Makaron z szarpanym kurczakiem i warzywami

Makaron z gotowanym mięsem kurczaka, brokułami, groszkiem i serem feta. Drobiowe mięso z rosołu, poszarpałam na mniejsze kawałki, dodałam ugotowany makaron, brokuły i groszek. Mięso z kurczaka, można zastąpić mięsem indyka, lub kaczki. Makaron można zastąpić ryżem lub dowolną kaszą.
Pomysł na pyszny obiad i na pożywną sałatkę do pracy :)

DSC_5494

Składniki / 3 porcje
  • 200 g makaronu penne
  • 400 g mrożonego brokuła ( może być świeży )
  • 200 g groszku ( u mnie mała puszka Bonduelle )
  • 2 małe, ugotowane udka kurczaka bez skóry
  • 50 g bałkańskiego serka typu feta
  • 1 ząbek czosnku drobno posiekany
  • 2 łyżki oliwy
  • płaska łyżeczka tymianku
  • spora szczypta białego pieprzu
Makaron gotuję al dente w osolonej wodzie i odcedzam. Osobno gotuję brokuły podzielone na różyczki, około 3 minuty od zagotowania. Również odcedzam.
Mięso kurczaka szarpię widelcem na cienkie włókna, można drobniej pokroić.
Na oliwie krótko podsmażam czosnek, dodaję tymianek, drobno pokrojony ser i makaron, wszystko mieszam. Dodaję brokuły i groszek. Całość posypuję białym pieprzem. Smacznego :)

DSC_5491

 

Komentarze: 11

  1. lena 29 lutego 2016 at 19:54 Reply

    Fajny pomysł na resztki upieczonego kurczaka;)

  2. Megly 29 lutego 2016 at 20:26 Reply

    Ho, ho! Kurczak, warzywa, makaron. Bardzo często jadam w takim składzie, tylko, że przyprawione inaczej. Ale takiej wersji to jeszcze nie znam i powiem szczerze bardzo mi odpowiada akurat taka wersja. Ten tymianek na pewno super podkręca smak. Pamiętasz jeszcze starą, blogową znajomą? :) Teraz wróciłam i mam nadzieję, że na zawsze. Tęskniłam za tymi kulinarnymi pysznościami. Pozdrowionka, buziaki :*

  3. Renata - Mój dzień 29 lutego 2016 at 21:28 Reply

    lubię takie potrawy, szybkie, proste i z tego co nam zostaje po obiedzie- :)

  4. marcelina 29 lutego 2016 at 22:25 Reply

    kochana! taki zestaw z makaronem to idealny dla mnie! Za ser feta wielki plus :)

  5. Ania 1 marca 2016 at 14:03 Reply

    do pracy idealne :) często takie wariacje ze sobą zabieram w pojemniku :)

  6. Angelika i Monika (Candy Pandas) 1 marca 2016 at 18:51 Reply

    Fajny i smaczny obiad :) Nasza babcia robiła często taki makaron ale z serem pleśniowym :)

  7. Marek 2 marca 2016 at 08:57 Reply

    Wygląda na coś idealnego na lunch :)

  8. Iwona 2 marca 2016 at 16:05 Reply

    Smakowity makaronik :)

  9. Agnieszka Wieczorek 2 marca 2016 at 18:05 Reply

    Fajny pomysł na wykorzystanie mięsa z rosołu. Takie danie jest nie tylko pyszne, ale i pożywne :))) Super :)))

  10. luminaluni.com 2 marca 2016 at 21:50 Reply

    Pyszności! :)

  11. Kobieta po 30 3 marca 2016 at 12:19 Reply

    szybkie, proste, smaczne :) czego chcieć więcej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *