Home Dania i dodatkiObiady Pieczeń ze schabu z miodowo – tymiankowej marynaty

Pieczeń ze schabu z miodowo – tymiankowej marynaty

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Pieczeń ze schabu z trzydniowej marynaty z miodem, tymiankiem, octem winnym i cytryną. Mięso piekłam w worku do pieczenia, dzięki temu, jest soczysta i aromatyczna. Polecam taką pieczeń na niedzielny obiad, a pokrojona w cieniutkie plasterki, będzie doskonałym dodatkiem do pieczywa i sałatek 🙂

dsc_0914

Składniki
  • 1 kg schabu ( najlepiej od karkówki )
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • kilka plasterków cytryny
Marynata
  • 2 łyżki naturalnego miodu
  • 2 łyżki octu winnego
  • 5 łyżek oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
Mięso dokładnie myję pod bieżącą wodą i osuszam papierowym ręcznikiem.
Składniki marynaty daję do miseczki i dokładnie mieszam. Mięso dokładnie obtaczam w marynacie i daję do lodówki na trzy doby. Co dwanaście godzin, obracam mięso. Ważne, aby cały kawałek schabu był obtoczony marynatą.
Piekarnik nastawiam na 200 stopni.
Do rękawa do pieczenia, daję mięso z marynatą, dodaję plasterki cytryny i gałązki tymianku. Końce worka dokładnie zawiązuję.
Rękaw z mięsem, daję do foremki i wsadzam do piekarnika.
Mięso piekę, około 15 minut w temp. 200 stopni, następnie zmniejszam temperaturę do 190 stopni i piekę mięso, kolejne 40 minut. Po tym czasie, rękaw nacinam i zostawiam pieczeń do zrumienienia na ostatnie 10 minut. Gotową pieczeń wyciągam z piekarnika i odstawiam na kilka minut.
Gotową pieczeń, można pokroić na grubsze plastry i podać do obiadu. Pieczeń ze schabu, cieniutko pokrojona, doskonale smakuje, jako dodatek do pieczywa. Smacznego 🙂

dsc_0908

                                                       Tymianek cytrynowy

dsc_0579

                                                                   Tymianek pospolity

dsc_0943

Powiązane posty

16 komentarzy

amanda-butikzprzepisami 13 września 2016 - 16:09

Danie godne Masterszefa albo Topszefa! 🙂

Odpowiedź
Madzia 13 września 2016 - 16:32

Mmm – pyszna domowa pieczeń! Wspaniale podana 🙂 Tymianek moja mama często dodaje do marynat, ale miód? Nieznane są mi takie smaki. Przekonałabym się z wielką chęcią czy by mi się spodobały, choć w ciemno wiem, że tak! 🙂 Pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
Olka 13 września 2016 - 17:37

Cudownie aromatyczny schabik! Ślinka cieknie ;D

Odpowiedź
Lena 13 września 2016 - 19:59

na taki efekt warto poczekać te trzy dni;)

Odpowiedź
ladylaura. 13 września 2016 - 20:53

Pięknie wygląda .

Odpowiedź
Ania - Fabryka Pomysłów 13 września 2016 - 21:01

takie domowe pieczenie są niezastąpione 🙂 często robię zamiast wędliny

Odpowiedź
Pieruńskie Maszkety 14 września 2016 - 00:20

Jeżeli smakuje tak dobrze jak wygląda tzn ze jest przeprzeprzepyszna 😉

Odpowiedź
Renata - Mój dzień 14 września 2016 - 12:44

pieczeń wygląda przepysznie!
a dzięki tymiankowi musi być bardzo aromatyczna:)

Odpowiedź
Obiad gotowy! 14 września 2016 - 15:57

Bardzo apetycznie i aromatycznie się prezentuje! Doskonała na obiad albo jako wędlina na kanapki

Odpowiedź
Agnieszka Wieczorek 14 września 2016 - 18:41

Ze świeżutkim, domowym chlebem musi smakować obłędnie. Z resztą bez chlebka także 🙂

Odpowiedź
Lukas 14 września 2016 - 22:56

Fajnie wygląda, a tymianek to dobra przyprawa tutaj. 🙂

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 15 września 2016 - 22:19

Marynata jest tutaj niezbędnym drugoplanowym bohaterem 😀 Super danie 🙂

Odpowiedź
Beti 16 września 2016 - 20:32

Pięknie wygląda ta pieczeń 🙂

Odpowiedź
Królowa Karo 17 września 2016 - 09:23

Tymianek to jedna z moich ulubionych przypraw! Dodaję ją zawsze do pieczarek, bo wyjątkowo się lubią.

Odpowiedź
Salvador Dali 17 września 2016 - 13:55

jak ona wygląda :O <3 boskość <3

Odpowiedź
Pati 21 września 2016 - 08:39

Doskonała ta marynata!

Odpowiedź

Zostaw komentarz