Najprostszy chleb na zakwasie

Chlebek na zakwasie z otrębami dla zabieganych, zapracowanych i leniwych 😉 Chleb nie wymaga dwukrotnego wyrabiania, wystarczy dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Bardzo ważny natomiast, jest czas wyrastania ciasta i trwa od trzech do pięciu godzin, w zależności od wilgotności i temperatury powietrza. Do ciasta, można dodać ulubione dodatki tj. otręby, siemię lniane, pestki słonecznika, czarnuszka lub posiekane pestki dyni. Ja najbardziej lubię z siemieniem lnianym 🙂
Przygotujecie swój własny, domowy chleb na zakwasie. Polecam bardzo, z podanych składników otrzymałam dwa chlebki o łącznej wadze 1, 6 kg. 🙂
Polecam również prosty chleb na drożdżach z otrębami, słonecznikiem i siemieniem lnianym.

DSC_6116

 

Składniki
  • 800 g mąki pszennej
  • 100 g mąki żytniej
  • 16 łyżek aktywnego zakwasu żytniego
  • 600 ml. letniej wody
  • 5 g drożdży
  • 3, 5 łyżeczki soli
  • spora szczypta cukru
  • 3 łyżki oliwy + do smarowania foremek
  • szklanka płatków owsianych lub otrąb + do posypania foremek
Do letniej wody dodaję cukier i drożdże. Wszystko mieszam.
Do większej miski, przesiewam mąki, dodaję wodę z drożdżami, zakwas, oliwę, sól i płatki owsiane.
Wszystkie składniki dokładnie mieszam. Jeżeli ciasto się klei, można dodać trochę mąki. Wyrabiam pół minuty, do dokładnego połączenia składników.
 Dwie podłużne foremki smaruję oliwą i posypuję otrębami. Ciasto dzielę na dwie połowy i daję do foremek.
Foremki zostawiam w ciepłym miejscu i przykrywam lnianą ściereczką. Ciasto powinno przynajmniej, podwoić swoją objętość. U mnie chlebek wyrastał 3, 5 godziny.
Piekarnik nastawiam na 210 stopni. Do ciepłego piekarnika, ostrożnie przenoszę chlebki, na dno piekarnika daję 3 kostki lodu. Piekę około 10 minut w temp. 210 stopni, następnie zmniejszam temp. do 200 stopni i piekę kolejne 30 – 35 minut.
Gotowy chlebek powinien mieć rumianą skórkę. Upieczony chleb wyciągam z piekarnika i ostrożnie z foremki. Studzę na kratce.
Udanych wypieków 🙂

DSC_6123

DSC_6147

komentarzy 15

  1. lena 5 marca 2016 at 06:42 Reply

    Zjadłabym dużą kromkę z samym masłem;)

  2. Obiad gotowy! 5 marca 2016 at 12:30 Reply

    piękny chleb! zazwyczaj pszenne się wyrabia dwa razy, więc chętnie wypróbuję taki prostszy przepis:)

  3. Iwona 5 marca 2016 at 13:43 Reply

    Właśnie się piecze podobny u mnie 🙂

  4. Megly 5 marca 2016 at 15:48 Reply

    Póki co jeszcze swojego pierwszego chleba na zakwasie nie robiłam, ale zawsze ukradkiem podglądałam mamę i ciocię przy pracy nad chlebem na zakwasie. Dziękuję za prostu przepis- na I raz w sam raz 🙂 Pozdrowionka 🙂

  5. Joasia 5 marca 2016 at 16:03 Reply

    Przepyszny 🙂

  6. Ela 5 marca 2016 at 17:11 Reply

    Pięknie wyrósł !! Domowy chlebek jest najlepszy !!
    Pozdrawiam

  7. Ladylaura 5 marca 2016 at 18:07 Reply

    Wspaniały.

  8. Nemi 5 marca 2016 at 18:46 Reply

    Piękny! Porywam kromkę;)

  9. Ela Dziurkowska 5 marca 2016 at 18:59 Reply

    Piękny taki swojski chlebek 🙂

  10. Agnieszka Wieczorek 6 marca 2016 at 01:19 Reply

    Taki chleb mogę jeść sam, bez żadnych dodatków 🙂 Pięknie się prezentuje!

  11. Marzena 6 marca 2016 at 15:56 Reply

    Wspaniały chlebuś, takie domowe wypieki są najlepsze 🙂

  12. Angelika i Monika (Candy Pandas) 6 marca 2016 at 16:08 Reply

    My chcemy tzw. piętki lub dupki 😀 i do tego z masełkiem 😀

  13. Madame Malonka 6 marca 2016 at 16:34 Reply

    Od dłuższego czasu przymierzam się do zrobienia swojego pierwszego chleba. Po Twoim poście zegar tyka coraz szybciej 🙂

  14. Jolanta Strazyc 6 marca 2016 at 19:54 Reply

    Wyglada przepysznie 🙂

  15. Ania - Fabryka Pomysłów 7 marca 2016 at 08:40 Reply

    coś w sam raz dla mnie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *