Ciasto gryczane z cukinią

Print Friendly
Zdrowe ciasto gryczane z cynamonem, imbirem i sporą porcją startej cukinii. Ciasto jest bardzo aromatyczne i świetnie smakuje. Piekłam w małej foremce o śr.16 cm,  jeżeli macie ochotę na więcej, należy podwoić ilość składników i użyć większej foremki. Polecam do filiżanki gorącej kawy 😀

Składniki
  • 1 i 1/4 szkl. mąki gryczanej
  • 1/2 szkl. cukru trzcinowego
  • 3/4 szkl. wiórków kokosowych
  • 125 g  masła
  • 1 mała cukinia ( szklanka startej )
  • 2 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • płaska łyżeczka cynamonu i suszonego imbiru
  • spora szczypta startej gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu kokosowego lub łyżka likieru kokosowego
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło rozpuszczam i odstawiam do przestudzenia. Cukinię ścieram na dużych oczkach.
Mąkę przesiewam do miseczki, dodaję wiórki, cynamon, imbir, proszek do pieczenia i gałkę muszkatołową, wszystko mieszam.
Masło daję do miseczki, dodaję cukier, jajka i wszystko dokładnie mieszam rózgą kuchenną.
Do mieszanki masła i cukru, dodaję cukinię i sypkie składniki. Całość dokładnie mieszam drewnianą łyżką. U mnie, masa wyszła dość gęsta.
Dno małej tortownicy o średnicy 16 cm. wykładam papierem do pieczenia. Ciasto przekładam do foremki i wyrównuję powierzchnię.
Piekę około 50 minut, do mocnego zrumienienia. Pod koniec pieczenia, robię próbę patyczkiem do szaszłyków. Gotowe ciasto, odstawiam do przestudzenia.
Udanych wypieków 🙂

komentarzy 9

  1. Magdalena 25 sierpnia 2017 at 20:04 Reply

    jeszcze w tym roku nie piekłam ciasta z cukinią, pyszna wersja:)

  2. Ania 25 sierpnia 2017 at 22:29 Reply

    Bardzo apetyczne 🙂 Chętnie bym zjadła kawałeczek 🙂

  3. Gotowanie..to proste ! 26 sierpnia 2017 at 12:20 Reply

    Wygląda smakowicie 😀

  4. Megly 26 sierpnia 2017 at 13:40 Reply

    Jakie fajne.
    Naprawdę bardzo mi się podoba.
    Idealne na weekend.
    Pozdrawiam serdecznie 🙂

  5. Królowa Karo 27 sierpnia 2017 at 12:29 Reply

    Ciasto z cukinią już jadłam, ale z dodatkiem mąki gryczanej jeszcze nie, więc z ciekawością wypróbuję.

  6. Agnieszka Wieczorek 27 sierpnia 2017 at 13:33 Reply

    Niebo w buzi <3 Zjadłabym takie ciacho ze smakiem 🙂

  7. Angelika i Monika (Candy Pandas) 27 sierpnia 2017 at 21:22 Reply

    Mąka gryczana to podstawa w naszej kuchni <3 I do tego cynamon! Oj wypróbujemy to ciacho w nowym piekarniku ^^

  8. Kobieta po 30 27 sierpnia 2017 at 21:34 Reply

    dziękuję za fajny przepis bezglutenowy. na pewno sprawdzę, jak zagra u mnie w domu 🙂

  9. Ania - Fabryka Pomysłów 31 sierpnia 2017 at 22:15 Reply

    super dodatek do kawusi 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *