Home Dania i dodatkiŚniadania Domowy schab z szynkowara

Domowy schab z szynkowara

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Przynajmniej raz na trzy tygodnie, robimy domową wędlinę w szynkowarze. Taka wędlina zachowuje świeżość, nawet do dziesięciu dni i smakuje jak najlepszy dodatek do pieczywa. Bardzo ważne jest  marynowane mięsa w ziołach, przynajmniej dwa dni przed parzeniem.
Szynkowar to proste urządzenie w formie garnka z pokrywką zaopatrzoną w sprężynę, która dociska ( prasuje ) mięso. W tak przygotowane mięso, wbijamy termometr i parzymy w większym naczyniu w odpowiedniej temperaturze. Szynkowar nadaje naszej wędlinie ładny kształt i fakturę. Jeżeli marzycie o smacznej, domowej szynce na święta, bardzo polecam 🙂

DSC_6518

Składniki
  • 1 kg schabu
  • 18 g soli peklowej lub zwykłej *
  • szynkowar
Marynata
  • 4 ząbki czosnku drobno posiekane
  • płaska łyżka suszonego tymianku
  • płaska łyżka suszonego majeranku
  • łyżka papryki w proszku ( można użyć w połowie papryki ostrej )
  • 3 liście laurowe
  • 3 łyżki octu winnego lub soku z cytryny
  • 8 łyżek oleju lub oliwy
Zioła dobrałam przypadkowo, można użyć dowolnych, ulubionych ziół i przypraw.
Składniki marynaty mieszam. Mięso dokładnie myję pod bieżącą wodą, osuszam papierowym ręcznikiem i nacieram solą.
Mięso razem z marynatą daję do ceramicznej miseczki. Mięso powinno być pokryte marynatą. Tak przygotowane mięso daję do lodówki na trzy doby. Co dwanaście godzin obracam mięso, tak aby było pokryte marynatą.
Gotowe mięso daję do specjalnego woreczka ( często są sprzedawane z szynkowarem ), a następnie do szynkowara. Na mięso daję pokrywkę, zaopatrzoną w sprężynę i dociskam pokrywką wierzchnią.
Do większego garnka leję wodę do wysokości szynkowara. Do garnka daję szynkowar z mięsem. Garnek stawiam na małym ogniu i kontroluję temperaturę wody. Woda powinna osiągnąć temperaturę 80 stopni Celcjusza.
W pokrywce jest mały otwór na termometr. Teraz termometr wbijam w mięso i parzę wędlinę do czasu, kiedy temperatura mięsa osiągnie 72 stopnie Celcjusza ( cały czas przy temperaturze wody 80 stopni ). Czasowo cała zabawa trwa od 1, 5 do 2 godzin.
Szynkowar wyciągam z wody i ściągam pokrywkę ze sprężyną. Mięso zostawiam w szynkowarze do wystudzenia. Wystudzone mięso wyciągam z szynkowara i z woreczka. Schabik na Święta gotowy 🙂 Alleluja 😀
Uwagi* – Jestem laikiem w tym temacie, ale znalazłam kilka informacji, na temat bezpiecznej dla naszego zdrowia ilości soli peklowej. To 20 g mieszanki peklowej ( sól warzona 99, 5 % azotyn sodu 0, 5 % ) na 1 kg. mięsa. Więcej na ten temat przeczytacie tutaj. Można oczywiście użyć zwykłej soli kuchennej, wędlina będzie nieco twardsza i krócej zachowa świeżość. Zachęcam do wypróbowania różnych opcji, również do mieszania mieszanki peklującej ze zwykłą solą 🙂

DSC_4437

DSC_6516

DSC_6490

Po więcej ciekawych zdjęć zapraszam na mój instagram 🙂

Powiązane posty

34 komentarze

Lena 17 marca 2016 - 09:12

Wspaniała wędlina pełna smaku;)

Odpowiedź
Ela Dziurkowska 17 marca 2016 - 10:13

Nie ma jak domowa wędlinka 🙂

Odpowiedź
Obiad gotowy! 17 marca 2016 - 10:30

chodzi za mną szynkowar już od dłuższego czasu, w końcu chyba sobie kupię:)
schab wyszedł bardzo apetyczny!

Odpowiedź
Ladylaura 17 marca 2016 - 10:46

Tak sobie myslę,że to w zwykłym garnku w woreczku foliowym też wyjdzie,zaparzanie i juz.Super wędlina.

Odpowiedź
napiecyku 17 marca 2016 - 10:49

Wyjdzie na pewno, najlepiej zaopatrz się w termometr i kontroluj temperaturę 🙂

Odpowiedź
amanda-butikzprzepisami 17 marca 2016 - 14:54

Fantastycznie – masz własne wędliny na święta! 🙂

Odpowiedź
Megly 17 marca 2016 - 16:13

Nie mam szynkowara 🙁 Jedynie przy użyciu zwykłych, podstawowych sprzętów kuchennych typu garnek mogłabym zrobić takie cudo. Ach, już czuję tę pełnię smaku. Wspaniały schab! 🙂 Pozdrowionka 🙂

Odpowiedź
Iwona 17 marca 2016 - 17:47

Domowe najlepsze 🙂

Odpowiedź
domowacukierniaewy.blox.pl 17 marca 2016 - 22:45

Najlepiej 🙂 Szynka pełna smaku, taką można jeść i jeść 🙂

Odpowiedź
Królowa Karo 17 marca 2016 - 23:25

Oj, chyba czas na mnie, by kupić w końcu własny szynkowar.

Odpowiedź
Nemi 17 marca 2016 - 23:42

Domowa wędlina brzmi kusząco:) Gdzie kupiłaś szynkowar?

Odpowiedź
napiecyku 18 marca 2016 - 09:34

Ja kupiłam na allegro, ale są czasami w sklepach z wyposażeniem kuchni 🙂

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 18 marca 2016 - 12:44

Wędlinka wygląda zacnie 🙂 I nawet my nabrałyśmy na taką ochotę 🙂

Odpowiedź
Agnieszka Wieczorek 18 marca 2016 - 20:24

Jestem właśnie poszukuję tego urządzenia, bo takiego smaku narobiłyście mi tymi wędlinami z szynkowara, że też chcę ich spróbować :)))

Odpowiedź
Jolanta Strażyc 18 marca 2016 - 20:30

Domowa wędlina najlepsza 🙂

Odpowiedź
Ania - Fabryka Pomysłów 20 marca 2016 - 13:07

pyszna domowa wędlina to jest to 🙂

Odpowiedź
Łukasz 20 marca 2016 - 23:20

Nieźle wygląda.

Odpowiedź
Kobieta po 30 21 marca 2016 - 11:52

O kurcze…muszę zainwestować w taki szynkowar, nigdy o nim nie słyszałam…

Odpowiedź
Joasia 22 marca 2016 - 16:24

Wygląda przepysznie 🙂

Odpowiedź
Andzia 30 kwietnia 2016 - 16:17

Dla schabu powinna być temp. 68 st. , a 72 st. tylko dla drobiu

Odpowiedź
przemek 22 stycznia 2017 - 06:52

Temperatury są za wysokie do schabu. Max to 68 t. a nawet 66 bo podczas schładzania do dwóch stopni zawsze dochodzi . Temperatura wody tez jakby była trochę niższa bliżej 75C wtedy będzie bardziej soczysty/ Tylko drób parzymy do 72C !

Odpowiedź
Gregory 19 października 2018 - 20:39

Według tego przepisu wędlina wyszła przepysznie.Mój schab wyszedł z galaretką ,której na zdjęciu powyżej nie widzę.Ciekawy jestem jak można uzyskać taki ,,suchy” schab na wierzchu w szynkowarze. Pozdrawiam.

Odpowiedź
napiecyku 19 października 2018 - 21:04

Dawno nie robiłam tego schabu, ale wydaje mi się, że galaretka była. Zdjęcie jest bez galaretki. Cieszę się, że schab smakuje i dziękuję za miły komentarz. Pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
Elzbieta Szczerska 7 października 2020 - 21:15

Ja po wystudzeniu wstawiam na noc do lodówki. Dopiero rano wyciągam z szynkowaru. Trzeba się namęczyć (ciężko wychodzi, używam do tego obcęgów), ale warto. Do jedzenia na zimno można dodać żelatyny do marynaty. Na ciepło pomijam żelatynę.

Odpowiedź
Paweł 15 listopada 2022 - 15:03

Kiedyś robiliśmy dobrą wędlinę zawijaną ścisło w filię aluminiową i parzyło się ją, a potem zostawiało w garnku do ostygnięcia. Zdecydowanie z szynkowarem jest wygodniej, bo można w jednym garnku parzyć różne wędliny,mielonki,ogranicza nas tylko wyobraźnia co chcemy zrobić. Gorąco polecam

Odpowiedź
Ania 2 kwietnia 2019 - 19:54

Schabik rewelacja. Polecam wszystkim przepis!!! Rozpływa się w ustach

Odpowiedź
napiecyku 2 kwietnia 2019 - 20:22

Cieszę się, że schab smakował:) Pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
MadaM 18 kwietnia 2019 - 19:04

Schab wyszedł idealny!

Odpowiedź
jan 23 listopada 2019 - 18:29

Spręzynę z pokrywką zdejmuję po ostudzeniu całkowity w lodówce.

Odpowiedź
Jacek Wiertel 30 grudnia 2019 - 18:45

72 stopnie to błąd dla polędwicy powinno być 65-68 max

Odpowiedź
napiecyku 30 grudnia 2019 - 21:48

Nie jestem specjalistą, ale ten schab ( nie polędwica ) jest bardzo dobry. Mam też pewność, że lepiej będzie się przechowywał. Poza tym schab, schabowi nie równy.

Odpowiedź
Aga 18 stycznia 2022 - 20:04

Witam. Czy w tej marynacie nie ma w ogóle wody?

Odpowiedź
admin 18 stycznia 2022 - 21:46

Nie, nigdy nie dodaję wody do marynaty 🙂 Pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
Ukash 27 stycznia 2023 - 09:18

Wędlina wcale nie będzie twardsza tylko szara mięso bez soli peklowej będzie szare. Jeśli chcesz jeść zdrowo nie potrzebujesz azotynu sodu oraz folia worków wystarczy owinąć to w gaze którą można kupić w aptece

Odpowiedź

Zostaw komentarz