Home Dania i dodatkiDania z warzywami i jarskie Pulpety drobiowe zapiekane z warzywami

Pulpety drobiowe zapiekane z warzywami

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Proste pulpety z indyka, zapiekane z cukinią, papryką, cebulą i pomidorami. Do tego dużo ziół, moja ulubiona bazylia, tymianek i rozmaryn. Pyszne i pożywne danie, które możemy podać na obiad lub na kolację. Na kolację podajemy na sposób włoski z pieczywem, na obiad, z ulubioną kaszą lub z ryżem. Z 600 g mięsa, otrzymałam 12 małych pulpetów. Jedną część wykorzystałam do zapiekanki, drugą odłożyłam na następny dzień. Bardzo polecam 🙂

DSC_0112

Składniki na pulpety
  • 600 g piersi z indyka
  • 1 pełna łyżka mąki jaglanej
  • 1 jajko
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka czarnuszki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • olej do smażenia
Mięso mielę dwukrotnie, dodaję czosnek i resztę składników. Całość dokładnie mieszam. Z masy formuję małe pulpety.
Na rozgrzanym oleju, krótko smażę pulpety. Powinny się zarumienić 😉 Odstawiam.
Pozostałe składniki
  • 2 oczyszczone papryki, pokrojone w kostkę
  • 1 mała cukinia pokrojona w plasterki
  • 2 małe cebulki pokrojone w piórka
  • puszka pomidorów w kawałkach
  • szklanka passaty pomidorowej ( u mnie z kartonika )
  • płaska łyżeczka suszonej bazylii, tymianku i rozmarynu
  • łyżeczka ostrej papryki
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/2 szklanki oleju z pestek winogron
  • garść świeżych listków bazylii do podania
Do miseczki daję wszystkie składniki i całość delikatnie mieszam.
Piekarnik nagrzewam do 190 stopni.
Naczynie do zapiekania napełniam warzywami. Do warzyw dodaję pulpety. Całość piekę 35 – 40 minut, w temperaturze 190 stopni. Podaję ze świeżą bazylią i z ryżem. Smacznego 🙂

DSC_0119

DSC_0107

Powiązane posty

17 komentarzy

lena 14 października 2015 - 05:57

Uwielbiam każdą odmianę pulpetów:)

Odpowiedź
Salvador Dali 14 października 2015 - 08:40

ooo.. takie zapieczone pulpety to danie bardzo pożywne! Na pewno idealne na zimowe obiady 🙂

Odpowiedź
Ania - Kto ugości moich gości? 14 października 2015 - 09:22

Pyszne, bardzo apetyczne danie!

Odpowiedź
Renata - Mój dzień 14 października 2015 - 10:53

Wyglkądają przepysznie!
u mnie jeszcze musi być sosik, ale to juz jak kto lubi:)

Odpowiedź
amandaricci-butikzprzepisami 14 października 2015 - 19:42

Piękne pulpeciki, takie apetyczne i rumiane, aż mi przyszła na nie ochota! 🙂 Dużo warzyw i ziół – super danie! 🙂

Odpowiedź
Ela Dziurkowska 14 października 2015 - 20:20

Kolorowo, aromatycznie i pysznie 🙂

Odpowiedź
Agnieszka Wieczorek 14 października 2015 - 20:28

Świetna propozycja. Pulpeciki wyglądają wyśmienicie 🙂 Mniam, palce lizać

Odpowiedź
poprosze dokladke 14 października 2015 - 20:36

świetny i zdrowy obiad!

Odpowiedź
Ania 14 października 2015 - 20:52

bardzo fajny pomysł na zapiekane klopsy, często robię je z piekarnika. w tym wydaniu bardzo mi się podobają 🙂

Odpowiedź
Zawsze głodna 14 października 2015 - 22:05

Smaczne, zdrowe i pożywne- super 🙂 I tak pięknie, kolorowo się prezentują 🙂

Odpowiedź
Dorota 14 października 2015 - 22:29

Wspaniałe danie. Niby proste, ale jego prezentacja naprawdę zachęca, ślicznie wyglądają na zdjęciach 🙂

Odpowiedź
Marta gotuje 14 października 2015 - 23:14

Pyszne danie, wygląda wspaniale 🙂

Odpowiedź
Beti 15 października 2015 - 15:02

Jak smacznie :)) Super danie 🙂

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 15 października 2015 - 18:48

Mmmmm pulpeciki wyglądają bardzo smacznie 🙂 Plus warzywa i jest super 😀

Odpowiedź
marcelina 15 października 2015 - 22:02

Jak mi brakuje takich obiadów! 🙂 Małgosiu pulpeciki w twoim wydaniu to pierwsza klasa! 🙂

Odpowiedź
Obiad gotowy! 16 października 2015 - 13:14

apetyczne i lekkie kotleciki, w towarzystwie warzyw stanowią pyszny obiad

Odpowiedź
Ela 19 października 2015 - 20:51

Po prostu palce lizać !!
Pozdrawiam 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz