Bardzo lubię kurczaka w marynacie z miodu, czosnku i ziół. Zwykle piekę go w skórce i chociaż nigdy jej nie jem, wydaje mi się, że pieczony bez skórki jest za suchy….ale to tylko moje zdanie. Często podaję kurczaka z kaszą kuskus i warzywami, dzisiaj zrobiłam z pieczonymi ziemniakami. Obiad dosyć prosty, ponieważ oprócz marynaty, całą pracę wykonuje piekarnik. Do potrawy dodałam sporo suszonych i świeżych ziół, które jeszcze rosną w moim ogrodzie. Do marynaty i pieczenia na sposób włoski, użyłam oleju z pestek winogron, dla mnie to najlepszy olej do smażenia i pieczenia. Oprócz właściwości zdrowotnych, pozwala zachować naturalny smak potrawy, ponieważ sam, nie ma wyrazistego smaku, ani zapachu. Polecam to danie na co dzień i na świąteczny obiad 🙂
Składniki
- 6 udek kurczaka, umytych i osuszonych
- 1 kg ziemniaków obranych i pokrojonych na mniejsze kawałki
- 1/3 szkl. oleju z pestek winogron
- 2 łyżeczki soli morskiej mielonej
- garść posiekanych ziół, świeżych lub suszonych tj. tymianek, majeranek, bazylia
Składniki na marynatę
- 2 łyżki miodu
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 5 łyżek oleju z pestek winogron
- płaska łyżka papryki wędzonej w proszku
- garść suszonego tymianku, majeranku i bazylii
29 komentarzy
Ale pyszny obiadek zrobiłaś 🙂 Super się prezentuje 🙂
Wspaniały ,pychaa.
Mniam jaki aromatyczny i rumiany 🙂
Jaki aromatyczny mięsny kąsek., Bardzo lubię mięsa z dodatkiem miodu.
z miodem moja mama robiła skrzydełka za młodu, ale szczerze ich nie lubiłam..
może gdyby dodawała tych ziół? Wygląda booosko!
bardzo lubię takiego porządnie zamarynowanego kurczaka, pyszności :-))
A on taki słodki wychodzi?
Marzenka, słodycz jest słabo wyczuwalna, zawsze możesz zamiast dwóch, dać łyżkę miodu :))
A ja taka głodna! Pysznie wygląda 🙂
mniam kurczaczek jak marzenie 🙂
Świetny obiadek, mogę się do Ciebie wprosić na porcyjkę 🙂 pysznie wygląda, zrobię takiego kurczaczka 🙂 pozdrawiam 🙂
Pięknie przypieczona skórka 😀
Aż ślinka na sam widok leci….. 😉 Jadłbym!
Smaczny kurczaczek, marynata pysznie skomponowana, chętnie wykorzystam pomysł 🙂
Niebo w gębie :)))
Pozdrawiam
ale apetyczne :))))
Świetna marynata do kurczaka, chyba się skuszę!
bardzo ładnie wygląda 🙂
Wygląda po prostu nieziemsko 🙂 Uwielbiam marynaty na bazie miodu 🙂
wygląda obłędnie ! i jak sie tu nie skusić ?:)
Uf, ulżyło mi, bo myślałam, że ze mnie tylko taki “francuski piesek”, co to skórki nie jada 🙂 Kurczak bardzo apetyczny, a sam obiad z Twojego opisu bardzo smaczny 🙂
Świetny pomysł na obiad Gosiu 🙂
Bardzo smakowity kurczaczek, pycha! 🙂
Wygląda przepysznie!
Zdjęcia tak przyciągają wzrok, że trudno się oprzeć. Pyszny kurczak, świetny przepis 🙂
Uwielbiam taką marynatę z miodem – najczęściej piekę tak skrzydełka. Po pieczeniu w wysokiej temperaturze ta skórka robi się cudownie chrupiąca i lekka – inaczej też jej nie jem 🙂
Kurczak i miód to zawsze musi być pyszne 🙂
No, no, no, ale bym zjadła. Już sobie wyobrażam jaki musi być dobry. Uwielbiam takie dania. I dobrze przemarynowane mięsko 🙂 pyszności.
Pysznie chrupiący i taki miodowej glazurze jest najlepszy. Pozdrawiam serdecznie