Domowy schab z szynkowara

Przynajmniej raz na trzy tygodnie, robimy domową wędlinę w szynkowarze. Taka wędlina zachowuje świeżość, nawet do dziesięciu dni i smakuje jak najlepszy dodatek do pieczywa. Bardzo ważne jest  marynowane mięsa w ziołach, przynajmniej dwa dni przed parzeniem.
Szynkowar to proste urządzenie w formie garnka z pokrywką zaopatrzoną w sprężynę, która dociska ( prasuje ) mięso. W tak przygotowane mięso, wbijamy termometr i parzymy w większym naczyniu w odpowiedniej temperaturze. Szynkowar nadaje naszej wędlinie ładny kształt i fakturę. Jeżeli marzycie o smacznej, domowej szynce na święta, bardzo polecam 🙂

DSC_6518

Składniki
  • 1 kg schabu
  • 18 g soli peklowej lub zwykłej *
  • szynkowar
Marynata
  • 4 ząbki czosnku drobno posiekane
  • płaska łyżka suszonego tymianku
  • płaska łyżka suszonego majeranku
  • łyżka papryki w proszku ( można użyć w połowie papryki ostrej )
  • 3 liście laurowe
  • 3 łyżki octu winnego lub soku z cytryny
  • 8 łyżek oleju lub oliwy
Zioła dobrałam przypadkowo, można użyć dowolnych, ulubionych ziół i przypraw.
Składniki marynaty mieszam. Mięso dokładnie myję pod bieżącą wodą, osuszam papierowym ręcznikiem i nacieram solą.
Mięso razem z marynatą daję do ceramicznej miseczki. Mięso powinno być pokryte marynatą. Tak przygotowane mięso daję do lodówki na trzy doby. Co dwanaście godzin obracam mięso, tak aby było pokryte marynatą.
Gotowe mięso daję do specjalnego woreczka ( często są sprzedawane z szynkowarem ), a następnie do szynkowara. Na mięso daję pokrywkę, zaopatrzoną w sprężynę i dociskam pokrywką wierzchnią.
Do większego garnka leję wodę do wysokości szynkowara. Do garnka daję szynkowar z mięsem. Garnek stawiam na małym ogniu i kontroluję temperaturę wody. Woda powinna osiągnąć temperaturę 80 stopni Celcjusza.
W pokrywce jest mały otwór na termometr. Teraz termometr wbijam w mięso i parzę wędlinę do czasu, kiedy temperatura mięsa osiągnie 72 stopnie Celcjusza ( cały czas przy temperaturze wody 80 stopni ). Czasowo cała zabawa trwa od 1, 5 do 2 godzin.
Szynkowar wyciągam z wody i ściągam pokrywkę ze sprężyną. Mięso zostawiam w szynkowarze do wystudzenia. Wystudzone mięso wyciągam z szynkowara i z woreczka. Schabik na Święta gotowy 🙂 Alleluja 😀
Uwagi* – Jestem laikiem w tym temacie, ale znalazłam kilka informacji, na temat bezpiecznej dla naszego zdrowia ilości soli peklowej. To 20 g mieszanki peklowej ( sól warzona 99, 5 % azotyn sodu 0, 5 % ) na 1 kg. mięsa. Więcej na ten temat przeczytacie tutaj. Można oczywiście użyć zwykłej soli kuchennej, wędlina będzie nieco twardsza i krócej zachowa świeżość. Zachęcam do wypróbowania różnych opcji, również do mieszania mieszanki peklującej ze zwykłą solą 🙂

DSC_4437

DSC_6516

DSC_6490

komentarzy 21

  1. Lena 17 marca 2016 at 09:12 Reply

    Wspaniała wędlina pełna smaku;)

  2. Ela Dziurkowska 17 marca 2016 at 10:13 Reply

    Nie ma jak domowa wędlinka 🙂

  3. Obiad gotowy! 17 marca 2016 at 10:30 Reply

    chodzi za mną szynkowar już od dłuższego czasu, w końcu chyba sobie kupię:)
    schab wyszedł bardzo apetyczny!

  4. Ladylaura 17 marca 2016 at 10:46 Reply

    Tak sobie myslę,że to w zwykłym garnku w woreczku foliowym też wyjdzie,zaparzanie i juz.Super wędlina.

    • napiecyku 17 marca 2016 at 10:49 Reply

      Wyjdzie na pewno, najlepiej zaopatrz się w termometr i kontroluj temperaturę 🙂

  5. amanda-butikzprzepisami 17 marca 2016 at 14:54 Reply

    Fantastycznie – masz własne wędliny na święta! 🙂

  6. Megly 17 marca 2016 at 16:13 Reply

    Nie mam szynkowara 🙁 Jedynie przy użyciu zwykłych, podstawowych sprzętów kuchennych typu garnek mogłabym zrobić takie cudo. Ach, już czuję tę pełnię smaku. Wspaniały schab! 🙂 Pozdrowionka 🙂

  7. Iwona 17 marca 2016 at 17:47 Reply

    Domowe najlepsze 🙂

  8. domowacukierniaewy.blox.pl 17 marca 2016 at 22:45 Reply

    Najlepiej 🙂 Szynka pełna smaku, taką można jeść i jeść 🙂

  9. Królowa Karo 17 marca 2016 at 23:25 Reply

    Oj, chyba czas na mnie, by kupić w końcu własny szynkowar.

  10. Nemi 17 marca 2016 at 23:42 Reply

    Domowa wędlina brzmi kusząco:) Gdzie kupiłaś szynkowar?

    • napiecyku 18 marca 2016 at 09:34 Reply

      Ja kupiłam na allegro, ale są czasami w sklepach z wyposażeniem kuchni 🙂

  11. Angelika i Monika (Candy Pandas) 18 marca 2016 at 12:44 Reply

    Wędlinka wygląda zacnie 🙂 I nawet my nabrałyśmy na taką ochotę 🙂

  12. Agnieszka Wieczorek 18 marca 2016 at 20:24 Reply

    Jestem właśnie poszukuję tego urządzenia, bo takiego smaku narobiłyście mi tymi wędlinami z szynkowara, że też chcę ich spróbować :)))

  13. Jolanta Strażyc 18 marca 2016 at 20:30 Reply

    Domowa wędlina najlepsza 🙂

  14. Ania - Fabryka Pomysłów 20 marca 2016 at 13:07 Reply

    pyszna domowa wędlina to jest to 🙂

  15. Łukasz 20 marca 2016 at 23:20 Reply

    Nieźle wygląda.

  16. Kobieta po 30 21 marca 2016 at 11:52 Reply

    O kurcze…muszę zainwestować w taki szynkowar, nigdy o nim nie słyszałam…

  17. Joasia 22 marca 2016 at 16:24 Reply

    Wygląda przepysznie 🙂

  18. Andzia 30 kwietnia 2016 at 16:17 Reply

    Dla schabu powinna być temp. 68 st. , a 72 st. tylko dla drobiu

  19. przemek 22 stycznia 2017 at 06:52 Reply

    Temperatury są za wysokie do schabu. Max to 68 t. a nawet 66 bo podczas schładzania do dwóch stopni zawsze dochodzi . Temperatura wody tez jakby była trochę niższa bliżej 75C wtedy będzie bardziej soczysty/ Tylko drób parzymy do 72C !

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *