Bardzo proste ciasteczka dwuskładnikowe z mielonych migdałów i miodu. Migdały wystarczy zmielić na masę podobną do marcepanu, zlepić je naturalnym, płynnym miodem i baza do ciasteczek gotowa. Można wycinać ulubione kształty, ja przygotowałam wielkanocne jajeczka. Ciasteczka bardzo delikatne o subtelnym, marcepanowym smaku. Bardzo polecam dla maluchów, mogą być ozdobą wielkanocnego koszyczka 🙂
Wszystkim fanom i czytelnikom bloga Napiecyku, życzę wszelkiej pomyślności i radości w życiu zawodowym i prywatnym. Niech te Święta będą przepełnione szczęściem i radością w gronie najbliższych. Korzystając z okazji, dziękuję za miłe maile, udostępnienia i komentarze 🙂
Małgosia.
Składniki / 13 sztuk
- 150 g migdałów w płatkach
- 1, 5 – 2 łyżki płynnego miodu ( wielokwiatowy, rzepakowy, wrzosowy )
Migdały mielę do czasu, kiedy zaczynają zmieniać się w plastyczną masę. Najlepiej zrobić to za pomocą wysokoobrotowego urządzenia np. blendera z przystawką do rozdrabniania. Można również partiami mielić płatki migdałów w młynku do kawy.
Do gotowej masy dodaję miód. Dodaję tyle miodu, ile zabierze masa ( u mnie 2 łyżki ). Masa powinna mieć kosystencje miękkiej plasteliny.
Masę rozciągam wałkiem, między dwoma warstwami folii spożywczej, na grubość około 5 mm.
Radełkiem wycinam kształt jajek i nacinam ozdobne wzory.
Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładam papierem do pieczenia. Na papierze układam ciasteczka. Piekę w temp. 170 stopni, do zrumienienia. W czasie pieczenia obserwujemy ciastka, ponieważ lubią się przypalać. Czas pieczenia to od 12 – 15 minut.
Gotowe ciastka są miękkie, dlatego wyciągam je razem z blaszką i studzę.
Takie ciasteczka, to smaczna i zdrowa przekąska dla maluchów, oraz niezwykły dodatek do kawy. Udanych wypieków 🙂
22 komentarze
Dla mnie ideał:)
Wspaniałych Świąt:)
Zaciekawiła mnie ta receptura bez mąki i bez cukru – ciasteczka prawie dietetyczne! 🙂 Wesołych Świąt dla Ciebie i rodziny! 🙂
Kto by pomyślał, że tylko z dwóch składników można upiec takie ciacha 😀
bardzo fajny pomysł na ciasteczka, pycha. 🙂 do herbaty i kawy w sam raz.
Bardzo ciekawy a tak prosty przepis.
Super ciasteczka, pochrupałabym 😀 Wesołych i zdrowych Świąt:)
niesamowite! zaledwie migdały i miód – a tyle pyszności!
Niektóre gospodynie nie wyobrażają sobie ciast czy ciasteczek bez tych składników. Ja jestem jak najbardziej za postępem w kuchni. Sama podobne wykonuje i uwielbiam. Proste, mało składników, a jakie piękne i smakowite. Pozdrowieńka! 🙂
Migdały i miód to rajskie połączenie:)
Ciasteczka jajeczka – super 🙂
Wow! Genialne ciasteczka. Kto by pomyślał, że z dwóch składników można takie cuda zrobić 🙂 Zdrowych, radosnych Świąt dla Ciebie i Twoich najbliższych 🙂
Jak widzę taki tytuł posta to zawsze zastanawiam się z czego w takim razie jest dany wypiek 😀 A tu taki fajny pomysł z migdałami. Muszą pysznie smakować 🙂 Wesołych Świąt!
Cudowne ciasteczka kochana 🙂 życzę wspaniałych Świąt Wielkanocnych spędzonych w rodzinnej i radosnej atmosferze 🙂
Kiedyś, gdy robiłem mleko migdałowe, to te odpadki po nim wykorzystywałem na robienie tego typu ciastek ;-).
Super te ciacha 🙂 Pięknych Świąt Małgosiu dla Ciebie i Rodzinki 🙂
Muszą być cudowne, migdałowe ciasteczka skradną serca wszystkich 🙂
proste i zdrowe ciacha 🙂
Wesołych Świąt! 🙂
Małgosia ciasteczko jedno ci skradnę 😉
Spokojnych i wesołych świąt! 🙂
Niesamowity przepis 🙂 Muszę go wypróbować, jak tylko świąteczne przejedzenie opadnie 🙂
Cudny przepis! Czy mogę tylko wiedziec jak długo można przechowywać zrobione ciasteczka? Chciałabym zrobić trochę gwiazdek na święta i ładnie przystroić – no i stąd pytanie czy da się je przechowywać trochę dłużej, tak jak pierniczki na przyklad?
Oczywiście, można je dać do zakręcanego słoika, lub do pojemnika z tworzywa 🙂