Filety kurczaka na szpinaku z winnym sosem

Smaczny i lekki obiad dla całej rodziny, lub na wieczór we dwoje. Potrawa wbrew pozorom, jest bardzo łatwa do przygotowania. Ważnym składnikiem jest sos, z dodatkiem półsłodkiego białego wina. Smak sosu doskonale komponuje się z mięsem kurczaka i szpinakiem. Potrawę można podać w towarzystwie bagietki, ryżu lub ziemniaków. Polecam bardzo 🙂
Potrawę przygotowałam na patelni Wool ze sklepu e-gustus.pl 

 

 

Składniki
  • 4 małe piersi kurczaka
  • 250 g szpinaku
  • 1 szklanka białego półsłodkiego wina
  • 3/4 szkl. mąki z ciecierzycy ( do panierki i 1 łyżka do sosu )
  • 100 ml. słodkiej śmietanki
  • 3 ząbki czosnku (  do filetów i 1 do szpinaku )
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • masło klarowane i olej do smażenia
  • sól i pieprz
Piersi myję i osuszam papierowym ręcznikiem. Nacieram zmiażdżonym czosnkiem, delikatnie posypuję solą i pieprzem. Odstawiam.
Szpinak dokładnie myję pod bieżącą wodą i usuwam ogonki.
Filety dokładnie obtaczam w mące z ciecierzycy.
Na patelnię daję łyżkę masła klarowanego i zgnieciony ząbek czosnku. Kiedy masło się rozpuści, dodaję szpinak. Szpinak smażę mieszając do czasu, kiedy odparuje wodę. Gotowy szpinak przekładam na talerzyk.
Na patelni ponownie rozgrzewam masło klarowane i odrobiną oleju. Na rozgrzany tłuszcz daję filety. Piersi smażę na małym ogniu do zrumienienia. Gotowe piersi odkładam na talerzyk.
Do sosu, który został ze smażenia piersi, dodaję wino, wszystko energicznie mieszam i gotuję na małym ogniu, około jednej minuty.
W filiżance zimnej wody, rozprowadzam łyżkę mąki z ciecierzycy. Wodę z mąką, dodaję do winnego sosu.
Wszystko mieszam energicznie i gotuję na małym ogniu kolejną minutę. Dodaję śmietankę, gałkę muszkatołową i tymianek. Sos doprawiam do smaku.
Gotuję chwilę mieszając, do czasu kiedy sos się zredukuje i lekko zgęstnieje.
Danie w całości można podgrzać na patelni. Smacznego 🙂

 

 

komentarzy 7

  1. Magdalena 28 lutego 2017 at 05:26 Reply

    ale pychota:)

  2. Megly 28 lutego 2017 at 07:35 Reply

    Ależ robisz człowiekowi smaka 🙂 Pyszne to danie! Szpinak obecnie lubię i z chęcią skusiłabym się na te pyszności. Ekstra! 🙂
    Pozdrawiam serdecznie 🙂

  3. Gotowanie to proste ! 28 lutego 2017 at 12:09 Reply

    Pysznie to wygląda 😀

  4. kulinarny blog samanthy 28 lutego 2017 at 21:53 Reply

    Znakomite podanie, wyglądają przepysznie 🙂

  5. Marina_green77 1 marca 2017 at 19:37 Reply

    bardzo fajny przepis :):)

  6. Sonia 2 marca 2017 at 11:09 Reply

    Czytam, patrzę i… głodnieję. Przepis bardzo prosty do wykonania, więc już wiem co będę robić w ten weekend do jedzenia 🙂

  7. Aneta K. 2 marca 2017 at 12:28 Reply

    Pięknie wygląda 😀 Może uraczę mojego mężczyznę takim obiadem? 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *