Home Na słodkoCiasta z biszkoptem Rolada czekoladowa z mascarpone

Rolada czekoladowa z mascarpone

autor admin
Rolada biszkoptowa z mascarpone
Print Friendly, PDF & Email

Puszysta rolada biszkoptowa z delikatnym kremem z serka mascarpone i gorzkiej czekolady. Zrobienie rolady czekoladowej nie jest czasochłonne, ale musisz przestrzegać kilku prostych zasad, dzięki którym ciasto biszkoptowe nie popęka w czasie zwijania.

Rolada, to ciekawa propozycja na atrakcyjny weekendowy deser, dla przyjaciół i dla całej rodziny 🙂

  Składniki na biszkopt

  • 50 g mąki pszennej
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 60 g. cukru
  • 4 jajka ( osobno żółtka, osobno białka )
  • 1 pełna łyżeczka kakao
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Wszystkie składniki na ciasto, powinny być w temperaturze pokojowej.

Białka ubij z solą na puszystą pianę. Dodaj cukier i nadal ubijaj. Kolejno dodawaj żółtka i ubijaj do czasu, aż piana stanie się gęsta i lśniąca.

Dodaj przesiane mąki z kakao i proszkiem do pieczenia. Wszystko delikatnie wymieszaj.

Blaszkę z wyposażenia piekarnika, wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto równomiernie, rozłóż na papierze. Wyrównaj powierzchnię.

Ciasto piecz na środkowej półce piekarnika, około 10 minut w temp. 170 stopni. Nie przedłużaj czasu pieczenia. Ciasto nie może, za bardzo się wysuszyć.

Teraz działaj dość szybko i sprawnie. Jeżeli ciasto ostygnie na blaszce, stwardnieje i w czasie zawijania w roladę, może się połamać 🙁

Rozłóż na stole czystą, bawełnianą ściereczkę. Połóż ciasto na ściereczce, papierem do góry. Teraz ostrożnie usuń papier. Ciasto zwiń wzdłuż dłuższego brzegu, razem ze ściereczką w roladę. Tak zwiniętą roladę, odstaw do przestudzenia, na czas robienia masy.

  Składniki na masę

  • 250 g serka mascarpone
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 6 łyżek mleka lub słodkiej śmietanki
  • 1 plaska łyżka cukru pudru ( opcjonalnie )

Czekoladę rozpuść w małym naczyniu, na bardzo małym ogniu z dodatkiem mleka lub słodkiej śmietanki ( 3 łyżki ). Odstaw do przestudzenia. Odłóż łyżkę czekoladowej masy do dekoracji.

Przestudzoną czekoladę dokładnie połącz z mascarpone. Jeżeli czekolada ma duży procent kakao i jest mało słodka, można dodać cukier puder.

Ostrożne rozwiń biszkoptową roladę, posmaruj równomiernie masą i ponownie zwiń.

Do reszty masy czekoladowej, ponownie dodaj 3 łyżki śmietanki, składniki dokładnie połącz. Rolady delikatnie udekoruj czekoladą i daj do lodówki, do schłodzenia. Smacznego 🙂

Powiązane posty

27 komentarzy

Iwona 25 stycznia 2019 - 19:28

Jak ona przepysznie wygląda, aż ślinka cieknie 😀

Odpowiedź
napiecyku 25 stycznia 2019 - 20:48

W takim razie, zapraszam na kawę 🙂

Odpowiedź
Magdalena 25 stycznia 2019 - 20:33

wygląda przepysznie:)

Odpowiedź
Justyna Schröder 25 stycznia 2019 - 22:01

A co sie robi z zoltkami? Sa zbedne?

Odpowiedź
napiecyku 25 stycznia 2019 - 22:10

Oczywiście trzeba dodać do piany. Już poprawiłam, tak jest, kiedy człowiek się spieszy. Dzięki wielkie 😀

Odpowiedź
Justyna Schröder 25 stycznia 2019 - 22:16

❤ Super, dzieki! Jutro sie za nia biore 😉

Odpowiedź
napiecyku 25 stycznia 2019 - 22:35

Cieszę się 🙂 Mam nadzieję, że przypadnie do gustu <3

Odpowiedź
Natalia 26 stycznia 2019 - 12:57

Mmm uwielbiam mascarpone 🙂 Coś dla mnie 🙂
https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

Odpowiedź
Renata 27 stycznia 2019 - 12:13

jak ja kocham rolady:)
przepysznie wygląda i zapewne też tak smakuje:)

Odpowiedź
Joanna 27 stycznia 2019 - 15:26

Małgosiu rolada prezentuje się wspaniale 🙂 chętnie bym kawałeczek spróbowała do kawki:)

Odpowiedź
Magda 28 stycznia 2019 - 09:04

Rolada wygląda fantastycznie, gratulacje 🙂

Odpowiedź
Kuchcik 31 stycznia 2019 - 07:48

Wygląda rewelacyjnie 🙂 Moje smaki.

Odpowiedź
dżemdżus 6 lutego 2019 - 22:19

Przepyszna czekoladowa dekadencja 🙂

Odpowiedź
Ervisha 12 lutego 2019 - 10:59

Moja rodzinka bardzo lubi rolady a Twoja wyglada genialnie 😉

Odpowiedź
iza 13 lutego 2019 - 07:34

cudownie wygląda

Odpowiedź
Beti 13 lutego 2019 - 15:32

Jejku wygląda obłędnie 🙂

Odpowiedź
Łukasz 18 lutego 2019 - 23:06

Wspaniale wygląda! <3

Odpowiedź
Teresa 25 lutego 2019 - 12:15

Dawno nie piekłam rolady https://mojewyroby.wordpress.com/

Odpowiedź
Agnieszka 25 lutego 2019 - 18:38

Bardzo lubię kremy z serka mascarpone. Smakowita rolada 🙂

Odpowiedź
Pełnia Smaków 6 marca 2019 - 22:10

Ale obłędna rolada 🙂 Pyszności!

Odpowiedź
Izabela S. 7 marca 2019 - 07:41

Cudownie wygląda ta rolada 🙂 Mniam 🙂

Odpowiedź
zwiazenknapatelni 8 marca 2019 - 09:58

desery i ciasta z mascarpone są świetne

Odpowiedź
Aleksandra 11 marca 2019 - 08:54

Wygląda na skomplikowany wypiek, ale jest bardzo łatwa i szybka do zrobienia. U gości efekt WOW. U mnie jeszcze krem testowany w opcji biała czekolada i liofilizowane truskawki

Odpowiedź
napiecyku 11 marca 2019 - 12:39

Cieszę się, że rolada smakowała 🙂 Opcja z białą czekoladą i truskawkami bardzo ciekawa 🙂

Odpowiedź
Pati 14 marca 2019 - 15:51

Wspaniale wygląda!

Odpowiedź
Małgorzata 11 stycznia 2020 - 12:19

U piekła w zeszły weekend. Dzisiaj drugi raz
Wszystkim smakowało , a do tego szybko się robi

Odpowiedź
napiecyku 11 stycznia 2020 - 18:12

Cieszę się, że ciasto smakowało 🙂 Pozdrawiam 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz