Pigwa w syropie do herbaty

W zeszłym tygodniu w lokalnym sklepiku ze zdrową żywnością, zobaczyłam mały słoiczek pigwy w syropie. Zamiast kupować, postanowiłam sama zrobić kilka słoików, z owoców, które właśnie dojrzały w ogrodzie. Ekologiczne owoce pigwy, zatopione w syropie, jako dodatek do gorącej herbaty, to bardzo kusząca perspektywa 🙂
Pigwa jest bogata w witaminę C oraz witaminy z grupy B. Ponadto zawiera wiele związków mineralnych. Ponieważ jest twarda i cierpka, najbardziej sprawdza się w przetworach typu galaretki, nalewki, konfitury. Jeżeli macie możliwość, koniecznie spróbujcie tych cennych i wciąż mało popularnych owoców 🙂

dsc_2612

 

Składniki / około 8 słoiczków o pojemności 150 g
  • 8 dużych owoców pigwy ( 1 kg 200 g. obranej i startej pigwy )
  • 400 g cukru
Pigwę obieram i ścieram na cienkie plasterki. Przekładam do miseczki.
Plasterki pigwy przesypuję cukrem, mieszam i odstawiam na 2 godziny.
Czyste i wyparzone słoiczki napełniam pigwą, dolewam sok, który puściły owoce i starannie zakręcam.
Dno większego garnka, wykładam lnianą ściereczką. Do garnka daję słoiczki i dolewam wodę do 1/2 wysokości słoików. Słoiki gotuję na bardzo małym ogniu, od zagotowania około 20 minut pod przykryciem.
Następnie odstawiam do przestudzenia. Przechowuję w chłodnym miejscu.
Owoce są doskonałym i zdrowym dodatkiem do zimowej herbaty, a także do ciast typu szarlotka. Smacznego 🙂

 

dsc_2605

dsc_2576

 

komentarzy 19

  1. amanda-butikzprzepisami 26 października 2016 at 16:38 Reply

    Gorąca herbata z takim wspaniałym dodatkiem to rzeczywiście kusząca perspektywa 🙂 Ja moją dostałam z zaprzyjaźnionego ogrodu i robię podobnie 🙂

  2. Nemi 26 października 2016 at 16:54 Reply

    Mmmm…zapowiada się pyszna herbata po długim jesiennym spacerze:)

  3. Magdalena 26 października 2016 at 17:01 Reply

    mam parę słoików pigwy w piwnicy,uwielbiam ją do herbaty:)

  4. Joanna Ł 26 października 2016 at 21:19 Reply

    Wspaniale wygląda a herbatka z takim syropem musi być pyszna 🙂

  5. Agnieszka Wieczorek 26 października 2016 at 21:26 Reply

    Przetwory z pigwy to jedne z moich ulubionych. Pigwa smakuje lepiej niż „zwykła” cytryna. U mnie w tym roku niestety było strasznie mało owoców, a szkoda, bo zapasów na zimę również niewiele :/

  6. kulinarny blog samanthy 26 października 2016 at 22:06 Reply

    Wspaniała, idealna na przetwory. Ja często robię z rajskich jabłuszek, ale te pestki doprowadzają mnie do szału. Pozdrawiam 🙂

  7. BEATA REDZIMSKA 27 października 2016 at 09:32 Reply

    Oj, Gosiu, jak kuszaca perspektywa. Ale narobilas mi smaku. Jak zawsze zreszta. Pozdrawiam serdecznie Beata

  8. Ja i moje urwisy 27 października 2016 at 10:02 Reply

    A ja się zastanawiałam co z niej zrobić :/

  9. Megly 27 października 2016 at 10:23 Reply

    Uwielbiam pigwowe smaki. Bardzo chętnie bym po taki syropek do herbaty sięgnęła. Pyszny, do rozgrzewającej, jesiennej popołudniowej herbatki idealny! Chcę spróbować. Pozdrowionka serdeczne 🙂 Miłego dnia 🙂

  10. Beti 27 października 2016 at 11:20 Reply

    Idealna na zimę 🙂

  11. mlodakk 27 października 2016 at 18:16 Reply

    Zdecydowanie coś pysznego:)

  12. Marzena 27 października 2016 at 20:08 Reply

    Uwielbiam jej smak w herbacie 🙂

  13. Monica 28 października 2016 at 14:11 Reply

    Uwielbiam herbatkę z pigwą. Dostaję zapas pigwy od babci męża na zimę 🙂

  14. Cukry Proste 28 października 2016 at 16:56 Reply

    Pigwa kojarzy mi się jedynie z nalewką, a że jestem niepijąca to nawet nie wiem jak smakuje ten owoc;)

  15. Olka 28 października 2016 at 16:58 Reply

    Przyznam, że z pigwy nie robiłam zwykle z pigwowca…. muszę kupić i zrobić tymbardziej że na pigwę mam też inne pomysły. Masz rację, do szarlotki to dobre 😉

  16. Iwona.T 28 października 2016 at 17:21 Reply

    Bardzo lubię takie dodatki do herbaty 🙂

  17. lekcjewkuchni.blogspot.com 28 października 2016 at 17:22 Reply

    A ja własnie nigdzie nie mogę dorwać pigwy:)

  18. Angelika i Monika (Candy Pandas) 29 października 2016 at 22:21 Reply

    Pigwa jest cudowna. Kochamy ją za ten niezwykły owocowy smak w syropach 🙂

  19. Ania - Fabryka Pomysłów 31 października 2016 at 11:24 Reply

    do herbaty idealna 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *