Proste ciasto jogurtowe

To ciasto, bez użycia miksera jest bardzo proste w wykonaniu. U mnie zawsze się udaje i za każdym razem szybko znika. Udało mi się zjeść kawałek i przyznaję, za sprawą nowych grzałek lekko się przypiekło, ale smakuje cudnie. Można to ciasto wzbogacić w dowolne bakalie, poszatkowaną czekoladę, czy drobne owoce, u mnie tym razem żurawiną. Ten jogurtowiec, sprawdzi się na drugie śniadanie dla maluchów i dorosłych. Można je upiec również, w foremkach na muffinki. Bardzo polecam 🙂

IMG_8998

 

Składniki
  • 2 szkl. przesianej mąki pszennej
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1/2 szkl. dobrego oleju ( u mnie z pestek winogron )
  • 1 duże jajko
  • 3/4 szkl. cukru brązowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki aromatu śmietankowego
  • 40 g poszatkowanej żurawiny
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Jajko wbijam do miseczki i dodaję cukier, składniki przez minutę ubijam rózgą kuchenną. Dodaję jogurt i mieszam, dodaję olej i ponownie mieszam składniki. Na koniec, dodaję mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą, aromat, oraz żurawinę. Wszystkie składniki krótko, ale dokładnie mieszam łyżką.
Małą keksówkę na chleb, o wym. 13 x 23 cm, wykładam papierem do pieczenia, następnie przekładam masę. Ciasto daję do nagrzanego piekarnika, piekę w temp. 180 stopni, przez 40 min. Mój piekarnik po wymianie grzałek, bardzo mocno się nagrzewa. Moja mama piekła, to samo ciasto przez 50 min. Proponuję przed wyłączeniem piekarnika, zrobić test patyczkiem do szaszłyków. Jeżeli patyczek wsadzony kilkakrotnie w ciasto będzie suchy, możemy śmiało wyciągnąć ciasto z piekarnika. Udanych wypieków 🙂

IMG_8955

komentarze 22

  1. ja i moje urwisy 5 listopada 2014 at 13:06 Reply

    Wygląda apetycznie, w sam raz do kawy 🙂

  2. ewa 5 listopada 2014 at 13:34 Reply

    pycha,a do tego szklanka ciepłego kakao ^^

  3. filizanka-smakow 5 listopada 2014 at 13:46 Reply

    Małgosiu uwielbiam Twoje przepisy !! już nie raz z nich korzystałam i za każdym razem wychodzą rewelacyjnie ! To ciasto jogurtowe podbieram i będę piec w sobotę 🙂

    • napiecyku 5 listopada 2014 at 13:47 Reply

      Dzięki Ewelinka za miłe słowa. Pozdrawiam 🙂

  4. Anka 5 listopada 2014 at 15:20 Reply

    Wygląda na super wilgotne i leciutkie 🙂 Aż chce się spróbować, najlepiej jeszcze ciepłego 😀

  5. poproszę dokładkę 5 listopada 2014 at 17:41 Reply

    uwielbiam ciasto jogurtowe! jest tak cudownie wilgotne i smaczne :-)))

  6. Ladylaura 5 listopada 2014 at 18:36 Reply

    Jogurtowe jest pyszne ,zawsze.

  7. Obiad gotowy! 5 listopada 2014 at 19:16 Reply

    Jogurtowe! uwielbiane i lubiane przez nas, ale ostatnio zdecydowanie rzadko go piekę:) Twoje ciasto prezentuje się doskonale!

  8. Salvador Dali 5 listopada 2014 at 19:29 Reply

    trochę jak ciasto na muffinki: wystarczy łyżka i już! 🙂
    Idealne do powideł.. <3

  9. Dieta moja pasja. 5 listopada 2014 at 19:31 Reply

    Ciacho wygląda na bardzo lekki jak chmurka. Pewnie i niebiańsko smakuje,

  10. Marzena 5 listopada 2014 at 19:59 Reply

    Pyszniutkie ciacho, super wygląda 🙂 z kubkiem dobrej herbaty rewelacja 🙂

  11. domowacukierniaewy.blox.pl 5 listopada 2014 at 21:21 Reply

    Piękny ma kolor 🙂 Lubię takie ciasta, są idealne z filiżanką herbaty 🙂

  12. E. 5 listopada 2014 at 22:05 Reply

    muszę przyznać, że wygląda pysznie! w sobotę idę do pracy, ale może w niedzielę się skuszę i upiekę 🙂

  13. Kraina Miodem Płynąca 5 listopada 2014 at 23:00 Reply

    Jogurtowe… Uwielbiam! 🙂 Z resztą chyba nie ma osoby, która nie lubi ciasta jogurtowego, tak samo jak marchewkowego 🙂

  14. Lena B 6 listopada 2014 at 07:06 Reply

    Mniam pyszne proste ciacho i ta żurawinka. Wygląda znakomicie, chętnie zjadłabym kawałeczek 😀

  15. Dominika 6 listopada 2014 at 10:23 Reply

    piękne 🙂 robię podobne 🙂 często dodaję właśnie czekoladę 🙂

  16. kulinarny blog samanthy 6 listopada 2014 at 12:08 Reply

    Znakomite, idealne do herbatki !

  17. Kuchnia u Krysi 6 listopada 2014 at 20:16 Reply

    To ciasto broni się samo. Wygląda tak pięknie… puszyste, lekkie i… takie pyszne 🙂

  18. Siwa 6 listopada 2014 at 23:45 Reply

    Jakie piękne, puszyste, złociste… i te czerwone akcenty – mniam!

  19. Natalia - Poezja Smaku 7 listopada 2014 at 00:52 Reply

    Jest super, zawsze się udaje! 🙂

  20. Katarzyna O. 11 listopada 2014 at 22:14 Reply

    Wygląda przepysznie! Do tego jest z żurawiną, mniam.

  21. Anna - PiQ story 15 listopada 2014 at 16:27 Reply

    Fajny przepis, zaraz wypróbuje:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *