Sernik rosa

Print Friendly
Jeden z moich świątecznych wypieków. Sernik na kruchym spodzie bez cukru z mąki krupczatki. Delikatna masa serowa o smaku pomarańczy, zwieńczona pianką, która rozpływa się w ustach. Tytułowa rosa, to kropelki płynnego cukru, który wytrąca się z bezy białkowej, kilkanaście minut po upieczeniu.
Sernik bardzo smaczny i dekoracyjny, będzie idealny na świąteczny deser 🙂
Wszystkim czytelnikom i fanom bloga życzę ciepłych, rodzinnych Świąt oraz tego, abyśmy potrafili dostrzegać szczęście w małych, codziennych czynnościach. 
Pięknych i Magicznych Świąt 🙂

Składniki na ciasto kruche

  • 250 g maki krupczatki
  •  70 g pociętego na kawałki masła
  • 1 jajko
  • 2 żółtka ( białka odkładam do miseczki )
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystkie składniki na ciasto kruche daję do miseczki i szybko wyrabiam w dłoniach na gładkie ciasto. Ciasto owijam folią spożywczą i daję do lodówki na 30 minut do schłodzenia.
Składniki na masę serową
  • 1 kg zmielonego sera z wiaderka
  • 4 żółtka ( białka odkładam do miseczki )
  • 70 g budyniu waniliowego w proszku
  • 3/4 szkl. cukru
  • 3/4 szkl. mleka
  • 1/3 szkl. oleju
  • 3/4 łyżeczki aromatu pomarańczowego lub  4 łyżki likieru pomarańczowego
Wszystkie składniki masę serową, daję do wysokiej miseczki i miksuję krótko, ale do dokładnego połączenia składników.
Blaszkę o wym. 24 x 30 cm. wykładam papierem do pieczenia. Spód wyklejam kruchym ciastem. Ciasto nakłuwam widelcem.
Na kruchy spód wylewam masę sernikową, wyrównuję powierzchnię. Sernik daję do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę około 50 minut. Do czasu, kiedy brzegi sernika się przyrumienią.
Składniki na piankę
  • 6 białek
  • 3/4 szkl. cukru
  • spora szczypta soli
Białka ubijam z solą na najniższych obrotach na gęstą pianę. Stopniowo dodaję cukier. Po każdym dodaniu cukru, ubijam do czasu, kiedy cukier się rozpuści. Gotowa piana powinna być sztywna i lśniąca.
Upieczony sernik ostrożnie wysuwam z piekarnika, na wierzch wykładam pianę. Wyrównuję powierzchnię, ozdobną szpatułką, można wykonać ozdobne rowki.
Sernik ponownie wkładam do piekarnika i piekę w niższej temperaturze 160 stopni około 15 minut, do delikatnego zrumienienia powierzchni pianki.
Gotowy sernik ostrożnie wyciągam z piekarnika. Po około 30 – stu minutach, na powierzchni powinna pojawić się rosa 🙂 Udanych wypieków 🙂

 

 

komentarzy 12

  1. Gotowanie...to proste ! 22 grudnia 2017 at 19:11 Reply

    Pysznie wygląda 🙂

  2. Ada 22 grudnia 2017 at 19:56 Reply

    Pycha! Muszę w końcu spróbować. Zapraszam do konkursu na serniki 🙂 https://cookpad.com/pl/konkursy/272-przepisy-na-serniki

  3. Magdalena 22 grudnia 2017 at 20:01 Reply

    Rodzinnych i pysznych Świąt 🙂

    • napiecyku 22 grudnia 2017 at 20:07 Reply

      Dziękuję Madziu za życzenia i wszystkie komentarze. Również życzę spokojnych i radosnych Świąt 🙂

  4. Ania - Fabryka Pomysłów 22 grudnia 2017 at 21:51 Reply

    pyszna klasyka 🙂
    Przy okazji pragnę Ci życzyć Wesołych Świąt 🙂

  5. Królowa Karo 23 grudnia 2017 at 09:41 Reply

    Uwielbiam ten sernik!
    Tobie również życzę pięknych, rodzinnych, spokojnych, pachnących choinką świąt 🙂

  6. Ania 23 grudnia 2017 at 12:13 Reply

    Najlepszy 🙂
    Wesołych Świąt, a przede wszystkim zdrowia i spokoju :*

  7. Agnieszka Wieczorek 24 grudnia 2017 at 15:05 Reply

    Sernik prezentuje się rewelacyjnie 🙂
    Wesołych, spokojnych, pełnych ciepła i miłości Świąt:*

  8. marcepanowykacik 25 grudnia 2017 at 18:46 Reply

    Nigdy nie piekłam sernika z rosą .Twój jest bardzo smakowity ❤

  9. Smakołyki Asi 26 grudnia 2017 at 12:47 Reply

    Serniczek jest pyszny 🙂 Spokojnych świąt 🙂

  10. Angelika i Monika (Candy Pandas) 27 grudnia 2017 at 16:05 Reply

    Serników nigdy za wiele 😀 Takiego jeszcze nie robiłyśmy 😉

  11. Rebecca Sharp 28 grudnia 2017 at 15:12 Reply

    Serników nigdy dość, trzeba jeść i to w różnych odsłonach!

    Pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego w Nowym Roku!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *