mie膰 rumian膮 sk贸rk臋. Upieczony chleb wyci膮gam z piekarnika i ostro偶nie z foremki. Studz臋 na kratce.
Udanych wypiek贸w 馃檪

DSC_6123

DSC_6147

Powi膮zane posty

17 komentarzy

lena 5 marca 2016 - 06:42

Zjad艂abym du偶膮 kromk臋 z samym mas艂em;)

Odpowied藕
Obiad gotowy! 5 marca 2016 - 12:30

pi臋kny chleb! zazwyczaj pszenne si臋 wyrabia dwa razy, wi臋c ch臋tnie wypr贸buj臋 taki prostszy przepis:)

Odpowied藕
Iwona 5 marca 2016 - 13:43

W艂a艣nie si臋 piecze podobny u mnie 馃檪

Odpowied藕
Megly 5 marca 2016 - 15:48

P贸ki co jeszcze swojego pierwszego chleba na zakwasie nie robi艂am, ale zawsze ukradkiem podgl膮da艂am mam臋 i cioci臋 przy pracy nad chlebem na zakwasie. Dzi臋kuj臋 za prostu przepis- na I raz w sam raz 馃檪 Pozdrowionka 馃檪

Odpowied藕
Joasia 5 marca 2016 - 16:03

Przepyszny 馃檪

Odpowied藕
Ela 5 marca 2016 - 17:11

Pi臋knie wyr贸s艂 !! Domowy chlebek jest najlepszy !!
Pozdrawiam

Odpowied藕
Ladylaura 5 marca 2016 - 18:07

Wspania艂y.

Odpowied藕
Nemi 5 marca 2016 - 18:46

Pi臋kny! Porywam kromk臋;)

Odpowied藕
Ela Dziurkowska 5 marca 2016 - 18:59

Pi臋kny taki swojski chlebek 馃檪

Odpowied藕
Agnieszka Wieczorek 6 marca 2016 - 01:19

Taki chleb mog臋 je艣膰 sam, bez 偶adnych dodatk贸w 馃檪 Pi臋knie si臋 prezentuje!

Odpowied藕
Marzena 6 marca 2016 - 15:56

Wspania艂y chlebu艣, takie domowe wypieki s膮 najlepsze 馃檪

Odpowied藕
Angelika i Monika (Candy Pandas) 6 marca 2016 - 16:08

My chcemy tzw. pi臋tki lub dupki 馃榾 i do tego z mase艂kiem 馃榾

Odpowied藕
Madame Malonka 6 marca 2016 - 16:34

Od d艂u偶szego czasu przymierzam si臋 do zrobienia swojego pierwszego chleba. Po Twoim po艣cie zegar tyka coraz szybciej 馃檪

Odpowied藕
Jolanta Strazyc 6 marca 2016 - 19:54

Wyglada przepysznie 馃檪

Odpowied藕
Ania - Fabryka Pomys艂贸w 7 marca 2016 - 08:40

co艣 w sam raz dla mnie 馃檪

Odpowied藕
enrikos 7 lutego 2018 - 11:50

Nie wyobra偶am sobie jak mo偶na da膰 tak wielk膮 ilo艣膰 zakwasu i do tego jeszcze dro偶d偶e na tak膮 porcj臋.

Odpowied藕
napiecyku 7 lutego 2018 - 13:49

Teoretycznie ten chleb bez dro偶d偶y r贸wnie偶 powinien wyrosn膮膰. Ilo艣膰 zakwasu wg, mnie nie jest przesadzona, mamy prawie 1 kg. m膮ki i szklank臋 p艂atk贸w owsianych. Du偶o zale偶y od r贸偶nych czynnik贸w np. mocy zakwasu. Ja osobi艣cie lubi臋 chleby ‘mocniejsze”z wi臋ksz膮 ilo艣ci膮 zakwasu.

Odpowied藕

Zostaw komentarz