Home Dania i dodatki Ryba zapiekana z ajvarem i porem

Ryba zapiekana z ajvarem i porem

autor admin
Ryba zapiekana z ajvarem i porem
Print Friendly, PDF & Email

Ajvar, to cudowny wynalazek, rodem z kuchni serbskiej. Produkt idealny dla osób, które chcą zdrowo się odżywiać i szukają prostych połączeń z warzywami takimi jak papryka, bakłażan, pomidory czy cebula. Ajvar, można dodawać absolutnie do wszystkich, wytrawnych dań 😀 Pasta ajvar wzbogaca smakowo pieczenie, zupy, sosy i ryby, oraz potrawki typu leczo czy fasolka po bretońsku.  Ajwar polubiłam już dawno i z upodobaniem używam go jako bazy do pizzy. Maślana konsystencja past warzywnych, fajnie sprawdza się na grzankach i kanapkach.

Dzisiaj przygotowałam proste danie z ryby, zapiekanej z ajvarem i porem. Delikatny aromat cytryny i pora, oraz dominujący smak papryki, czynią to danie wyjątkowym i lekkim dodatkiem do ryżu i pieczywa 🙂

Składniki

  • 3 filety z mintaja, sandacza lub dorsza bez ości*
  • 200 g pasty warzywnej Ajvar 
  • 1/2 małego pora ( jasna i jasnozielona część )
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 3 – 4 łyżki oleju roślinnego
  • sól i biały pieprz

Przydadzą się

  • arkusz papieru do pieczenia
  •  naczynie do zapiekania

Piekarnik nagrzewam do 190 stopni.

Filety dokładnie myję i osuszam papierowym ręcznikiem. Skrapiam sokiem z cytryny, delikatnie posypuję solą i białym pieprzem.

Por nacinam wzdłuż i dokładnie myję pod bieżącą wodą. Kroję na cieniutkie półplasterki.

Na większym arkuszu papieru do pieczenia, układam ryby. Na każdy kawałek ryby, nakładam kolejno porcję ajvaru i pora. Całość dokładnie spryskuję olejem roślinnym.

Brzegi papieru zawijam do środka, tworząc zamkniętą paczuszkę. Paczuszkę daję do naczynia do zapiekania i do piekarnika.

Całość zapiekam około 20 minut. Danie będzie gotowe, kiedy widelec, miękko wbija się w rybę. Smacznego 🙂

* Do tej potrawy, można użyć ryby zamrożonej lub na pół zamrożonej. Wtedy odpowiednio wydłużamy czas pieczenia.

Wpis we współpracy ze sklepem internetowym Kuchnie Świata

Powiązane posty

3 komentarze

Angelika i Monika (Candy Pandas) 20 listopada 2018 - 19:43

Jeszcze nie jadłyśmy ajwaru ale wiele smacznych opinii o nim czytałyśmy 🙂

Odpowiedź
napiecyku 20 listopada 2018 - 20:01

Dziewczyny, musicie to nadrobić 🙂

Odpowiedź
Magdalena 20 listopada 2018 - 20:36

zjadłabym taką rybę z przyjemnością 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz