Zupa z dyni wg. Magdy Gessler

Przyznam, że smak samej dyni, nie wznosi mnie na wyżyny smaku. Jednak zupa z dyni pani Magdy naprawdę smakuje. Warto po nią sięgnąć zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym, to bardzo prosty przepis na niecodzienną potrawę. Jutro Halloween, może ta zupa będzie inspiracją na poczęstunek dla gości 🙂

IMG_8311

Składniki
  • 1,5 kg dyni
  • 200 ml mleka
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 4 ząbki czosnku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól morska, pieprz biały
  • 4 garstki łuskanych pestek dyni
Dynię obieram i kroję w kostkę. Zalewam mlekiem i bulionem. Solę i gotuję do miękkości. Dodaję posiekany czosnek i gotuję jeszcze 5 min. Całość miksuję, dodaję śmietankę i krótko podgrzewam. Zupę doprawiam świeżo startą gałką muszkatołową i pieprzem. Podaję z prażonymi na suchej patelni pestkami dyni i dekoruję odrobiną śmietanki. Smacznego 🙂
IMG_8319

komentarze 22

  1. filizanka-smakow 30 października 2014 at 17:32 Reply

    Szczerze przyznam że dyni do tej pory nie jadłam. Na działce u rodziców ich pełno a ja się zebrać nie mogę
    Twoja zupka mnie bardzo kusi
    Chyba jeszcze dziś pojadę jednak po ta dynie ! 😉

  2. Dieta moja pasja. 30 października 2014 at 18:23 Reply

    Jakoś się z dynią mijam w tym roku, chyba czas to zmienić. 🙂

  3. poproszę dokładkę 30 października 2014 at 18:36 Reply

    fakt, że dynia sama w sobie nie jest powalająca, ale w takiej zupie smakuj pysznie 🙂

  4. kulinarny blog samanthy 30 października 2014 at 19:26 Reply

    Przepadam za zupą dyniową w każdej postaci. Cudnie podana !

  5. Ladylaura 30 października 2014 at 19:29 Reply

    Tak podana i mnie by przekonała ,żeby spróbować.

  6. Marzena 30 października 2014 at 21:36 Reply

    Oj jak ja lubię zupkę z dyni, jest taka aromatyczna 🙂 super wygląda 🙂

  7. Ania 31 października 2014 at 00:01 Reply

    podoba mi się sposób podania zupki 🙂

  8. Natalia - Poezja Smaku 31 października 2014 at 01:05 Reply

    Kocham dyniową, tylko taką mocno doprawioną np. świeżym imbirem i chili. Twoje podanie tej zupy jest prześliczne 🙂

  9. Anka 31 października 2014 at 09:14 Reply

    Kremy dyniowe to obowiązkowa pozycja w jesiennym menu 🙂 Twój wygląda (i pewnie smakuje!?) wspaniale 🙂

  10. Aga w kuchni 31 października 2014 at 09:44 Reply

    i jak pięknie podana 🙂

  11. ja i moje urwisy 31 października 2014 at 09:48 Reply

    Kusi ale nie wiem czy bardzo…

  12. Olka 31 października 2014 at 10:55 Reply

    Smak dyni w dużej mierze zależy od odmiany i bywają bardzo smaczne i aromatyczne dynie…..inna sprawa, że trudno je kupić bo na straganach bytują zwykle dwa rodzaje….Zupa Małgosiu i pyszna i piękna i super podana 🙂 Co powiesz na dynię na surowo…?

  13. domowacukierniaewy.blox.pl 31 października 2014 at 23:05 Reply

    Mam straszną ochotę na taką zupę i już wiem od kogo zgapię przepis 😉

  14. beata redzimska 1 listopada 2014 at 09:29 Reply

    Gosiu mnie tez dynia nie wnosi na wyzyny smaku ale uwielbiam takie jak u ciebie fotki zupa z dyni w dyni pozdrawiam beata

  15. Dominika 1 listopada 2014 at 10:28 Reply

    Bo dynię trzeba dobrze doprawić by smakowała 🙂 Mam gdzieś przepis pani Gessler, miałam zamiar zrobić, ale ostatecznie wybrałam inne przepisy na zupę z dyni. Jednak mam zamiar wypróbować i ten, bo zypa wygląda smakowicie 🙂

  16. Sosna 1 listopada 2014 at 18:00 Reply

    Aj, chętnie bym spróbował, zwłaszcza ze względu na autorkę przepisu 😀

  17. Gaja 1 listopada 2014 at 19:04 Reply

    Chyba z ciekawości kupię dynię i zrobię wreszcie zupę albo placki. Tak się dziwnie składa, że ciągle nie znam jej smaku…

  18. czar-życia 1 listopada 2014 at 19:43 Reply

    Wygląda świetnie, tylko ja akurat za dynią nie przepadam, ale za to idealnie na czasie 🙂

  19. Megly 1 listopada 2014 at 21:48 Reply

    Jak dla mnie to jest absolutny hit i mistrzostwo. Zupę dyniową uwielbiam, ale jeszcze nigdy nie podawałam jej w tak kunsztowny sposób, ani też nigdy nie została mi ona nigdzie tak podana. Super pomysł. Od razu smakuje lepiej 😉

  20. mariola1903 2 listopada 2014 at 21:50 Reply

    Robiłam tą zupę jest pyszna , Pozdrawiam

  21. Marta gotuje 3 listopada 2014 at 15:34 Reply

    Ale pyszności 🙂 Bardzo lubię dynię a twoja zupa wygląda bardzo smakowicie 🙂

  22. Jolanta Strażyc 4 listopada 2014 at 14:45 Reply

    Pyszna zupka i jak pięknie podana 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *