Pasta do pieczywa z kurczaka, warzyw i soczewicy

Smaczne i zdrowe smarowidło do pieczywa z piersi kurczaka, pietruszki, marchewki i czerwonej soczewicy. Wszystkie składniki ugotowałam z ziołami i przyprawami, a następnie zmiksowałam na krem. Przyprawy i dodatki możecie dodawać wg. własnych potrzeb i upodobań smakowych. Pasta znakomicie smakuje z macą, domowym chlebem na zakwasie lub jako nadzienie do jajek i wytrawnych tart 🙂

dsc_3110

Składniki
  • 1 mniejsza pierś kurczaka
  • 1/2 mniejszej marchewki
  • 1/3 pietruszki
  • 1/3 szkl. czerwonej soczewicy
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki naturalnego jogurtu
  • 1 pełna łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  • sól i pieprz do smaku
W małym garnku gotuję pierś z kurczaka, oraz obraną marchewkę z pietruszką. Po 10 minutach od zagotowania dodaję lubczyk i odrobinę soli i pieprzu. Wszystko gotuję kolejne 15 minut na małym ogniu.
Czerwoną soczewicę, dokładnie płukam na sitku, dodaję do warzyw i kurczaka. Wszystko gotuję około 15 minut do miękkości. Następnie odcedzam zawartość garnka. Bulion można zachować, schłodzić i zamrozić.
Schłodzony i pokrojony filet kurczaka, soczewicę i warzywa, daję do pojemnika blendera, dodaję jogurt, majonez  i musztardę. Wszystko miksuję na gładki krem.
Pastą, można smarować ulubione pieczywo lub podać małą porcję na talerzyku, obok warzyw i wędliny 🙂

 

dsc_3082

dsc_3152

dsc_3149

 

komentarzy 18

  1. Aga 15 listopada 2016 at 15:58 Reply

    Rewelacyjny pomysł z tą pastą 🙂 myślę że musi być pyszna

  2. Ladylaura. 15 listopada 2016 at 16:11 Reply

    Super pasta,aż mnie wzięło,żeby zaraz zrobić.

    • napiecyku 15 listopada 2016 at 22:05 Reply

      Spróbuj, na pewno wpiszesz ją na listę ulubionych past do pieczywa 🙂

  3. Megly 15 listopada 2016 at 16:39 Reply

    Wspaniała pasta. A jaką ma kremową konsystencję. Super. Chciałabym móc jej spróbować. Wygląda naprawdę apetycznie. Jest też sycąca zapewne za sprawą dodatku w postaci kurczaka. Wystarczy świeże pieczywo i podwieczorek gotowy. Pozdrawiam! 🙂

  4. Joanna Ł 15 listopada 2016 at 16:42 Reply

    Uwielbiam takie pasty do chleba 🙂 są przepyszne 🙂

  5. Gotowanie to proste ! 15 listopada 2016 at 18:57 Reply

    Pasta wygląda naprawdę smakowicie 🙂

  6. Magdalena 15 listopada 2016 at 19:37 Reply

    ale wyszła pysznie:)

  7. Pieruńskie Maszkety 15 listopada 2016 at 23:02 Reply

    Ze świeżym pieczywem na pewno smakuje obłędnie 🙂

  8. Olka 16 listopada 2016 at 08:03 Reply

    Ależ kremowa! Pysznie wygląda 🙂 pozdrowienia

  9. marcelina 16 listopada 2016 at 18:20 Reply

    Z jajkiem widziałabym tą pastę 🙂

    • napiecyku 16 listopada 2016 at 18:54 Reply

      Kto spróbował, ten twierdził, że w paście są jajka 🙂 Chyba soczewica daje takie złudzenie 🙂

  10. Agnieszka Wieczorek 16 listopada 2016 at 20:46 Reply

    Takiej pasty jeszcze nie jadłam, ale bardzo mi przypadła do gustu 🙂

  11. dżemdżus 17 listopada 2016 at 17:35 Reply

    Mniam mniam, chętnie zrobię. Zimą jemy dużo past i odmiana bardzo się przyda 🙂

  12. piegusek 17 listopada 2016 at 20:29 Reply

    jaka oryginalna pasta! zrobię taką 🙂

  13. Marzena 17 listopada 2016 at 20:40 Reply

    Wspaniała 🙂

  14. mojamalakuchnia 18 listopada 2016 at 15:39 Reply

    przepyszna pasta : ) i od razu kanapka staje się niezwykła : ) mniam!

  15. Ania - Fabryka Pomysłów 19 listopada 2016 at 17:02 Reply

    bardzo lubię takie smarowidła kanapkowe 🙂

  16. Angelika i Monika (Candy Pandas) 21 listopada 2016 at 20:56 Reply

    Jak zgrabnie ukryłaś w tej paście mięsko 😀 Ma super konsystencję 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *