Home Dania i dodatki Zupa jarzynowa z pulpetami

Zupa jarzynowa z pulpetami

autor admin
Zupa z pulpetami
Print Friendly, PDF & Email

Pulpety drobiowe z aromatycznej zupie, smakują zdecydowanie lepiej, niż te klasyczne podane z ziemniakami. Pasta curry lub kurkuma, apetycznie zabarwią zupę na żółty kolor.

Zupa dla każdego i na każdą okazję. Bardzo polecam, warto spróbować 🙂

Składniki na zupę

  • 2 marchewki pokrojone na plasterki
  • 1 pietruszka pokrojona na plasterki
  • 1 por ( jasna i jasnozielona część )
  • 5 ziemniaków pokrojonych w kostkę
  • 2 łyżeczki żółtej pasty curry lub 2 łyżeczki kurkumy
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • łyżka majeranku
  • łyżka świeżo posiekanego koperku
  • 100 ml. słodkiej śmietanki

Składniki na pulpety

  • około 400 g mięsa z indyka
  • 1 cebula pokrojona i przesmażona na złoty kolor
  • mała bułka razowa ( namoczona i odciśnięta )
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 jajko
  • łyżeczka majeranku
  • sól i pieprz do smaku

Przez maszynkę do mielenia, przepuść mięso, odciśniętą bułkę i przesmażoną cebulę. Dodaj jajko i przyprawy, całość dokładnie pomieszaj. Dłonie natłuść, z masy odrywaj małe kawałki i uformuj pulpety. Pulpety daj na niewielką ilość rozgrzanego tłuszczu. Obsmaż krótko, na złoty kolor. Odstaw.

Na dnie garnka, rozgrzej masło klarowane, dodaj pastę curry lub kurkumę. Dorzuć marchewkę, pietruszkę i por ( związany sznurkiem kuchennym ). Warzywa smaż mieszając, do czasu kiedy lekko odparują wodę. Dodaj ziemniaki, majeranek i dolej 2 litry gorącej wody. Całość gotuj na małym ogniu, około 25 minut.

Dodaj pulpety, zupę gotuj kolejne 20 minut. Dodaj śmietankę, koperek i przyprawy. Całość podgrzej jeszcze chwilę. Od razu podawaj. Smacznego 🙂

Powiązane posty

1 komentarz

Magdalena 2 stycznia 2020 - 20:05

pycha!

Odpowiedź

Zostaw komentarz