Schab pieczony

Wspaniała weekendowa pogoda mobilizuje nas do wyjazdu w góry, wcześnie rano pakujemy plecaki i wyjeżdżamy. Wcześniej robię kanapki z pieczeni, którą przygotowałam poprzedniego dnia. Będzie idealna do razowej bułki i z liściem sałaty zastąpi obiad. Mała porcja zupy w schronisku kosztuje 10 zł, wypijamy więc kawę i ruszamy w dalszą drogę zaopatrzeni w porządny prowiant. Ta pieczeń świetnie smakuje podana z sosem do obiadu, można zrobić z większego kawałka schabu, ponieważ dobrze przechowuje się w lodówce. Ja przygotowałam ją z dodatkiem szynki dojrzewającej, można dodać inną aromatyczną szynkę, lub dobry wędzony boczek. Bardzo polecam 🙂

IMG_7493

Składniki

  • 1, 5 kg schabu
  • 8-10 plasterków wędzonego boczku pokrojonego wzdłuż, lub szynki szwardzwaldzkiej
  • po 1 łyżce tymianku, majeranku, rozmarynu
  • 4 ząbki czosnku
  • 5 łyżek papryki wędzonej w proszku
  • 2 szklanki bulionu lub wody
  • bawełniany sznurek
  • sól i pieprz
  • olej
W moźdźerzu rozcieram suszone zioła, czosnek, sól, pieprz, 3 łyżki oliwy i łyżkę papryki.
Piekarnik rozgrzewam do temp. 200 stopni. Schab nacinam wzdłuż jak książkę ( przy tej czynności należy uważać żeby na rozciąć schabu na dwa kawałki ). Można go lekko rozbić. Mięso nacieram marynatą z oliwy, czosnku i ziół. Mięso od środka posypałam papryką wędzoną i ułożyłam plastry szynki lub boczku. Schab ciasno zwinęłam w roladę i obwiązałam bawełnianym sznurkiem. Gotową roladę daję do brytfanny z wodą lub bulionem i piekę 1, 30 min. Czas pieczenia zależy od grubości rolady. W trakcie pieczenia kilkakrotnie obracam mięso i polewam je sosem.
W tracie pieczenia można dodać do brytfanny świeże zioła i pokrojoną cebulę, aby ich smak przeniknął do pieczeni. Gotową wieprzowinę kroję w grubsze plastry i podaję z sosem, lub przestudzoną kroję do kanapek. Smacznego 🙂

IMG_7525

IMG_7516

jadło 1549

jadło 1540

komentarzy 35

  1. domowacukierniaewy.blox.pl 14 października 2014 at 12:08 Reply

    Rewelacja! Ależ musi pysznie smakować 🙂

  2. AGATA 14 października 2014 at 12:33 Reply

    Schab pysznie wygląda lubię takie coś.Pozdrawiam serdecznie.Miłego wtorku.

    • napiecyku 14 października 2014 at 12:58 Reply

      Pozdrawiam Agatko 🙂

  3. poproszę dokładkę 14 października 2014 at 12:33 Reply

    planuję zrobinie swojej własnej wędliny i właśnie mnie zachęciłaś 🙂 wygląda pięknie! świetny pomysł z tym boczkiem 🙂

  4. Marzena 14 października 2014 at 13:01 Reply

    Super przepis. Schabik wygląda pysznie. Z chęcią taki zrobię 🙂

  5. Dieta moja pasja. 14 października 2014 at 14:25 Reply

    Taka wędlinka to ja rozumiem. 🙂

  6. Ladylaura 14 października 2014 at 14:34 Reply

    Wspaniała wędlina ,o tak. 🙂

  7. Jagoda 14 października 2014 at 14:54 Reply

    Wygląda smakowicie! Mmmm niemal czuć zapach!

  8. Kasia 14 października 2014 at 16:32 Reply

    No, no, przepięknie wyszedł ten zawijas w środku 🙂

  9. Aga w kuchni 14 października 2014 at 18:13 Reply

    ślicznie wygląda z tym boczkiem i pewnie jeszcze lepiej smakuje

  10. Ania P 14 października 2014 at 18:54 Reply

    Ja za takim „mięsiwem” nie przepadam, ale mój luby byłby zachwycony takim schabem 🙂

    • napiecyku 14 października 2014 at 19:02 Reply

      Tak, mężczyźni w większości są mięsożerni 🙂

  11. Ogrodnik 14 października 2014 at 19:29 Reply

    Wygląda pysznie ! 😉

  12. Ja i moje urwisy 14 października 2014 at 20:16 Reply

    Uwielbiam z boczkiem, a ostatnio jadłam nadziewaną mięsem mielonym i czymś jeszcze, smak niezapomniany…

  13. Salvador Dali 14 października 2014 at 20:26 Reply

    uwielbiam takie pieczenie! Właśnie do pieczywa na drugi dzień-idealne! 🙂

  14. kulinarny blog samanthy 14 października 2014 at 21:26 Reply

    Zawsze przepyszne domowe półgęski, wiem, bo często robię dla mojej rodziny 🙂

  15. kulinarny blog samanthy 14 października 2014 at 21:27 Reply

    Przepiękne widoki, zapomniałam dodać !

  16. Ania 14 października 2014 at 23:23 Reply

    na taką wędlinkę zawsze chętnie się skuszę 🙂

  17. Karolina 14 października 2014 at 23:49 Reply

    rewelacja ! 🙂

  18. Lena B 15 października 2014 at 06:54 Reply

    Mmmm wygląda znakomicie. Uwielbiam domowe pieczenie 🙂 A te widoki na zdjęciach poniżej. Chciałabym mieć takie z okna 🙂

  19. Dominika 15 października 2014 at 08:39 Reply

    Ale piękną pogodę mieliście! 🙂
    Schabik super 🙂

  20. beti 15 października 2014 at 09:05 Reply

    Lubię i lubimy wszyscy takie domowe pieczone mięska. Często również robimy 🙂

  21. Venus 15 października 2014 at 09:19 Reply

    oryginalny przepis 🙂

  22. Venus 15 października 2014 at 09:20 Reply

    w dodatku cudowne widoki

  23. dżemdżus 15 października 2014 at 12:12 Reply

    Wow jaki urodziwy, pięknie się prezentuje i zapewne nieziemsko smakuje 🙂

  24. Ciążowe Zachcianki 15 października 2014 at 16:28 Reply

    Lubię i często robię, ale jeszcze nie nadziewałam schabu. Chętnie wypróbuję Twój przepis.

  25. Jolanta Strażyc 15 października 2014 at 17:19 Reply

    Świetny przepis Gosiu i wspaniała wycieczka 🙂

  26. Marcelina 16 października 2014 at 08:03 Reply

    Piękny krajobraz gór!
    A ten schab to już wyobrażam sobie jak musi pachnięć 🙂

  27. wenus-lifestyle 16 października 2014 at 14:16 Reply

    Pyszności, a krajobraz piękny 🙂

  28. filizanka-smakow 16 października 2014 at 16:04 Reply

    ale mi narobiłaś smaka !!

  29. mojamalakuchnia.wordpress.com 16 października 2014 at 17:12 Reply

    Pyszny i schab i piękne zdjęcia!:)

  30. Gaja 16 października 2014 at 22:54 Reply

    No i świetny zamiennik dla sklepowej wędliny! Sama często piekę mięsa w tym celu, teraz uświadomiłam sobie, że zbyt rzadko. A-ha, ja zwykle swoją pieczeń przed włożeniem do piekarnika zostawiam na noc w marynacie, jest bardziej aromatyczna 🙂 Pozdrawiam!

  31. Gaja 16 października 2014 at 22:56 Reply

    Do usunięcia 😉

  32. Kuchnia u Krysi 17 października 2014 at 09:06 Reply

    Jeśli wędlina to tylko domowa. I tak jak piszesz, można podać do obiadu i na kanapki, a z tą szyneczką w środku to mi się podoba 🙂

  33. Beata 17 października 2014 at 09:20 Reply

    Gosiu jaki energetyczny obiad, w gory w sam raz. U Ciebie zawsze tak smakowicie. PS musze sprawdzic moj banerek, dzieki za informacje. Pozdrawiam Beata

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *