Home Dania i dodatki Kotlety z kaszy jaglanej

Kotlety z kaszy jaglanej

autor admin
Kotlety z kaszy jaglanej
Print Friendly, PDF & Email

Kasza jaglana, po ugotowaniu jest bardzo plastyczna, można z niej kształtować zgrabne kotlety z dodatkiem ulubionych warzyw. Ja wybrałam korzeń selera, czosnek i cebulę. Kotlety smażymy krótko, do lekkiego zrumienienia. Podaj je z delikatnym mięsem indyka i z sezonową surówką.

Warto dodać, że kasza jaglana jest jedną z najstarszych i najzdrowszych kasz. Działa odkwaszająco, rozgrzewająco i jest lekkostrawna. Jest źródłem witamin z grupy B i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach D, E i K. W kaszy jaglanej, znajdziesz minerały tj. magnez, krzem, żelazo i wiele innych. I to nie wszystkie zalety kaszy jaglanej 🙂

Jak widać, warto włączyć ten rodzaj prosa, do naszego jadłospisu na stałe 🙂

Składniki

  • szklanka kaszy jaglanej
  • 1/2 małego korzenia selera ( 60 – 70 g )
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • pieprz i sól do smaku
  • masło klarowane do smażenia

Kaszę wypłukaj kilkakrotnie w zimnej ( lodowatej ) wodzie. Przełóż kaszę do garnka z grubym dnem, dolej dwie pełne szklanki zimnej wody. Dodaj łyżeczkę soli.

Gotuj kaszę na małym ogniu, około 14 minut od zagotowania. Garnek przykryj grubą ściereczką i odstaw do napęcznienia. Następnie przełóż kaszę do miseczki i odstaw do przestudzenia.

Cebulkę pokrój w małą kostkę, czosnek drobno posiekaj, korzeń selera zetrzyj na drobnej tarce.

Na patelni rozpuść, pełną łyżkę masła klarowanego. Dodaj cebulę, czosnek i seler. Wszystko smaż mieszając, do czasu, kiedy warzywa zmiękną i odparują wodę.

Do przestudzonej kaszy, dodaj warzywa, zioła, jajko i mąkę. Wszystko dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby dopraw do smaku.

W dłoniach kształtuj małe kotlety. Kotlety smaż na średnim ogniu, na rumiano. Podaj je z delikatnym mięsem indyka i z sezonową surówką. Smacznego 🙂

Powiązane posty

9 komentarzy

Magdalena 22 stycznia 2019 - 17:42

wyglądają przepysznie:)

Odpowiedź
Iwona 22 stycznia 2019 - 18:43

Lubie takie kotleciki, niestety rzadko je robię bo mężowe ich nie lubi 😉

Odpowiedź
napiecyku 22 stycznia 2019 - 19:39

U mnie, na szczęście, wszyscy lubią kaszę 🙂

Odpowiedź
Kuchcik 23 stycznia 2019 - 10:38

Smakowicie wyglądają 🙂 Robię podobne, dodaję do nich jeszcze mielonego indyka i suszone pomidory, są bardzo smaczne.

Odpowiedź
Magda 23 stycznia 2019 - 16:14

Fajne te kotleciki, chętnie wypróbuję, bo ostatnio ograniczam mięso, a to świetna alternatywa dla klasycznych kotletów 🙂

Odpowiedź
napiecyku 23 stycznia 2019 - 17:53

To prawda, te kotlety są bardzo sycące 🙂

Odpowiedź
Beti 25 stycznia 2019 - 14:32

Uwielbiam kotleciki z kaszy jaglanej 🙂

Odpowiedź
dżemdżus 6 lutego 2019 - 22:21

Robiłam wieki temu kotlety z kaszy jaglanej. Dzięki za przypomnienie że istnieją i za nową nieznaną odsłonę. Dodatek selera to dla mnie nowość.

Odpowiedź
Urszula 26 lutego 2019 - 11:26

Uwielbiam takie “wynalazki”!

Odpowiedź

Zostaw komentarz