Home Na słodkoCiasta i ciasteczka kruche Sernik gotowany

Sernik gotowany

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Ciasto idealne na spotkania towarzyskie, pieczone na dużej blaszce, bardzo sycące. Zamiast tradycyjnych kruchych placków, upiekłam placki korzenne na miodzie z dodatkiem mąki orkiszowej. Masę serową robi się bardzo szybko, podgrzewając ser z dodatkami. Ciasto jest najlepsze następnego dnia, kiedy twarde placki namiękną. W sytuacji kryzysowej kruche placki można zastąpić zwykłymi herbatnikami. Bardzo polecam 😀

IMG_0991

Składniki na ciasto
  • 2 szkl. mąki z pełnego przemiału lub orkiszowej
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 szkl cukru brązowego
  • 2 jajka
  • 3 łyżki naturalnego miodu
  • 300 g. masła
  • 2  łyżeczki sody
  • 2  łyżeczki przyprawy do piernika
Do miseczki przesiewam mąkę z sodą, dodaję pokrojone na kawałki masło i resztę składników. Wyrabiam ciasto. Jeżeli ciasto będzie się kleić, można dosypać trochę mąki. Wyrabiam do czasu, kiedy ciasto będzie elastyczne i gładkie. Gotowe ciasto dzielę na trzy równie części. Dno blaszki o wym. 25 x 35 cm. wykładam papierem do pieczenia i wylepiam kolejno trzy placki. Każdy placek piekę osobno, w temp. 180 stopni ok.15 min, do zezłocenia. Gotowe placki studzę na kratce.
Składniki na przełożenie
  • 1 kg sera zmielonego ( u mnie z wiaderka )
  • 200 g masła
  • 2 jajka
  • 1 cukier waniliowy
  • 3/4 szkl. brązowego cukru
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
Masło rozpuszczam w dużym garnku, dodaję ser, całość dokładnie mieszam. Dodaję jajka, cukier, wszystko ponownie mieszam. Kiedy ser zaczyna ,,bulgotać”, dodaję budyń i mąkę ziemniaczaną. Całość chwilę gotuję na małym ogniu, cały czas mieszając. Kiedy ser zgęstnieje i ponownie zaczyna się gotować, odstawiam z ognia.
Ciepłym serem przekładam schłodzone placki. Ciasto odstawiam w chłodne miejsce, najlepiej na całą noc. Ciasto można udekorować białą czekoladą, rozpuszczoną w kąpieli wodnej i posypać posiekanymi orzechami. Udanych wypieków 😀

IMG_1003

IMG_1009

Powiązane posty

27 komentarzy

allani_S 29 grudnia 2014 - 22:16

ciasto prezentuje się znakomicie 🙂
Zachęci niejednego jak znajdzie się na stole !! 🙂

Odpowiedź
Ania 29 grudnia 2014 - 23:01

sernik prezentuje się wyśmienicie 🙂

Odpowiedź
poproszę dokładkę 30 grudnia 2014 - 08:08

robiłam kiedyś coś podobnego, ale bodajże z masą budyniową. Myślę, że taka serowa jest lepsza 🙂 Jestem bardzo ciekawa gotowanego sernika, nigdy go nie robiłam! Zapisuję do wypróbowania :-))

Odpowiedź
Pati 30 grudnia 2014 - 08:10

Robiłam na święta podobny 🙂

Odpowiedź
Lena B 30 grudnia 2014 - 08:39

Pysznie wygląda i tak samo pewnie smakuję. Cudowny poczęstunek dla gości 🙂

Odpowiedź
lovecoffeeandshoes 30 grudnia 2014 - 11:41

pomimo tego, że jestem obżarta po świętach, pomimo tego, że patrzeć na słodkie nie mogę to taki serniczek bym zjadła:)

Odpowiedź
Anka 30 grudnia 2014 - 12:04

Ależ wspaniale wygląda 🙂 Spróbowałabym z wielką chęcią, mimo że jestem na poświątecznym odwyku od słodyczy 🙂

Odpowiedź
Angelika_Monika (Candy Pandas) 30 grudnia 2014 - 12:55

Zupełnie nie wygląda jak sernik 😀
Kochamy warstwy! xD

Odpowiedź
Angelika_Monika (Candy Pandas) 30 grudnia 2014 - 12:57

Udanej zabawy sylwestrowej życzymy! 😛

Odpowiedź
Magda Meg Fashion 30 grudnia 2014 - 14:26

Wyglądem przypomina mi stefankę…na pewno jest pyszne 🙂

Odpowiedź
Ladylaura 30 grudnia 2014 - 17:27

Piękny i apetyczny sernik.

Odpowiedź
kulinarny blog samanthy 30 grudnia 2014 - 18:37

Bardzo apetycznie wygląda, wspaniały przekładaniec 🙂 Szczęsliwego Nowego Roku !

Odpowiedź
Dieta moja pasja. 30 grudnia 2014 - 19:41

Dawno temu robiłam sernik gotowany na ciemny ucieranym cieście. Był rewelacyjny, przepis gdzieś zgubiłam i do dziś nie mogę znaleźć

Odpowiedź
marcelina 30 grudnia 2014 - 20:03

Wow! Ależ pyszne warstwy 🙂
Wszystkiego dobrego w Nowym Roku! 🙂

Odpowiedź
Marzena 30 grudnia 2014 - 21:51

Mój ulubiony a Twój taki wypasiony, pyszności 🙂 z chęcią taki zrobię więc porywam przepis i kawałeczek ciacha 🙂

Odpowiedź
Natalia - Poezja Smaku 31 grudnia 2014 - 02:45

Znam go w trochę innej wersji, ale Twoja podoba mi się znacznie bardziej! Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!

Odpowiedź
czar-życia 31 grudnia 2014 - 18:45

Szczęśliwego Nowego Roku 🙂

Odpowiedź
ja i moje urwisy 31 grudnia 2014 - 21:23

Wygląda pysznie 🙂

Odpowiedź
Kaś 1 stycznia 2015 - 16:40

prezentuje się po królewsku!
Najlepszego w Nowym Roku 🙂

Odpowiedź
mojamalakuchnia 2 stycznia 2015 - 14:20

Muszę w końcu spróbować zrobić taki gotowany sernik. Wygląda pysznie. Pozdrawiam ciepło!:)

Odpowiedź
Urszula Topczewska 2 stycznia 2015 - 18:44

Fantastycznie wygląda, wyjątkowo smakowicie 🙂 Te placki korzenne muszą być bajeczne 😉
Szczęśliwego 2015! ^^

Odpowiedź
Ola 2 stycznia 2015 - 19:42

Wygląda ba je cznie! 🙂

Zapraszam także do mnie 🙂
http://zdrowiepodprzykrywka.blogspot.com/

Pozdrawiam

Odpowiedź
Renata Mój dzień 2 stycznia 2015 - 21:49

Przypomina ciacho którym zajadałam sie w dzieciństwie- teraz chyba zapomniany nawet przez moją mamę, muszę poszukać w jej przepisach, bo ciasto było genialne i blaszka znikała w jeden dzień:)
Pycha!!

Odpowiedź
Ilona 18 sierpnia 2016 - 12:33

Będę piec 1 raz i boję się ciasta czy na pewno mi wyjdzie i czy potem łatwo je rozwalkowac do formY? Bo chyba trzeba?

Odpowiedź
napiecyku 18 sierpnia 2016 - 17:50

Proszę się nie obawiać, ciastem można również wylepić foremkę. To ciasto z reguły wychodzi 🙂

Odpowiedź
Ilona 19 sierpnia 2016 - 18:42

Przepraszam ale wylepic, znaczy mogę brac po kawalku i lepić łącząc na blaszce? Dopiero zaczynam i stąd moję i być może głupie pytanie. Dziekuję z góry za rady.

Odpowiedź
napiecyku 19 sierpnia 2016 - 19:29

Tak dokładnie, odrywać małe kawałki i zlepiać je na blaszce. Przy tej czynności, bardzo pomocny jest taki mały wałeczek tutaj jest link https://napiecyku.pl/2015/11/szarlotka-z-maki-razowej-z-jablkami-i-pigwa/. Można też rozwałkowywać ciasto, między dwoma kawałkami foli spożywczej 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz