Zupa z młodej kapusty

Obowiązkowa, wiosenna zupa. Delikatnie słodka, warzywna, przełamana odrobiną boczku i koniecznie z ziołami i koperkiem. Zwykle gotuję taką zupę w większym garnku, na następny dzień smakuje jeszcze lepiej 🙂

Składniki
  • 2, 5 – 3 l. bulionu ( u mnie na udku kurczaka )
  • 1/2 młodej kapusty
  • 3 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 kalarepka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka plasterków chudego boczku
  • 3 frankfurterki
  • przyprawy – 2 liście laurowe, kilka nasion jałowca, po dwie łyżeczki suszonego majeranku i szałwi
  • kilka świeżych gałązek pietruszki, selera i lubczyku
  • garść świeżo posiekanego koperku
  • sól i pieprz do smaku

 

Ziemniaki obieram i kroję w kostkę. Marchew, pietruszkę i kalarepę obieram i ścieram na dużych oczkach. Cebulę drobno kroję. Kapustę i czosnek drobno siekam.
Boczek kroję na mniejsze kawałki. Frankfurterki kroję pod skosem na kawałki o grubości 1 cm.
Na patelni topię boczek, dodaję cebulę, czosnek i pokrojone frankfurterki. Wszystko smażę mieszając, do czasu, kiedy kiełbasa lekko się przyrumieni. Patelnię odstawiam.
Do wywaru daję ziemniaki i gotuję około 15 minut. Dodaję przyprawy oraz marchew, pietruszkę, kalarepkę i świeże zioła, związane w pęczek nitką kuchenną. Wszystko gotuję kolejne 15 minut.
Na koniec dodaję przetopiony boczek z kiełbasą i cebulą oraz kapustę. Zupę gotuję następne kilka minut. Na koniec zupę doprawiam do smaku i dodaję świeży koperek. Smacznego 🙂

komentarzy 10

  1. Ana 31 maja 2017 at 20:51 Reply

    A co z podsmażonym boczkiem i cebulką?

    • napiecyku 31 maja 2017 at 21:05 Reply

      Dzięki Ana, oczywiście dodajemy pod koniec gotowania. Już poprawiam <3

  2. Magdalena 1 czerwca 2017 at 05:22 Reply

    typowo wiosenna:)

  3. Megly 1 czerwca 2017 at 08:09 Reply

    Młoda kapusta – mniam, mniam! 🙂
    Ależ pyszności.
    A jaki garnek fajny!
    Pozdrawiam 🙂

  4. poproszę dokładkę 1 czerwca 2017 at 09:09 Reply

    ohh, najlepsza! 🙂

  5. mojamalakuchnia 1 czerwca 2017 at 13:21 Reply

    uwielbiam. robię bardzo podobną : )

  6. Salvador Dali 1 czerwca 2017 at 15:59 Reply

    ależ bym zjadła.. <3 o mamoooo 🙂
    Uwielbiam!

  7. Angelika i Monika (Candy Pandas) 1 czerwca 2017 at 18:52 Reply

    No normalnie zupka jak u naszej babci 😀 Cudna 🙂

  8. Gotowanie to proste ! 1 czerwca 2017 at 19:34 Reply

    Mmmm… jaka pyszna musi być taka zupka 🙂

  9. Ania - Fabryka Pomysłów 4 czerwca 2017 at 18:46 Reply

    z młodej kapusty jeszcze nie robiłam zupy, super pomysł 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *