Domowy chleb ze świeżo zmielonym siemieniem lnianym

Prosty chleb z mąki pszenno – żytniej, na suszonych drożdżach z dodatkiem zmielonego siemienia lnianego. Ja partiami mieliłam nasiona w starym młynku do kawy, na gruboziarnistą mączkę. Jeżeli macie w domu suchy zakwas, możecie dodatkowo zakwasić chlebek, dodając dwie łyżeczki zakwasu. 
Chlebek ma lekko orzechowy smak, chrupiącą skórkę i bardzo szybko znika. Smakuje z każdym dodatkiem. Polecam bardzo 🙂

Składniki
  • 250 g mąki pszennej
  • 250 g mąki żytniej
  • 320 ml. letniej wody
  • 7 g suchych drożdży
  • 100 g siemienia lnianego
  • 2 łyżeczki suchego zakwasu ( opcjonalnie )
  • 2 płaskie łyżeczki soli morskiej
Siemie lniane mielę na gruboziarnistą mąkę.
Mąkę pszenną i żytnią przesiewam do miseczki, dodaję sól, wszystko dokładnie mieszam.
Do letniej wody dodaję drożdże i mieszam.
Do miseczki z mąką, dodaję zaczyn i siemie lniane. Opcjonalnie można dodać suchy zakwas.
Zaczynam wyrabiać ciasto ręcznie lub widełkami do wyrabiania ciast. Ciasto jest gotowe, kiedy będzie gładkie i elastyczne. Czas wyrabiania około 15 minut.
Ciasto zostawiam do wyrośnięcia na 20 minut. Następnie ponownie krótko wyrabiam i przekładam  do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą foremki. Foremkę przykrywam lnianą ściereczką i zostawiam w cieple na 60 minut.
Piekarnik nastawiam na 200 stopni. Chlebek piekę około 30 minut, chlebek jest gotowy, kiedy brzegi odejdą od foremki i kiedy się mocno przyrumieni.
Podczas pieczenia, można dać do piekarnika naczynie z gorącą wodą, lub trzy kostki lodu. Ten zabieg spowoduje, że nasz chleb będzie miał chrupiącą skórkę. Smacznego 🙂

komentarzy 12

  1. Megly 31 marca 2017 at 21:44 Reply

    Pyszniutki chleb! Domowe pieczywo jest najlepsze na świecie 🙂 Z chęcią bym się skusiła na kromeczkę z tego bochenka.
    Pozdrawiam serdecznie! 🙂

  2. Magdalena 1 kwietnia 2017 at 06:32 Reply

    nie dziwię się,że szybko znika:)

  3. Ladylaura. 1 kwietnia 2017 at 20:54 Reply

    Wspaniały!.

  4. Gotowanie to proste ! 1 kwietnia 2017 at 22:33 Reply

    Domowy najsmaczniejszy 😀

  5. Beti 2 kwietnia 2017 at 15:32 Reply

    Uwielbiam domowe chleby 🙂

  6. Angelika i Monika (Candy Pandas) 2 kwietnia 2017 at 19:44 Reply

    Ale piękny! Dobrze wypieczony i z naszym ulubionym dodatkiem czyli lnem 😉

  7. Agnieszka Wieczorek 3 kwietnia 2017 at 20:09 Reply

    Idealnie wyrośnięty! Kroma takiego chleba, masło i maślanka. Raj dla mojego podniebienia 🙂

  8. Joanna Ł 4 kwietnia 2017 at 09:21 Reply

    Pyszniutki, z chęcią bym schrupała kromeczkę 🙂

  9. dżemdżus 4 kwietnia 2017 at 17:59 Reply

    Samo zdrowie i uroda jak nie wiem co. Piękny chleb jak malowanie 🙂

  10. zjedz_mnie 5 kwietnia 2017 at 13:51 Reply

    Chlebuś pierwsza klasa, świetnie Ci wyszedł 🙂

  11. Cukry Proste 5 kwietnia 2017 at 18:13 Reply

    Kanapka z takich chlebem to poezja:)

  12. mojamalakuchnia 7 kwietnia 2017 at 09:44 Reply

    wspaniały chleb!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *