Szarlotka bezglutenowa

Print Friendly
Bardzo prosta i smaczna szarlotka z mieszanki mąk bezglutenowych. Mąki mieszamy, łączymy z tłuszczem i wylepiamy foremkę. Nadzienie z poszatkowanych jabłek, przykrywamy drugą częścią kruszonki, a na wszystko wylewamy mleko z dodatkiem żółtka…łatwiej być nie może 🙂
Szarlotka świetnie smakuje na ciepło, podana z gałką lodów waniliowych. Do deseru podałam chińską białą herbatę z truskawkami i kwiatami malwy od Richmont.

Składniki
  • 400 g mieszanki mąk bezglutenowych ( może być gotowa mieszanka lub 100 g mąki gryczanej, 100 g mąki kokosowej, 100 g mąki ziemniaczanej, 100 g mąki kukurydzianej )
  • 200 g miękkiego masła
  • 3/4 szkl. ciemnego cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie
  • 4 duże jabłka
  •  łyżka mieszanki cynamonu, imbiru i kardamonu
Oraz
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 żółtko
Jabłka obieram i ścinam na cienkie plasterki. Mieszam z cynamonem, kardamonem  i imbirem.
Mąki mieszam w miseczce, dodaję masło pocięte na kawałki, cukier i proszek do pieczenia, wszystko wyrabiam w dłoniach. Gotowe ciasto ma konsystencje mokrego piasku.
Dno foremki o średnicy 22 – 25 cm.wykładam papierem do pieczenia, boki smakuję tłuszczem.
Większą częścią ciasta wylepiam dno i boki foremki.
Jabłka przekładam na ciasto i delikatnie ubijam. Na jabłka kruszę mniejszą połowę ciasta.
Na wierzch równomiernie wylewam mleko wymieszane z żółtkiem.
Szarlotkę piekę około 50 minut w temp. 180 stopni. U mnie po 30 minutach góra mocno się przyrumieniła,  przykryłam foremkę folią aluminiową i dopiekłam spód ciasta.
Gotowe ciasto studzę na kratce. Podaję z gałką lodów waniliowych i gorącą białą herbatą  Smacznego 🙂

                                  Herbata w porcelanowych dzbankach – zobacz tutaj

 

komentarzy 6

  1. Magdalena 22 września 2017 at 20:03 Reply

    idealne ciasto na weekend 😉

  2. Kobieta po 30 22 września 2017 at 20:41 Reply

    na pewno wypróbuję 🙂

  3. Megly 23 września 2017 at 22:38 Reply

    Bardzo mi się podoba idea takich przepisów bez glutenu.
    Sama chętnie bym zjadła to ciasto. Kilka razy robiłam nawet podobne.
    Byłam zadowolona ze smaku. Szarlotka zawsze pycha.
    Pozdrawiam serdecznie! 🙂

  4. Agnieszka Wieczorek 24 września 2017 at 16:04 Reply

    Szarlotka zawsze mile widziana <3 Pięknie się prezentuje, bardzo apetycznie 🙂 Skusiłabym się i to na pewno na jednym kawałku by się nie skończyło. A do tego pyszna herbata – rewelacja 🙂

  5. Ania - Fabryka Pomysłów 24 września 2017 at 18:05 Reply

    rewelacyjna szarlotka! 🙂

  6. Gotowanie...to proste ! 24 września 2017 at 23:36 Reply

    Na pewno była pyszna chodź bezglutenowa 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *