Pieczeń z indyka z płatkami pomidorów i rozmarynem

Filet indyka pieczony z płatkami pomidorów z rozmarynem, marynowany w papryczce chili z czosnkiem i sosem sojowym. Taką pieczeń można podać z sosem, lub konfiturą z żurawiny na świąteczny obiad. Ja czasami podaję, jako zdrowy i niskokaloryczny zamiennik sklepowych wędlin. Pieczona pierś indyka bez skórki, jest również doskonałym źródłem białka, żelaza i magnezu. Z kromką razowego chleba, plasterek takiej, domowej wędliny smakuje wybornie :)
Polecam również pieczeń z indyka wg. Ewy Wachowicz i pieczeń indyka z marynaty miodowej

DSC_0628

Składniki
Marynata
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • łyżka suszonego rozmarynu
  • 1 łyżka papryczki chili
  • 2 łyżki octu winnego ( może być sok z cytryny )
  • 3 ząbki czosnku drobno posiekane
Filet indyka dokładnie myję i osuszam papierowym ręcznikiem. Delikatnie nacinam tak, żeby powstał płat mięsa, przy tej czynności uważam żeby nie przeciąć mięsa.
Wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszam w większej miseczce. Mięso daję do miski i dokładnie obtaczam w marynacie z każdej strony. Daję do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
Mięso wyciągam z marynaty, jedną stronę posypuję płatkami pomidorów i kładę gałązki rozmarynu ( jeżeli łodyżki są zdrewniałe, daję tylko listki ). Za pomocą kuchennego sznurka związuję mięso w rulonik.
Do naczynia żaroodpornego leję 3 szklanki wody i układam mięso. Filet piekę około 70 minut, w temp. 200 stopni. Większe filety pieczemy do 80 minut. Gotowe mięso odstawiam do przestudzenia, ściągam sznurek i przechowuję w chłodnym miejscu. Smacznego :)

DSC_0637

DSC_0672

Komentarze: 21

  1. gotowanietoproste 5 listopada 2015 at 17:17 Reply

    Coś pysznego takie mięsko :)

  2. poproszę dokładkę 5 listopada 2015 at 18:27 Reply

    wygląda doskonale, muszę zrobić do kanapek :-)

  3. Salvador Dali 5 listopada 2015 at 19:50 Reply

    kuuurka.. aleś kawał mięcha przyrządziła! Wygląda genialnie, muszę się pokusić o taką dobroć 😉

  4. Agnieszka Wieczorek 5 listopada 2015 at 19:54 Reply

    Cudeńko! Uwielbiam domowe pieczenie. Bardzo lubię je zjadać jako wędlinę z kromką świeżego, domowego chleba :) Niebo w gębie!

  5. lena 5 listopada 2015 at 19:57 Reply

    Szalenie smakowita pieczeń:)

  6. Ladylaura 5 listopada 2015 at 21:07 Reply

    Pyszna,jak zwykle u mnie o suszonych płatkach pomidorów nikt nie słyszał.

    • napiecyku 6 listopada 2015 at 23:07 Reply

      A właśnie W Hiszpanii nie powinno ich zabraknąć :)

  7. Łucja 5 listopada 2015 at 22:20 Reply

    Jak prosto i smacznie :) Lubię domowe wędliny i chętnie skorzystam z przepisu !

  8. kulinarny blog samanthy 5 listopada 2015 at 23:57 Reply

    Przepyszna do chlebka, choć ja taką lubię do obiadu z sosem żurawinowym.

  9. Sosna 6 listopada 2015 at 12:27 Reply

    Ubóstwiam! :>

  10. kasia 6 listopada 2015 at 13:15 Reply

    Pięknie Ci wyszła ta pierś tez lubię i robię z suszonymi pomidorami 😉

  11. Łycha Smaków 6 listopada 2015 at 15:19 Reply

    wygląda pięknie :)

  12. Ela Dziurkowska 6 listopada 2015 at 19:29 Reply

    O kochana ale żeś mu dogodziła :)) Tzn indykowi :)

  13. Agnieszka - Polska Zupa 6 listopada 2015 at 22:22 Reply

    Napiszę tylko tyle : zdjęcia są świetne!

    • napiecyku 6 listopada 2015 at 23:06 Reply

      Dziękuję, ale miałam słabe światło :)

  14. Angelika i Monika (Candy Pandas) 7 listopada 2015 at 14:16 Reply

    O jejku ale cudnie wygląda w przekroju :) Fankami mięsiwa nie jesteśmy ale coś takiego sprawia, że i my nabieramy na nie ochoty :)

  15. Olka 7 listopada 2015 at 16:03 Reply

    Pyszne i pięknie nadziane :) aż ślinka cieknie…

  16. Obiad gotowy! 7 listopada 2015 at 17:28 Reply

    doskonała domowa wędlina!

  17. Ania 7 listopada 2015 at 23:41 Reply

    taka domowa wędlina nie ma sobie równych :)

  18. zjedz_mnie 8 listopada 2015 at 21:43 Reply

    To danie jak dla mnie, indyka uwielbiam, pomidorom nie mówię nie, apetycznie się prezentuje:)

  19. marcelina 9 listopada 2015 at 20:50 Reply

    Na kanapce bym widziała taką wędlinkę :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *