Kruche ciasto z dżemem jagodowym

Print Friendly
Bardzo prosty sposób na szybkie ciasto na weekend. Kruche ciasto zrobiłam z dodatkiem mąki owsianej, a warstwy kruchego ciasta, przełożyłam dżemem jagodowym. Pyszne i delikatne ciasto do niedzielnej kawy. Prościej nie będzie 🙂

 

Składniki
  • 250 g maki pszennej
  •  50 g mąki owsianej ( użyłam zmielonych płatków owsianych )
  • 150 g schłodzonego masła pokrojonego na kawałki
  • 1 małe jajko
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g dżemu jagodowego niskosłodzonego
Do miseczki daję wszystkie składniki, oprócz dżemu. W dłoniach lub malakserem, wyrabiam ciasto kruche.
Kiedy ciasto jest plastyczne, owijam je folią spożywczą i daję do lodówki do schłodzenia na około 30 minut.
Schodzone ciasto dzielę na dwie części, mniejszą i większą. Mniejszą część  (1/3 ciasta) ponownie daję do lodówki, a większym kawałkiem wylepiam dno i nisko boki foremki o średnicy 23 cm.
Ciasto nakłuwam widelcem i podpiekam w piekarniku w temp. 180 stopni, około 10 minut.
Na podpieczonym spodzie, równomiernie rozprowadzam dżem jagodowy.
Mniejszą część ciasta rozwałkowuję na posypanym mąką blacie i radełkiem wycinam wstążki o szerokości 2 cm. Wstążki układam na dżemie tworząc kratkę. Jeżeli zostanie Wam trochę ciasta, można dodatkowo zrobić ozdobną rozetkę wzdłuż brzegów ciasta.
Całośc piekę w temp. 180 stopni około 30 minut, do zrumienienia 🙂
Udanych wypieków 🙂

komentarzy 9

  1. Magdalena 27 stycznia 2018 at 19:53 Reply

    idealne na zimę gdy nie ma tyle świeżych owoców:)

  2. Ania - Fabryka Pomysłów 27 stycznia 2018 at 20:04 Reply

    ciasto wygląda apetycznie! 🙂

  3. Ewa 28 stycznia 2018 at 11:30 Reply

    Po prostu pysznie 🙂

  4. Agnieszka Wieczorek 28 stycznia 2018 at 12:22 Reply

    Jaka piękna kratka 🙂 Ciasto wygląda znakomicie! I myślę, że równie świetnie smakuje 🙂

  5. Gotowanie...to proste ! 28 stycznia 2018 at 16:07 Reply

    Super smaczne są takie ciasta zimową porą 😀

  6. Królowa Karo 28 stycznia 2018 at 19:05 Reply

    Cudowne! Wypróbuję za tydzień!

  7. Angelika i Monika (Candy Pandas) 31 stycznia 2018 at 13:29 Reply

    Oj kusi, szczególnie ten dżem między kartkami 😀

  8. Po prostu pycha 31 stycznia 2018 at 23:46 Reply

    Jakie równiutkie wyszło – jestem pod wrazeniem 🙂

  9. Kobieta po 30 15 lutego 2018 at 14:54 Reply

    Lubię mieć w zanadrzu przepisy na szybkie ciacha. A jagody uwielbiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *