Kruche koperty z jabłkami

Proste, szarlotkowe ciasteczka z ciasta kruchego, nadziewane kawałkami jabłek z brązowym cukrem i cynamonem. W tym przepisie, swoim sposobem zamieniłam połowę maki pszennej, na mąkę orkiszową razową. Moim zdaniem, dzięki takiej zamianie, ciasteczka tylko zyskują na smaku. Smakują na ciepło i na zimno, można je podać z gałką lodów waniliowych 🙂

dsc_0846

Składniki
  • 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 1 i 1/2 szkl. mąki orkiszowej
  • 2 żółtka ( 1 białko zostawiam do sklejania ciasta )
  • 200 g schłodzonego masła
  • 200 g kwaśnej, gęstej śmietany
  • 4 łyżki cukru brązowego
  • 3 duże jabłka
  • 2 łyżeczki cynamonu
Jabłka obieram, kroję na ćwiartki, wycinam gniazdka nasienne i ponownie kroję na mniejsze kawałki. Kawałki jabłek przekładam do miseczki, dodaję łyżkę cukru i cynamon. Wszystko mieszam i odstawiam.
Do miseczki daję schłodzone masło pokrojone na kawałki, mąki, śmietanę i cukier.
Wszystko szybko wyrabiam na gładkie ciasto. Ciasto owijam folią spożywczą i daję do lodówki na 40 minut.
Schodzone ciasto, dzielę na dwie części. Każdą część, rozciągam wałkiem na grubość około 5 mm. Z ciasta wycinam kwadraty, o boku około 5 -6 cm.
Na środek każdego kwadratu, daję małą porcję jabłek. Następnie sklejam, przeciwległe rogi kwadratów. Rogi smaruję rozkłóconym białkiem,  to ułatwia sklejanie ciasta.
Piekarnik nastawiam na 190 stopni. Ciasteczka układam na dużej blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę około 20 minut, do czasu kiedy ciasteczka się zarumienią.
Ciastka można podawać na ciepło, z lodami, lub posypane cukrem pudrem. Smacznego 🙂

dsc_0838

dsc_0825

 

komentarzy 18

  1. Cukry Proste 10 września 2016 at 20:50 Reply

    Takie mini szarlotki;)

  2. Marzena 10 września 2016 at 22:08 Reply

    Mniam jak pysznie wyglądają 🙂

  3. Natalie 11 września 2016 at 00:11 Reply

    Super patent! Takie koperty robiła kiedyś moja babcia 🙂

  4. Lukasz 11 września 2016 at 09:47 Reply

    Nie przepadam za kruchym ciastem, ale fakt, że ciasteczka ładnie wyglądają. 🙂

  5. Ewa 11 września 2016 at 10:47 Reply

    Właśnie piję kawę i przydałyby mi się takie ciasteczka :))

  6. Królowa Karo 11 września 2016 at 16:28 Reply

    Dla mnie sezon na jabłka to znak nadchodzącej jesieni… oj, będą się teraz szarlotki piekły 🙂

  7. Beata, Magazyn Kuchenny 11 września 2016 at 16:49 Reply

    Oj tak, ja poproszę właśnie na ciepło, z lodami 🙂

  8. Ania - Fabryka Pomysłów 11 września 2016 at 21:56 Reply

    wspaniałe ciacha, w sam raz na tę porę roku 🙂

  9. Angelika i Monika (Candy Pandas) 12 września 2016 at 00:01 Reply

    Nie dość, że słodko wyglądają to jeszcze mszą tak smakować xD
    Zapach podczas pieczenia musiał być niesamowity 🙂

  10. Joanna Ł 12 września 2016 at 12:10 Reply

    Pyszniutkie do kawki w samm raz 🙂

  11. dżemdżus 12 września 2016 at 14:38 Reply

    Pyszna propozycja taka „szarlotka na jeden ząb”

  12. Dlaczegoweganizm 12 września 2016 at 20:01 Reply

    Ciastka wyglądają przeuroczo, w sam raz kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego 🙂

  13. Agnieszka Wieczorek 13 września 2016 at 00:07 Reply

    U mnie na zimno nie byłoby już co jeść 🙂 Wszystkie zniknęły by od razu. Z lodami waniliowymi – fajny pomysł.

  14. Sosna 13 września 2016 at 11:57 Reply

    Pomysłowe ciacha 😀

  15. amanda-butikzprzepisami 13 września 2016 at 16:06 Reply

    Jakie świetne mini szarlotki – na jeden kęs do kawki! 🙂

  16. Łukasz 15 września 2016 at 18:40 Reply

    Oj, narobiłaś mi ochoty na takie ciasteczka 😀

  17. marcelina 15 września 2016 at 21:41 Reply

    Z lodami porcyjkę bym przegryzła 😉

  18. Renata Czelny-Kawa 16 września 2016 at 23:09 Reply

    Jabłkowy artyzm 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *