Sernik gotowany

Ciasto idealne na spotkania towarzyskie, pieczone na dużej blaszce, bardzo sycące. Zamiast tradycyjnych kruchych placków, upiekłam placki korzenne na miodzie z dodatkiem mąki orkiszowej. Masę serową robi się bardzo szybko, podgrzewając ser z dodatkami. Ciasto jest najlepsze następnego dnia, kiedy twarde placki namiękną. W sytuacji kryzysowej kruche placki można zastąpić zwykłymi herbatnikami. Bardzo polecam 😀

IMG_0991

Składniki na ciasto
  • 2 szkl. mąki z pełnego przemiału lub orkiszowej
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 szkl cukru brązowego
  • 2 jajka
  • 3 łyżki naturalnego miodu
  • 300 g. masła
  • 2  łyżeczki sody
  • 2  łyżeczki przyprawy do piernika
Do miseczki przesiewam mąkę z sodą, dodaję pokrojone na kawałki masło i resztę składników. Wyrabiam ciasto. Jeżeli ciasto będzie się kleić, można dosypać trochę mąki. Wyrabiam do czasu, kiedy ciasto będzie elastyczne i gładkie. Gotowe ciasto dzielę na trzy równie części. Dno blaszki o wym. 25 x 35 cm. wykładam papierem do pieczenia i wylepiam kolejno trzy placki. Każdy placek piekę osobno, w temp. 180 stopni ok.15 min, do zezłocenia. Gotowe placki studzę na kratce.
Składniki na przełożenie
  • 1 kg sera zmielonego ( u mnie z wiaderka )
  • 200 g masła
  • 2 jajka
  • 1 cukier waniliowy
  • 3/4 szkl. brązowego cukru
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
Masło rozpuszczam w dużym garnku, dodaję ser, całość dokładnie mieszam. Dodaję jajka, cukier, wszystko ponownie mieszam. Kiedy ser zaczyna ,,bulgotać”, dodaję budyń i mąkę ziemniaczaną. Całość chwilę gotuję na małym ogniu, cały czas mieszając. Kiedy ser zgęstnieje i ponownie zaczyna się gotować, odstawiam z ognia.
Ciepłym serem przekładam schłodzone placki. Ciasto odstawiam w chłodne miejsce, najlepiej na całą noc. Ciasto można udekorować białą czekoladą, rozpuszczoną w kąpieli wodnej i posypać posiekanymi orzechami. Udanych wypieków 😀

IMG_1003

IMG_1009

komentarzy 27

  1. allani_S 29 grudnia 2014 at 22:16 Reply

    ciasto prezentuje się znakomicie 🙂
    Zachęci niejednego jak znajdzie się na stole !! 🙂

  2. Ania 29 grudnia 2014 at 23:01 Reply

    sernik prezentuje się wyśmienicie 🙂

  3. poproszę dokładkę 30 grudnia 2014 at 08:08 Reply

    robiłam kiedyś coś podobnego, ale bodajże z masą budyniową. Myślę, że taka serowa jest lepsza 🙂 Jestem bardzo ciekawa gotowanego sernika, nigdy go nie robiłam! Zapisuję do wypróbowania :-))

  4. Pati 30 grudnia 2014 at 08:10 Reply

    Robiłam na święta podobny 🙂

  5. Lena B 30 grudnia 2014 at 08:39 Reply

    Pysznie wygląda i tak samo pewnie smakuję. Cudowny poczęstunek dla gości 🙂

  6. lovecoffeeandshoes 30 grudnia 2014 at 11:41 Reply

    pomimo tego, że jestem obżarta po świętach, pomimo tego, że patrzeć na słodkie nie mogę to taki serniczek bym zjadła:)

  7. Anka 30 grudnia 2014 at 12:04 Reply

    Ależ wspaniale wygląda 🙂 Spróbowałabym z wielką chęcią, mimo że jestem na poświątecznym odwyku od słodyczy 🙂

  8. Angelika_Monika (Candy Pandas) 30 grudnia 2014 at 12:55 Reply

    Zupełnie nie wygląda jak sernik 😀
    Kochamy warstwy! xD

  9. Angelika_Monika (Candy Pandas) 30 grudnia 2014 at 12:57 Reply

    Udanej zabawy sylwestrowej życzymy! 😛

  10. Magda Meg Fashion 30 grudnia 2014 at 14:26 Reply

    Wyglądem przypomina mi stefankę…na pewno jest pyszne 🙂

  11. Ladylaura 30 grudnia 2014 at 17:27 Reply

    Piękny i apetyczny sernik.

  12. kulinarny blog samanthy 30 grudnia 2014 at 18:37 Reply

    Bardzo apetycznie wygląda, wspaniały przekładaniec 🙂 Szczęsliwego Nowego Roku !

  13. Dieta moja pasja. 30 grudnia 2014 at 19:41 Reply

    Dawno temu robiłam sernik gotowany na ciemny ucieranym cieście. Był rewelacyjny, przepis gdzieś zgubiłam i do dziś nie mogę znaleźć

  14. marcelina 30 grudnia 2014 at 20:03 Reply

    Wow! Ależ pyszne warstwy 🙂
    Wszystkiego dobrego w Nowym Roku! 🙂

  15. Marzena 30 grudnia 2014 at 21:51 Reply

    Mój ulubiony a Twój taki wypasiony, pyszności 🙂 z chęcią taki zrobię więc porywam przepis i kawałeczek ciacha 🙂

  16. Natalia - Poezja Smaku 31 grudnia 2014 at 02:45 Reply

    Znam go w trochę innej wersji, ale Twoja podoba mi się znacznie bardziej! Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!

  17. czar-życia 31 grudnia 2014 at 18:45 Reply

    Szczęśliwego Nowego Roku 🙂

  18. ja i moje urwisy 31 grudnia 2014 at 21:23 Reply

    Wygląda pysznie 🙂

  19. Kaś 1 stycznia 2015 at 16:40 Reply

    prezentuje się po królewsku!
    Najlepszego w Nowym Roku 🙂

  20. mojamalakuchnia 2 stycznia 2015 at 14:20 Reply

    Muszę w końcu spróbować zrobić taki gotowany sernik. Wygląda pysznie. Pozdrawiam ciepło!:)

  21. Urszula Topczewska 2 stycznia 2015 at 18:44 Reply

    Fantastycznie wygląda, wyjątkowo smakowicie 🙂 Te placki korzenne muszą być bajeczne 😉
    Szczęśliwego 2015! ^^

  22. Ola 2 stycznia 2015 at 19:42 Reply

    Wygląda ba je cznie! 🙂

    Zapraszam także do mnie 🙂
    http://zdrowiepodprzykrywka.blogspot.com/

    Pozdrawiam

  23. Renata Mój dzień 2 stycznia 2015 at 21:49 Reply

    Przypomina ciacho którym zajadałam sie w dzieciństwie- teraz chyba zapomniany nawet przez moją mamę, muszę poszukać w jej przepisach, bo ciasto było genialne i blaszka znikała w jeden dzień:)
    Pycha!!

  24. Ilona 18 sierpnia 2016 at 12:33 Reply

    Będę piec 1 raz i boję się ciasta czy na pewno mi wyjdzie i czy potem łatwo je rozwalkowac do formY? Bo chyba trzeba?

    • napiecyku 18 sierpnia 2016 at 17:50 Reply

      Proszę się nie obawiać, ciastem można również wylepić foremkę. To ciasto z reguły wychodzi 🙂

  25. Ilona 19 sierpnia 2016 at 18:42 Reply

    Przepraszam ale wylepic, znaczy mogę brac po kawalku i lepić łącząc na blaszce? Dopiero zaczynam i stąd moję i być może głupie pytanie. Dziekuję z góry za rady.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *