Pomidory do słoików na zimę

Print Friendly
Jak przechować ten cudowny, winno – słodki smak letnich pomidorów ?? Oczywiście jest kilka sposobów, jeden z nich chyba najprostszy, chcę wam dzisiaj pokazać 🙂 Pomidory wystarczy sparzyć, obrać ze skórki i pokroić. Pokrojone pomidory lądują w słoikach i zalane słoną wodą będą jeszcze pasteryzowane. 
Tak przygotowane pomidory, po otwarciu słoiczka, wystarczy zmiksować z zalewą lub bez i dodać do pysznej zupy lub do sosów. Tutaj, najlepsze będą pomidory o mięsistym miąższu z małą ilością pestek. 
To stary sposób mojej mamy, polecam bardzo 🙂
Fanów pomidorów zapraszam na ciekawy wpis Beaty z Mody na bio, o tym jak pomidor przebijał się na nasze stoły 🙂

Składniki
  • 9 kg pomidorów podłużnych o mięsistych owocach
  • woda + sól kuchenna
  • słoiki o pojemności 500 g około 20 szt

 

Słoiki i zakrętki, powinny być czyste i wyparzone.
Nacinam skórkę pomidorów i zalewam je wrzątkiem. Ze sparzonych pomidorów, ściągam skórkę.
Następnie kroję pomidory w dowolny sposób i upycham do słoiczków.
W litrze wody ( u mnie zimna, kranowa filtrowana ) rozpuszczam 3/4 łyżki soli.
Wodą zalewam słoiczki do pełna.
Słoiki dokładnie zakręcam, układam w garnku wyłożonym kawałkiem płótna. Dolewam wodę do połowy słoików. Od zagotowania, gotuję około 20 minut, na bardzo małym ogniu. Słoiki zostawiam w garnku do przestudzenia.
Gotowe zaprawy, przechowuję w chłodnym i ciemnym miejscu. Smacznego 🙂

 

komentarzy 10

  1. Gotowanie..to proste ! 23 sierpnia 2017 at 18:22 Reply

    Takie pomidorki to dla mnie sa w sam raz bo bez octu którego nie mogę spożywać 😉

  2. Beti 23 sierpnia 2017 at 19:05 Reply

    Uwielbiam takie pomidorki, potem jak znalazł do zupy, czy sosu 🙂

  3. Ania 23 sierpnia 2017 at 19:56 Reply

    Bardzo lubie pomidory 🙂 Pyszna propozycja 🙂

  4. Magdalena 23 sierpnia 2017 at 19:57 Reply

    nigdy nie spotkałam takich pomidorków, super przepis 🙂

  5. strasznie smaczne 23 sierpnia 2017 at 21:31 Reply

    Takiego sposobu nie znałam. Świetny!

  6. Megly 24 sierpnia 2017 at 08:47 Reply

    Przyznam, że naprawdę bardzo mi się podobają takie zapasy na zimę.
    Przynajmniej można sporo zaoszczędzić potem i jeść zdrowo.
    Dlatego zawsze chętnie robię słoiki.
    Super przepis.
    Pozdrowionka serdeczne 🙂

  7. Joanna Ł 24 sierpnia 2017 at 10:05 Reply

    Na zimę jak znalazł, są super, też takie robię.Miłego dnia Małgosiu 🙂

  8. BEATA REDZIMSKA 24 sierpnia 2017 at 10:58 Reply

    Gosiu, nie podejrzewalam, ze ten przepis sprowadza sie do kilku w sumie dosc prostych etapow. Zawsze myslalam, ze to wieksza filozofia i dlatego tez wczesniej tego nie robilam. Moze sprobuje tego lata. Pozdrawiam serdecznie Beata

    • napiecyku 24 sierpnia 2017 at 11:42 Reply

      Koniecznie spróbuj, na pewno będziesz zadowolona 🙂

  9. kulinarny blog samanthy 24 sierpnia 2017 at 22:32 Reply

    Znakomity pomysł, a w zimie doskonałe do sałatki 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *