Zdrowe ciasto z płatków owsianych

Ciasto  z dodatkiem płatków owsianych, miodu i mleka. Płatki śmiało można zastąpić otrębami np. orkiszowymi. Od początku miałam dobre przeczucia, co do tego wypieku, mimo sporej ilości płatków ciasto jest bardzo smaczne. Dodatek borówek i porzeczek bardzo wzbogaca ciasto smakowo. Wypiek dla osób, które szukają zdrowych zamienników tradycyjnych ciast. Za ten przepis dziękuję autorce bloga Wypiecz Wymaluj 🙂

IMG_6865

 

Składniki
  • 300 ml. gorącego mleka
  • 100 g płatków owsianych lub otrąb
  • 100 g miękkiego masła
  • 120 g mąki pszennej lub orkiszowej typ 700
  • 1 łyżka płynnego miodu naturalnego ( u mnie lipowy )
  • 60 g brązowego cukru
  • 1 roztrzepane jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
  • szklanka borówek lub czerwonych porzeczek
Płatki zalewam gorącym mlekiem i odstawiam. Kiedy płatki nasiąkną mlekiem, zostawiam do przestudzenia.
Masło ucieram z cukrem na puszysty krem, dodaję miód i ekstrakt, nadal ucieram na puszystą masę. Stopniowo dodaję jajko, za każdym razem dokładnie miksuję. Stopniowo dodaję namoczone płatki. Na koniec daję przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie mieszam.
Na dno blaszki o długości 34 x 12 cm daję papier do pieczenia. Masę przekładam na blaszkę. Na wierzch daję owoce. Całość daję do nagrzanego piekarnika i piekę około 45 minut, w temp. 180 stopni. Brzegi ciasta powinny mocno się zrumienić. Gotowe ciasto odstawiam na 15 minut do ostygnięcia. Smacznego 🙂

 

IMG_6890

IMG_6882

 

komentarze 22

  1. Natalie 29 czerwca 2015 at 09:33 Reply

    Mniam! Takie ciacho to ja rozumiem 😉
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

  2. Agnieszka - PolskaZupa 29 czerwca 2015 at 09:34 Reply

    Super ciacho, jak każde z owocami musi byc pyszne, a jak do tego możebyć zdrowsze…

  3. Lena 29 czerwca 2015 at 10:30 Reply

    Nie tylko zdrowe,ale i pyszne 😉

  4. Angelika i Monika (Candy Pandas) 29 czerwca 2015 at 11:54 Reply

    Mmmmm pycha. Placek marzeń. Zdrowy, smaczny i do tego świetnie wygląda 😀

  5. mysza75 29 czerwca 2015 at 11:59 Reply

    Jakie fajne ciacho, z płatkami samo zdrowie i przyjemność z jedzenia do tego 🙂

  6. Agnieszka Wieczorek 29 czerwca 2015 at 13:06 Reply

    Nie dość, że wygląda przecudnie i tak apetycznie, to jeszcze można sobie pozwolić z kilkoma kawałkami, bo jest zdrowe 🙂 Rewelacja!

  7. domowacukierniaewy.blox.pl 29 czerwca 2015 at 13:36 Reply

    Zdrowe ciacho, mocno owocowe, wspaniałe 🙂

  8. lekcjewkuchni.blogspot.com 29 czerwca 2015 at 15:16 Reply

    Wygląda fenomenalnie, zjadłabym kawałeczek:)

  9. mojamalakuchnia 29 czerwca 2015 at 18:11 Reply

    super, bardzo lubię zdrowe ciasta ; )

  10. Olka 29 czerwca 2015 at 18:37 Reply

    Zdrowe ciacho to jest to! Można jeść na zdrowie i bez wyrzutów 🙂

  11. Ela Dziurkowska 29 czerwca 2015 at 18:43 Reply

    Znakomite, pomysłowe ciacho. Lubię te z dodatkiem otrębów.

  12. Ania - Kto ugości moich gości? 29 czerwca 2015 at 21:08 Reply

    Pyszne i do tego zdrowe – ciasto idealne 🙂

  13. marcelina 30 czerwca 2015 at 08:37 Reply

    Taki jeden kawałek mogłabym teraz zjeść do mojej porannej kawy 🙂

  14. BEATA REDZIMSKA 30 czerwca 2015 at 09:33 Reply

    Gosiu ale fajny przepis, koniecznie musze wyprobowac, bo ciasto i to zdrowe. Super pychotka. Pozdrawiam serdecznie Beata

  15. Obiad gotowy! 30 czerwca 2015 at 10:07 Reply

    chyba to jest to ciasto, które jadłam dawno temu, ale nie mogłam znaleźć przepisu… teraz już mam;) dziękuję!

  16. Czucherkowo 30 czerwca 2015 at 12:43 Reply

    Świetne ciasto 🙂

  17. Beata, Tajemnice Natury 30 czerwca 2015 at 16:06 Reply

    Normalnie spadłaś mi z nieba z tym przepisem, wygląda nieziemsko i w dodatku przepysznie, a zdjęcia mówią „zjedz mnie!!!! „.
    Na pewno go zrobię i dam Ci znać.
    Pozdrawiam serdecznie.

  18. galantyna.pl 30 czerwca 2015 at 16:39 Reply

    Zapisuje przepis… płatki owsiane są „the best”… i teraz „mam fazę” na takie ciacha:)

  19. Pati 1 lipca 2015 at 12:47 Reply

    Ciasto jest po prostu obłędne!

  20. Dorota 3 lipca 2015 at 05:13 Reply

    Ciasto jest obłędne. Jak sądzisz, jak wyjdzie z oliwą?

  21. marcelina 12 stycznia 2017 at 14:35 Reply

    Wyszło pyszne!

    • napiecyku 12 stycznia 2017 at 17:50 Reply

      Bardzo się cieszę, że ciasto smakowało 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *