Gulasz drobiowy z brokułem i z kukurydzą cukrową

Print Friendly
Bardzo prosty, a zarazem smaczny i zdrowy obiad, z łatwo dostępnych o tej porze roku składników. Kukurydza cukrowa ma bardzo słodkie, delikatne i miękkie ziarna. Dodana do potrawy, stanowi razem z brokułem, zgrany duet smakowy i kolorystyczny. Gulasz można podać z kaszą, ryżem lub z razowym makaronem. Szybko, zdrowo, smacznie – tak lubię 🙂

Składniki / 3 porcje
  • 3 małe piersi z kurczaka
  • 1/2 dużego brokuła
  • 1 kolba miękkiej kukurydzy cukrowej
  • po 1/2 łyżeczki suszonego tymianku i bazylii
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • płaska łyżka mąki z ciecierzycy lub grochowej
  • łyżka masła klarowanego + odrobina oleju do smażenia
  • sól i pieprz
 Filety kroję w kostkę. Brokuł dzielę na małe różyczki. Ziarenka kukurydzy oddzielam od kolby.
Na rozgrzany tłuszcz daję mięso kurczaka i paprykę w proszku. Mięso obsmażam na rumiano, ciągle mieszając.
Kiedy mięso się przyrumieni, dolewam szklankę wody lub bulionu i duszę około 10 minut pod przykryciem.
W 1/2 szklance zimnej wody, rozprowadzam mąkę z ciecierzycy lub grochową. Mieszankę mąki wlewam do gulaszu, całość gotuję mieszając około 5 minut na małym ogniu.
Na kostki kurczaka, wykładam różyczki brokuła i przykrywam patelnię. Po kolejnych 10 minutach, brokuł powinien być miękki, ale nie rozgotowany.
Dodaję zioła i doprawiam do smaku. Na sam koniec dodaję kukurydzę. Wszystko mieszam i od razu podaję. Smacznego 🙂

 

komentarzy 9

  1. Marzena 8 września 2017 at 19:37 Reply

    Pyszne danie kochana 🙂

  2. Magdalena 8 września 2017 at 19:56 Reply

    moje smaki, mniam 🙂

  3. Ania 8 września 2017 at 20:47 Reply

    Wygląda mega pysznie 🙂 Narobiłaś mi ochoty 🙂

  4. Megly 9 września 2017 at 08:57 Reply

    Ojej, jaki fajny gulasz.
    Uwielbiam takie domowe dania.
    Prezentuje się rewelacyjnie.
    Mniam, mniam – pyszności.
    Pozdrawiam serdecznie 🙂

  5. Ania - Fabryka Pomysłów 9 września 2017 at 20:25 Reply

    obiad pierwsza klasa! 🙂

  6. Beti 10 września 2017 at 13:15 Reply

    Bardzo apetyczny obiadek 🙂

  7. Ewa 10 września 2017 at 14:45 Reply

    Apetyczne danie 🙂

  8. Królowa Karo 10 września 2017 at 14:49 Reply

    To lubię! 🙂

  9. Zielono na co dzień 17 września 2017 at 22:24 Reply

    Ciekawe wykorzystanie świeżej kukurydzy 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *