Home Dania i dodatkiŚniadania Pasta do pieczywa z kurczaka, warzyw i soczewicy

Pasta do pieczywa z kurczaka, warzyw i soczewicy

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Smaczne i zdrowe smarowidło do pieczywa z piersi kurczaka, pietruszki, marchewki i czerwonej soczewicy. Wszystkie składniki ugotowałam z ziołami i przyprawami, a następnie zmiksowałam na krem. Przyprawy i dodatki możecie dodawać wg. własnych potrzeb i upodobań smakowych. Pasta znakomicie smakuje z macą, domowym chlebem na zakwasie lub jako nadzienie do jajek i wytrawnych tart 🙂

dsc_3110

Składniki
  • 1 mniejsza pierś kurczaka
  • 1/2 mniejszej marchewki
  • 1/3 pietruszki
  • 1/3 szkl. czerwonej soczewicy
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki naturalnego jogurtu
  • 1 pełna łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  • sól i pieprz do smaku
W małym garnku gotuję pierś z kurczaka, oraz obraną marchewkę z pietruszką. Po 10 minutach od zagotowania dodaję lubczyk i odrobinę soli i pieprzu. Wszystko gotuję kolejne 15 minut na małym ogniu.
Czerwoną soczewicę, dokładnie płukam na sitku, dodaję do warzyw i kurczaka. Wszystko gotuję około 15 minut do miękkości. Następnie odcedzam zawartość garnka. Bulion można zachować, schłodzić i zamrozić.
Schłodzony i pokrojony filet kurczaka, soczewicę i warzywa, daję do pojemnika blendera, dodaję jogurt, majonez  i musztardę. Wszystko miksuję na gładki krem.
Pastą, można smarować ulubione pieczywo lub podać małą porcję na talerzyku, obok warzyw i wędliny 🙂

 

dsc_3082

dsc_3152

dsc_3149

 

Powiązane posty

20 komentarzy

Aga 15 listopada 2016 - 15:58

Rewelacyjny pomysł z tą pastą 🙂 myślę że musi być pyszna

Odpowiedź
Ladylaura. 15 listopada 2016 - 16:11

Super pasta,aż mnie wzięło,żeby zaraz zrobić.

Odpowiedź
napiecyku 15 listopada 2016 - 22:05

Spróbuj, na pewno wpiszesz ją na listę ulubionych past do pieczywa 🙂

Odpowiedź
Megly 15 listopada 2016 - 16:39

Wspaniała pasta. A jaką ma kremową konsystencję. Super. Chciałabym móc jej spróbować. Wygląda naprawdę apetycznie. Jest też sycąca zapewne za sprawą dodatku w postaci kurczaka. Wystarczy świeże pieczywo i podwieczorek gotowy. Pozdrawiam! 🙂

Odpowiedź
Joanna Ł 15 listopada 2016 - 16:42

Uwielbiam takie pasty do chleba 🙂 są przepyszne 🙂

Odpowiedź
Gotowanie to proste ! 15 listopada 2016 - 18:57

Pasta wygląda naprawdę smakowicie 🙂

Odpowiedź
Magdalena 15 listopada 2016 - 19:37

ale wyszła pysznie:)

Odpowiedź
Pieruńskie Maszkety 15 listopada 2016 - 23:02

Ze świeżym pieczywem na pewno smakuje obłędnie 🙂

Odpowiedź
Olka 16 listopada 2016 - 08:03

Ależ kremowa! Pysznie wygląda 🙂 pozdrowienia

Odpowiedź
marcelina 16 listopada 2016 - 18:20

Z jajkiem widziałabym tą pastę 🙂

Odpowiedź
napiecyku 16 listopada 2016 - 18:54

Kto spróbował, ten twierdził, że w paście są jajka 🙂 Chyba soczewica daje takie złudzenie 🙂

Odpowiedź
Agnieszka Wieczorek 16 listopada 2016 - 20:46

Takiej pasty jeszcze nie jadłam, ale bardzo mi przypadła do gustu 🙂

Odpowiedź
dżemdżus 17 listopada 2016 - 17:35

Mniam mniam, chętnie zrobię. Zimą jemy dużo past i odmiana bardzo się przyda 🙂

Odpowiedź
piegusek 17 listopada 2016 - 20:29

jaka oryginalna pasta! zrobię taką 🙂

Odpowiedź
Marzena 17 listopada 2016 - 20:40

Wspaniała 🙂

Odpowiedź
mojamalakuchnia 18 listopada 2016 - 15:39

przepyszna pasta : ) i od razu kanapka staje się niezwykła : ) mniam!

Odpowiedź
Ania - Fabryka Pomysłów 19 listopada 2016 - 17:02

bardzo lubię takie smarowidła kanapkowe 🙂

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 21 listopada 2016 - 20:56

Jak zgrabnie ukryłaś w tej paście mięsko 😀 Ma super konsystencję 🙂

Odpowiedź
ANA 16 lipca 2019 - 00:02

A ile wytrzyma taka pasta w lodowce? Trzeba zjesc od razu po zrobieniu?

Odpowiedź
napiecyku 16 lipca 2019 - 13:09

Dwa – trzy dni, spokojnie wytrzyma 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz