Placki z serem rocotta

Print Friendly
Bardzo delikatne, niemal rozpływające się w ustach placuszki serkiem ricotta. Placki są bez cukru, ale można je podać z owocami, syropem klonowym, miodem, czy cukrem pudrem. Jeżeli będziecie robić z podwójnej porcji, polecam użyć w połowie serka ricotta, a w połowie innego białego serka śniadaniowego np. Bielucha. Smażone bez tłuszczu, idealne na śniadanie, obiad i podwieczorek 🙂

DSC_7108

 

Składniki / 2 porcje
  • 250 g serka ricotta
  • 125 ml. mleka
  • 2 duże jaja ( osobno żółtka, osobno białka )
  • 100 g mąki pszennej lub orkiszowej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki oleju np. z pestek winogron
  • szczypta soli
W małej miseczce ubijam pianę z białek z dodatkiem soli, do czasu, kiedy będzie sztywna i lśniąca.
Do większej miski daję mleko, żółtka i ser, wszystko dokładnie mieszam. Dodaję mąkę z proszkiem do pieczenia, olej, ponownie mieszam. Na koniec dodaję pianę i wszystkie produkty krótko, ale dokładnie mieszam.
Patelnię do naleśników lekko nagrzewam, daję porcję ciasta. Czekam około minutę, kiedy masa się zetnie, wtedy ostrożnie podważam placek płaską szpatułką i obracam na drugą stronę. Ponownie piekę do zrumienienia.
Placki smakują z gęstym sosem owocowym, syropem klonowym i owocami. Smacznego 🙂

Przepis od Nigelli Lawson.

DSC_7065

komentarzy 21

  1. Joasia 5 kwietnia 2016 at 16:57 Reply

    Śliczne i bardzo apetyczne 🙂

  2. Cukry Proste 5 kwietnia 2016 at 17:35 Reply

    Muszę takie zrobić:)

  3. Megly 5 kwietnia 2016 at 18:14 Reply

    Pyszniaste. Dawno nie kupowałam ricotty 🙂 A to taki dobry i uniwersalny serek. Placuszki piękne, okrąglutkie i na pewno smakowite. Muszę zrobić niebawem i u mnie. Pozdrowionka! 🙂

  4. amanda-butikzprzepisami 5 kwietnia 2016 at 19:09 Reply

    Kuchnia Nigelli kojarzyła mi się do tej pory z ciężkimi i nie zdrowymi potrawami typu stir-fry, a ten przepis jest świetny! 🙂 No i oczywiście Twoje wykonanie doskonałe! 🙂

  5. Marzena 5 kwietnia 2016 at 19:49 Reply

    Uwielbiam wszystkie placki. Te z ricottą są wyjątkowo delikatne 🙂

  6. lena 5 kwietnia 2016 at 20:04 Reply

    Ależ apetyczne:)

  7. Obiad gotowy! 5 kwietnia 2016 at 20:12 Reply

    lekkie, jak chmurki:)

  8. Natalie 6 kwietnia 2016 at 00:27 Reply

    Uwielbiam je! Takie aksamitne i delikatne 🙂
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

  9. Ela Dziurkowska 6 kwietnia 2016 at 07:39 Reply

    Jakie ładne, kształtne rumiane aż się do mnie uśmiechają 🙂

  10. piegusek 6 kwietnia 2016 at 11:00 Reply

    zjadłabym, aż mi w brzuchu zaburczało na ten widok:)

  11. 4foodsecrets 6 kwietnia 2016 at 11:16 Reply

    Chcę!
    Nie zostało Ci trochę placuszków? Wyglądają przepysznie! 🙂

    • napiecyku 6 kwietnia 2016 at 11:48 Reply

      Niestety nie ma, ale bardzo polecam, są pyszne i łatwe do zrobienia 🙂

  12. Sosna 6 kwietnia 2016 at 14:17 Reply

    Jak zawsze perfekcyjne 😀

  13. Angelika i Monika (Candy Pandas) 6 kwietnia 2016 at 16:22 Reply

    Wyglądają na takie mięciutki i wilgotne 🙂 Z rocottą mamy mało do czynienia ale kiedyś nam smakował ten serek 🙂

  14. Ladylaura 6 kwietnia 2016 at 17:15 Reply

    Jestem placuszkożercą ,świetne!.

  15. Agnieszka Wieczorek 6 kwietnia 2016 at 19:06 Reply

    Z dżemem mogłabym zjeść ich naprawdę wiele! Prezentują się wspaniale 🙂

  16. Ania - Fabryka Pomysłów 6 kwietnia 2016 at 23:29 Reply

    na leniwe weekendowe śniadanie w sam raz 🙂

  17. Renata - Mój dzień 7 kwietnia 2016 at 15:40 Reply

    lubię takie placuszki, a te wyglądają wyjątkowo lekko i smacznie:)

  18. Pati 8 kwietnia 2016 at 12:41 Reply

    Bardzo lubię przepisy z tym serem, potrawy są delikatne!

  19. Jolanta Strażyc 8 kwietnia 2016 at 20:34 Reply

    Świetny przepis Gosiu! Muszę koniecznie wypróbować 🙂

  20. Łukasz 11 kwietnia 2016 at 20:03 Reply

    Moje ulubione <3 Uwielbiam je z syropem klonowym i borówkami 😀

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *