Pieczeń ze schabu z miodowo – tymiankowej marynaty

Pieczeń ze schabu z trzydniowej marynaty z miodem, tymiankiem, octem winnym i cytryną. Mięso piekłam w worku do pieczenia, dzięki temu, jest soczysta i aromatyczna. Polecam taką pieczeń na niedzielny obiad, a pokrojona w cieniutkie plasterki, będzie doskonałym dodatkiem do pieczywa i sałatek 🙂

dsc_0914

Składniki
  • 1 kg schabu ( najlepiej od karkówki )
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • kilka plasterków cytryny
Marynata
  • 2 łyżki naturalnego miodu
  • 2 łyżki octu winnego
  • 5 łyżek oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
Mięso dokładnie myję pod bieżącą wodą i osuszam papierowym ręcznikiem.
Składniki marynaty daję do miseczki i dokładnie mieszam. Mięso dokładnie obtaczam w marynacie i daję do lodówki na trzy doby. Co dwanaście godzin, obracam mięso. Ważne, aby cały kawałek schabu był obtoczony marynatą.
Piekarnik nastawiam na 200 stopni.
Do rękawa do pieczenia, daję mięso z marynatą, dodaję plasterki cytryny i gałązki tymianku. Końce worka dokładnie zawiązuję.
Rękaw z mięsem, daję do foremki i wsadzam do piekarnika.
Mięso piekę, około 15 minut w temp. 200 stopni, następnie zmniejszam temperaturę do 190 stopni i piekę mięso, kolejne 40 minut. Po tym czasie, rękaw nacinam i zostawiam pieczeń do zrumienienia na ostatnie 10 minut. Gotową pieczeń wyciągam z piekarnika i odstawiam na kilka minut.
Gotową pieczeń, można pokroić na grubsze plastry i podać do obiadu. Pieczeń ze schabu, cieniutko pokrojona, doskonale smakuje, jako dodatek do pieczywa. Smacznego 🙂

dsc_0908

                                                       Tymianek cytrynowy

dsc_0579

                                                                   Tymianek pospolity

dsc_0943

komentarzy 16

  1. amanda-butikzprzepisami 13 września 2016 at 16:09 Reply

    Danie godne Masterszefa albo Topszefa! 🙂

  2. Madzia 13 września 2016 at 16:32 Reply

    Mmm – pyszna domowa pieczeń! Wspaniale podana 🙂 Tymianek moja mama często dodaje do marynat, ale miód? Nieznane są mi takie smaki. Przekonałabym się z wielką chęcią czy by mi się spodobały, choć w ciemno wiem, że tak! 🙂 Pozdrawiam 🙂

  3. Olka 13 września 2016 at 17:37 Reply

    Cudownie aromatyczny schabik! Ślinka cieknie ;D

  4. Lena 13 września 2016 at 19:59 Reply

    na taki efekt warto poczekać te trzy dni;)

  5. ladylaura. 13 września 2016 at 20:53 Reply

    Pięknie wygląda .

  6. Ania - Fabryka Pomysłów 13 września 2016 at 21:01 Reply

    takie domowe pieczenie są niezastąpione 🙂 często robię zamiast wędliny

  7. Pieruńskie Maszkety 14 września 2016 at 00:20 Reply

    Jeżeli smakuje tak dobrze jak wygląda tzn ze jest przeprzeprzepyszna 😉

  8. Renata - Mój dzień 14 września 2016 at 12:44 Reply

    pieczeń wygląda przepysznie!
    a dzięki tymiankowi musi być bardzo aromatyczna:)

  9. Obiad gotowy! 14 września 2016 at 15:57 Reply

    Bardzo apetycznie i aromatycznie się prezentuje! Doskonała na obiad albo jako wędlina na kanapki

  10. Agnieszka Wieczorek 14 września 2016 at 18:41 Reply

    Ze świeżutkim, domowym chlebem musi smakować obłędnie. Z resztą bez chlebka także 🙂

  11. Lukas 14 września 2016 at 22:56 Reply

    Fajnie wygląda, a tymianek to dobra przyprawa tutaj. 🙂

  12. Angelika i Monika (Candy Pandas) 15 września 2016 at 22:19 Reply

    Marynata jest tutaj niezbędnym drugoplanowym bohaterem 😀 Super danie 🙂

  13. Beti 16 września 2016 at 20:32 Reply

    Pięknie wygląda ta pieczeń 🙂

  14. Królowa Karo 17 września 2016 at 09:23 Reply

    Tymianek to jedna z moich ulubionych przypraw! Dodaję ją zawsze do pieczarek, bo wyjątkowo się lubią.

  15. Salvador Dali 17 września 2016 at 13:55 Reply

    jak ona wygląda :O <3 boskość <3

  16. Pati 21 września 2016 at 08:39 Reply

    Doskonała ta marynata!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *