Home Dania i dodatkiDania z warzywami i jarskie Kotlety rybne po tajsku

Kotlety rybne po tajsku

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Kotlety z ryb to miła odmiana od filetów smażonych lub pieczonych. Warto przygotować je w domu, mamy wtedy pewność, że nie zawierają sztucznych dodatków smakowych i wypełniaczy. Robiąc kotleciki dla dzieci przygotujmy łagodniejszą wersję, bez pasty curry, zamiast tego można dodać cebulkę i czosnek. W tym przepisie za wszystkie przyprawy wystarcza pasta curry, w której oprócz ostrych papryczek jest czosnek, cebulka, kolendra, imbir, kmin i trawa cytrynowa. Bardzo polecam rybkę w takim wydaniu, szczególnie dla fanów smaków orientalnych 🙂

IMG_4826

Składniki
  • około 500 g. filetów białych ryb morskich, bez skóry i ości
  • 1-2 płaskie łyżki pasty z czerwonego curry ( w zależności od upodobań smakowych )
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • olej roślinny do smażenia
  • bułka tarta
Osuszoną rybę mielę w maszynce do mięsa, dodaję pastę curry, roztrzepane jajko i mąkę kukurydzianą. Składniki dokładnie mieszam, jeżeli masa będzie mało elastyczna można dodać więcej mąki kukurydzianej. Z masy formuję małe kotleciki o średnicy 5 cm. Każdy kotlecik delikatnie obtaczam w bułce tartej i smażę na rumiano. Około 4 minuty z każdej strony. Gotowe odsączam na papierowym ręczniku i podaję ciepłe z ryżem i surówką. Smacznego 🙂

IMG_4828

IMG_4864

 

Powiązane posty

20 komentarzy

Lena 10 kwietnia 2015 - 11:00

Takie orientalne kotlety muszą być przepyszne 😉

Odpowiedź
beti 10 kwietnia 2015 - 11:16

Ciekawe 🙂 Lubię Kotleciki rybne 🙂

Odpowiedź
Ladylaura 10 kwietnia 2015 - 11:18

Ale obiad ,cudowny.

Odpowiedź
Ania 10 kwietnia 2015 - 11:55

Kotlety rybne – pycha, a z pastą curry – jeszcze lepiej 🙂

Odpowiedź
domowacukierniaewy.blox.pl 10 kwietnia 2015 - 12:32

Pyszne kotleciki, świetnie przyrządzone 🙂

Odpowiedź
amandaricci-butikzprzepisami 10 kwietnia 2015 - 14:32

Ładnie podany, apetyczny domowy obiad! Ciekawe orientalne dodatki! 🙂

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 10 kwietnia 2015 - 15:05

Nigdy nie jadłyśmy kotletów rybnych (no może jak byłyśmy małe ale nie pamiętamy tego). Bardzo chętnie byśmy spróbowały Twoich 🙂

Odpowiedź
Agnieszka 10 kwietnia 2015 - 15:34

Fajny pomysł z tą pastą curry 🙂

Odpowiedź
Calluna 10 kwietnia 2015 - 18:05

Wyglądają bardzo smakowicie, rybę uwielbiam to kotleciki pewnie też.

Odpowiedź
Ela Dz 10 kwietnia 2015 - 18:52

Małgosiu jakie apetyczne i rumiane. 🙂

Odpowiedź
Obiad gotowy! 10 kwietnia 2015 - 19:04

marzą się mnie takie domowe dobre kotlety rybne, chętnie skorzystam z pomysłu!

Odpowiedź
Dorota 10 kwietnia 2015 - 19:26

Fenomenalne danie. Właśnie nie bardzo wiem, co zjem na kolację. Może właśnie wykorzystam Twój przepis 🙂

Odpowiedź
ja i moje urwisy 10 kwietnia 2015 - 19:47

Kotlety rybne ciekawe czy by to zjedli hmmm

Odpowiedź
Urszula 10 kwietnia 2015 - 21:37

Świetne danie, a zdjęcia piękne, pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
Ania 10 kwietnia 2015 - 21:53

bardzo fajny pomysł na kotlety inaczej 🙂

Odpowiedź
Moja pasja smaku 10 kwietnia 2015 - 23:16

Serwujesz to, co kocha <3 Dam się pokroić za ich talerz 🙂 !!!

Odpowiedź
ulcik 12 kwietnia 2015 - 06:44

mniam, brzmi smakowicie ! zapisuje do wykorzystania ! pozdrawiam!

Odpowiedź
poproszę dokładkę 12 kwietnia 2015 - 13:19

moje smaki, więc muszę zrobić 🙂

Odpowiedź
lekcjewkuchni.blogspot.com 12 kwietnia 2015 - 18:24

Wspaniały przepis, takich jeszcze nie jadłam:)

Odpowiedź
Darek 28 kwietnia 2015 - 12:08

Prosty i ciekawy pomysł
Do wykorzystania w najbliższym czasie 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz