Kuskus orkiszowy z warzywami

Taką sałatkę na ciepło, często robię, kiedy chcę się pozbyć resztek z lodówki lub zamrażarki.  Kuskus nie wymaga gotowania, wystarczy zalać go gorącą wodą lub bulionem i odczekać kilka minut. Do kuskusu, dodaję podduszone lub gotowane na parze warzywa.
Zachęcam do wypróbowania ekologicznego kuskusu z orkiszu, pachnie i smakuje orzechowo, jest doskonałym zamiennikiem ziemniaków, makaronu, czy ryżu. Szybki i zdrowy obiad, gotowy w 20 minut 🙂

dsc_1509

Składniki / 3 osoby
  • 1 szkl. ekologicznego kuskusu z orkiszu od ekoblik
  • 2 szkl. zamrożonego lub świeżego bobu
  • 2 szklanki obranych i grubo posiekanych pieczarek
  • 1 duża cebula drobno posiekana
  • 18 g dobrego wędzonego boczku drobno pokrojonego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta suszonego tymianku i rozmarynu od ekoblik
  • 3 łyżki posiekanej, świeżej pietruszki
  • sól i pieprz
Kuskus dokładnie płukam na sitku, dodaję szklankę wody o temp. 100 stopni i łyżkę oliwy. Mieszam i odstawiam pod przykryciem, do napęcznienia.
Bób gotuję do miękkości w osolonej wodzie, odcedzam i odstawiam do przestudzenia.
Cebulkę daję na rozgrzaną oliwę, dodaję boczek, wszystko mieszam i smażę, do czasu, aż boczek się przyrumieni. Do cebuli i boczku , dodaję pieczarki, wszystko smażę kilka minut, doprawiam do smaku i odstawiam.
Do spulchnionego kuskusu, dodaję boczek z pieczarkami i obrany bób. Całość delikatnie mieszam i porcjuję. Na talerzu, potrawę posypuję posiekaną pietruszką. Smacznego 🙂

dsc_1559

dsc_1502

 

komentarze 23

  1. Lena 28 września 2016 at 19:38 Reply

    nie spotkałam się z orkiszowym kuskusem,danie wygląda pysznie:)

  2. Marta 28 września 2016 at 20:32 Reply

    Pysznie i zdrowo 🙂 Przyznam, że jeszcze nie jadłam kuskusu orkiszowego.

  3. Marzena 28 września 2016 at 21:27 Reply

    Kochana wspaniałe danie, bardzo apetycznie wygląda 🙂

  4. zufik 28 września 2016 at 21:32 Reply

    Nie wiedziałam o istnieniu kuskusu orkiszowego, dziękuję za uświadomienie 🙂 pyszna micha!

    • napiecyku 28 września 2016 at 22:13 Reply

      MI bardzo przypadł do gustu, warto spróbować 🙂

  5. Słodkie okruszki 29 września 2016 at 00:03 Reply

    Pysznie i zdrowo. Bardzo fajny przepis 🙂

  6. Renata - Mój dzień 29 września 2016 at 08:55 Reply

    kuskus orkiszowy i mnie zaskoczył 🙂
    a sałatka wygląda przepysznie:)

  7. Ja i moje urwisy 29 września 2016 at 14:18 Reply

    Gdyby jeszcze chciało mi się zrobić to byłoby dobrze 😛

  8. amanda-butikzprzepisami 29 września 2016 at 14:25 Reply

    Bardzo pomysłowe i apetyczne danie! 🙂 Czasem najlepsze pomysły przychodzą do głowy z „resztek” 😀

  9. Agnieszka Wieczorek 29 września 2016 at 18:04 Reply

    Kuskusu orkiszowego nie znam, ale ciekawa jestem jego smaku. A pomysł na wykorzystanie kaszki jest super smaczny 🙂

  10. kulinarny blog samanthy 29 września 2016 at 20:23 Reply

    Och tylko się zajadać ! Musi smakować niezwykle i myslę, że lepszy i zdrowszy od zwykłego. 🙂

  11. Iwona.T 29 września 2016 at 21:12 Reply

    O! Jakie zdrowe danie 🙂

  12. Joanna Ł 29 września 2016 at 21:29 Reply

    Bardzo apetycznie wygląda 🙂

  13. Jak Ona Gotuje 29 września 2016 at 21:35 Reply

    Pyszności 🙂 Na pewno wykorzystam przepis 🙂

  14. Kaśka 30 września 2016 at 08:25 Reply

    uwielbiam kuskus ! super przepis!

  15. Sosna 30 września 2016 at 10:26 Reply

    Już wiem co będzie na obiad 😀

  16. Beti 30 września 2016 at 11:56 Reply

    Takie kuskusu nie znam, obiadek wygląda bardzo apetycznie 🙂

  17. Sport to Pestka 30 września 2016 at 19:12 Reply

    Jak ja lubię takie sałatki i obiady „śmieciówkowe” 🙂 NAJLEPSZE! ❤

  18. Ania - Fabryka Pomysłów 1 października 2016 at 22:12 Reply

    wspaniały na lekką kolację lub do pracy 🙂

  19. marcelina 2 października 2016 at 11:30 Reply

    Kuskus orkiszowy mi nie znany, ale po zdj widzę, że wygląda bardzo apetycznie 🙂 Chętnie bym spróbowała takiego obiadu 🙂

  20. Angelika i Monika (Candy Pandas) 2 października 2016 at 19:13 Reply

    Bardzo podobne sałatki na ciepło robimy i najfajniejsze jest to, że o składzie decyduje głównie lodówka i jej zakamarki xD

  21. Nippi 3 października 2016 at 09:16 Reply

    Wygląda naprawdę smakowicie 🙂

  22. mojamalakuchnia 3 października 2016 at 15:53 Reply

    orkiszowego jeszcze nie jadłam. chętnie bym spróbowała!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *