Home Dania i dodatkiDomowe chleby Prosty chleb z otrębami, słonecznikiem i siemieniem lnianym

Prosty chleb z otrębami, słonecznikiem i siemieniem lnianym

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Ten przepis dostałam jakiś czas temu od mamy z zapewnieniem, że jest wart wypróbowania. Ciasto na chleb przygotowuje się w miarę szybko, nie wymaga czasochłonnego wyrabiania i wyrastania. Na pewno, nie jest to ostatni mój chlebek z tego przepisu, będę testować zmieniając proporcje i rodzaje mąki, oraz dodatki.
Surowe ciasto jest rzadkie i w zasadzie przelewałam go do foremki. Foremka powinna być duża, ponieważ ciasto niemal podwaja swoją objętość podczas pieczenia. Ja zrobiłam ten błąd i w trakcie pieczenia przekładałam ciasto do dwóch foremek, używając przy tym niecenzuralnej łaciny podwórkowej 😉
Polecam ten prosty chlebek, nic tak nie scala rodziny, jak kolacja z zapachem domowego pieczywa….uśmiech na twarzach bliskich, bezcenny 🙂

IMG_9088

Składniki
  • 1 litr letniej wody
  • 6 dkg. drożdży
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1 łyżeczka cukru
Z 1 litra wody odlewam 1/2 szklanki i do niej daję mąkę, cukier i drożdże, mieszam i odstawiam w ciepłe miejsce do czasu, kiedy zaczyn zacznie pracować.
Do dużej miski daję
  • 1 szkl. otrąb pszennych lub żytnich
  • 5 łyżek płatków owsianych
  • 5 łyżek siemienia lnianego
  • 5 łyżek słonecznika
  • 1 kg przesianej mąki pszennej orkiszowej lub w połowie pszennej razowej
  • 3-4 łyżeczki mielonej soli morskiej
  • 1 łyżeczka cukru
Wszystkie sypkie produkty, dokładnie mieszam.
Do sypkich składników, dodaję resztę wody i gotowy zaczyn. Wyrabiam składniki kilka minut ( ciasto powinno być rzadkie ).
Przekładam ciasto do dwóch keksówek, lub na większą blaszkę do pieczenia ciast ( pamiętajmy, ciasto mocno rośnie ).
Piekę 15 min. w temp. 100 stopni, następnie zwiększam temperaturę do 180 stopni i piekę jeszcze przez godzinę. Jeżeli piekę w keksówkach, po upieczeniu wyciągam chlebek z foremek i kładę do przestudzenia na boku. Smacznego 🙂
Moje uwagi : otręby, płatki owsiane i nasiona, można podprażyć na suchej patelni. Ja prażę kilka minut na gorącej patelni, cały czas mieszając. Jeszcze ciepłe daję do reszty składników.

IMG_9154

IMG_9135

Powiązane posty

32 komentarze

agata 7 listopada 2014 - 12:11

Uwielbiam smakować różne chleby.

Miłego piątku.Pozdrawiam serdecznie.

Odpowiedź
napiecyku 7 listopada 2014 - 12:13

Również pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
beata redzimska 7 listopada 2014 - 12:14

Kiedys probowalam sama piec chleb, wychodzily mi same zakalce, ale majac taki przepis moze tam sobie druga kulinarna szanse. Pozdrawiam serdecznie beata

Odpowiedź
napiecyku 7 listopada 2014 - 12:20

Pozdrawiam i trzymam kciuki za chleb 🙂

Odpowiedź
ja i moje urwisy 7 listopada 2014 - 12:19

Ja na nim widze powidła śliwkowe…mrrrr

Odpowiedź
napiecyku 7 listopada 2014 - 12:30

Ja również lubię powidła na świeżym pieczywie 🙂

Odpowiedź
Anka 7 listopada 2014 - 12:33

Domowy najlepszy 🙂 od patrzenia na Twój chleb zaczęło burczeć mi w brzuchu. Serio 🙂

Odpowiedź
Obiad gotowy! 7 listopada 2014 - 13:19

zapach i smak domowego chleba lubi każdy, a Twój chlebek z dodatku jest bardzo zdrowy!

Odpowiedź
Ladylaura 7 listopada 2014 - 13:23

Używasz suchych drożdży ,prawda?Super ten chleb.

Odpowiedź
napiecyku 7 listopada 2014 - 14:41

Nie miałam suchych i użyłam świeżych 🙂

Odpowiedź
Marzena 7 listopada 2014 - 13:43

Pyszny przepis. Wygląda super, poproszę kromeczkę :-):-):-)

Odpowiedź
zjedz_mnie 7 listopada 2014 - 13:48

Chleb domowy nie ma sobie równych. Zapach przy pieczeniu… Ech, chyba zagoniłaś mnie do upieczenia, bo prezentujesz taki smakowity, że aż nabrałam ochoty 🙂

Odpowiedź
Marta gotuje 7 listopada 2014 - 17:52

Fajny przepis na pyszny chlebek, na pewno do wypróbowania 🙂 Pozdrawiam

Odpowiedź
hurghada 7 listopada 2014 - 20:55

Przynajmniej człowiek wie co je:)

Odpowiedź
domowacukierniaewy.blox.pl 7 listopada 2014 - 21:52

Piękny chleb, ile w nim ziaren, samo dobro 🙂

Odpowiedź
Agnieszka, Czerwona Fasola 8 listopada 2014 - 01:03

piękne zdjęcia pięknego chleba 🙂

Odpowiedź
Lena B 8 listopada 2014 - 07:34

Wygląda znakomicie 😀

Odpowiedź
poprosze dokladke 8 listopada 2014 - 10:46

nie am to jak domowy chleb! piekny Ci wyszedł 🙂

Odpowiedź
mojamalakuchnia.wordpress.com 8 listopada 2014 - 11:40

z otrębami i słonecznikiem – mniam, bardzo by mi smakował : )

Odpowiedź
Dominika 8 listopada 2014 - 16:50

Bardzo dorodny wyszedł 🙂

Odpowiedź
Kuchnia u Krysi 8 listopada 2014 - 19:47

Dawno nie piekłam chleba. A tu taki piękny i taki smakowity… Na śniadanie w sam raz 🙂

Odpowiedź
kulinarny blog samanthy 9 listopada 2014 - 10:34

Wspaniały zdrowy chlebek !

Odpowiedź
Sosna 9 listopada 2014 - 12:21

Uwielbiam jego strukturę ^^

Odpowiedź
Natalia - Poezja Smaku 10 listopada 2014 - 00:47

Pycha, ja ostatnio też najbardziej lubię chleb z siemieniem 🙂

Odpowiedź
Megly 11 listopada 2014 - 08:14

Uwielbiam takie chebusie. Przede wszystkim jest dużo zdrowszy niż kupiony w sklepie. Super. Do śniadanka z masełkiem- jak znalazł 🙂

Odpowiedź
Jolanta Strażyc 12 listopada 2014 - 14:53

Świetny przepis Gosiu, muszę go wypróbować 🙂

Odpowiedź
Zofia Iwańska 29 lipca 2015 - 13:38

Dziekuje za przepis.Pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
napiecyku 29 lipca 2015 - 14:40

Cieszę się, że chlebek smakował. Pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
Magda 13 września 2017 - 19:21

Piękny chleb, w lecie nie miałam ochoty na pieczenie, ale teraz już muszę upiec 🙂

Odpowiedź
Kobieta po 30 14 września 2017 - 08:39

Uwielbiam domowe pieczywo i ten zapach w całym domu 🙂

Odpowiedź
Brygida 28 marca 2019 - 15:35

Witam,cudowny przepis,właśnie moja przyjaciółka piecze dziś chleb z otrębami,czarnuszką i sezamem,wiem że lubi eksperymenty w kuchni i mówiła że doda tez trochę żurku w proszku, dostałam też od niej zaproszenie na dziś na kolację zeby spróbować jak jej się upiekł ten chlebek 🙂

Odpowiedź
napiecyku 28 marca 2019 - 18:45

Cieszę się, mam nadzieję że chlebek zasmakuje 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz