Zupa – krem z koprem włoskim ( fenikułem )

Pyszna zupa z koprem włoskim, porem i ziemniakami, doprawiona bazylią i tymiankiem. Zupa bardzo kremowa i aromatyczna, podana z grzankami, może służyć za samodzielne danie :)
Bardzo polecam, sprawdzi się na rodzinny obiad i na poczęstunek dla gości :)

DSC_5316

Składniki
  • duża bulwa kopru włoskiego
  • 1 por ( tylko jasna i jasnozielona część )
  • 1 cebula
  • 2 większe ziemniaki
  • 1, 5 litra bulionu ( u mnie na kawałku szyi indyka
  • po łyżeczce suszonego tymianku i bazylii
  • 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
  • oliwa
  • sól i pieprz
Do podania
  • grzanki lub groszek ptysiowy
  • posiekany szczypiorek
  • wiórki z cytryny
Koper włoski dokładnie czyszczę, odcinam wystające łodyżki i kroję na plasterki, a następnie w paski. Cebulę obieram i kroję w piórka. Z pora usuwam wierzchnie liście i kroję na plasterki. Ziemniaki obieram i kroję w większą kostkę.
Do bulionu dodaję pokrojone ziemniaki i gotuję na małym ogniu.
Na dużej patelni, rozgrzewam 3 łyżki oliwy, dodaję pokrojony koper włoski, por i cebulę. Wszystko smażę, często mieszając, około 5 minut.
Podsmażone warzywa, dodaję do bulionu. Dodaję zioła i nasiona kopru, wszystko gotuję około 30 minut. Zupę miksuję na gładki krem i doprawiam do smaku.
Osoby, które lubią treściwsze zupy – kremy, mogą zagęścić zupę serkiem topionym, słodką śmietaną lub mascarpone.
Zupę podaję z grzankami, posiekanym szczypiorkiem i wiórkami cytryny. Smacznego :)

DSC_5292

Komentarze: 16

  1. lena 22 lutego 2016 at 09:12 Reply

    Mam teraz dziwną ochotę na zupy,szukam nowych przepisów i na pewno chętnie spróbuję takiego kremu:)

  2. Iwona 22 lutego 2016 at 13:13 Reply

    Lubie zupy zwłaszcza zimą :)

  3. AZgotuj 22 lutego 2016 at 14:19 Reply

    Na pewno pysznie anyżkową:) Lubię

  4. Obiad gotowy! 22 lutego 2016 at 18:14 Reply

    chyba poproszę o dokładkę;)

  5. Salvador Dali 22 lutego 2016 at 18:53 Reply

    nigdy nie jadłam fenikułu! Ależ pomysł.. :) ciekawe jak smakuje? :)

    • napiecyku 22 lutego 2016 at 19:30 Reply

      Smakuje anyżkowo :)

  6. Renata - Mój dzień 22 lutego 2016 at 21:12 Reply

    no takiej zupy jeszcze nie robiłam a bardzo lubię kremy :)
    fajny przepis

  7. Agnieszka Wieczorek 23 lutego 2016 at 00:57 Reply

    Ciekawa jestem jej smaku :) Przez tą ciekawość będę musiała sobie taką zupkę ugotować :)))

  8. Marzena 23 lutego 2016 at 08:58 Reply

    Bardzo lubię jego anyżkowy posmak. Cudna zupa :-)

  9. Ania 23 lutego 2016 at 14:07 Reply

    smaczna i niestandardowa zupka :)

  10. Angelika i Monika (Candy Pandas) 23 lutego 2016 at 21:06 Reply

    Jeszcze nie jadłyśmy kopru włoskiego, nie wiemy dlaczego podchodzimy do niego jak do jeża 😛

  11. Moje Bistro 23 lutego 2016 at 23:36 Reply

    Pyszna zimowa zupa. Muszę wypróbować połączenie, bo brzmi smakowicie :)

  12. domowacukierniaewy.blox.pl 24 lutego 2016 at 00:27 Reply

    Kremowe zupy lubię najbardziej :)

  13. Dietifit-od-kuchni 24 lutego 2016 at 10:31 Reply

    Zupy uwielbiam w każdej postaci. Koniecznie muszę spróbować Twoją propozycję z koprem włoskim! :)

  14. Urszula 25 lutego 2016 at 16:10 Reply

    Poproszę dwie miseczki tej smacznej zupy…

  15. Ela 26 lutego 2016 at 20:07 Reply

    Nie znam smaku kopru włoskiego ! Twoja zupka wygląda apetycznie !
    Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *