Tarta razowa z owocami

Kruche ciasta można przygotować na wiele sposobów, z mąki krupczatki, pszennej, ryżowej, razowej. Dzisiaj zrobiłam prostą wersje z mąki razowej, do tego budyń waniliowy i dowolne owoce. Tarta razowa może nie ma smaku lekkiego, maślanego ciasta, ale na pewno da się lubić. Formę na tartę można zastąpić małą tortownicą, ważne by boki ciasta lekko unieść do góry. To letnie ciasto będzie znakomitym poczęstunkiem dla miłych gości :)

IMG_1259

 

Składniki

  • 200 g mąki pszennej razowej
  • 100 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 ulubione budynie
  • 3 szklanki mleka
  • dowolne letnie owoce
  1. Do miseczki daję mąkę, zimne masło, jajko i cukier. Szybko wyrabiam ciasto, kiedy składniki dobrze się połączą, ciasto owijam folią spożywczą i daję do lodówki na 30 min.
  2. Budyń gotuję z trzema szklankami mleka wg instrukcji na opakowaniu. Na garnku z gotowym budyniem rozciągam folię spożywczą, ten sposób chroni budyń przed wyschnięciem górnej warstwy.
  3. Formę na tartę o śr 26 cm, dokładnie smaruję masłem. Dno i boki formy wylepiam kawałkami schłodzonego ciasta. Na koniec małym wałkiem  lub łyżką wyrównuję powierzchnię.
  4. Ciasto nakłuwam widelcem. Na ciasto daję papier do pieczenia, a na papier daję fasolę lub ryż, w ten sposób dociążam ciasto. Ciasto piekę z fasolkami 15 min w temp 180 stopni. Usuwam papier i fasolki. Ponownie piekę 12 min. Gotowy spód odstawiam do przestudzenia i ostrożnie wyjmuję z foremki.
  5. Na gotową tartę daję lekko przestudzony budyń. Przed podaniem na budyń wykładam owoce. Udanych wypieków :)

Moje uwagi : tarta z samej mąki razowej jest dosyć twarda, jeżeli chcesz tego uniknąć dodaj 100 g mąki pszennej razowej i 100 g mąki pszennej.

IMG_1222

 

 

Komentarze: 27

  1. Ela 14 czerwca 2014 at 09:44 Reply

    Wspaniały apetyczny kolorowy widok !
    Pozdrawiam :)

  2. AGATA 14 czerwca 2014 at 09:45 Reply

    Ale pychotka na całego uwielbiam takie coś.

    Życzę miłego weekendu i pozdrawiam serdecznie :-)

    • napiecyku 14 czerwca 2014 at 09:48 Reply

      Również pozdrawiam :)

  3. Ladylaura 14 czerwca 2014 at 11:47 Reply

    Z owocami chyba każde ciasto wygląda po mistrzowsku .Tarta cudowna!.

  4. Trzy Apetyczne 14 czerwca 2014 at 11:48 Reply

    Jak można tak nas kusić i torturować przez ekran z samego rana?! 😛
    Pozdrawiamy :) :*

  5. Kolizje smakow 14 czerwca 2014 at 13:43 Reply

    Bardzo fajny smakowity pomysł :)

  6. gin 14 czerwca 2014 at 13:50 Reply

    Mmm, wygląda wspaniale :)

  7. domowacukierniaewy.blox.pl 14 czerwca 2014 at 14:35 Reply

    Bardzo apetyczne zdjęcia! Pyszna tarta! :)

  8. awiola 14 czerwca 2014 at 15:35 Reply

    Od samych zdjęć ślinka mi cieknie. To po prostu sztuka!

  9. Maleńka bloguje 14 czerwca 2014 at 18:46 Reply

    Ta pora roku rozpieszcza nas takimi dobrociami jakimi są owoce, więc jak dla mnie sezon na tarty jest otwarty 😀

    • napiecyku 14 czerwca 2014 at 18:52 Reply

      Dziękuję dziewczyny i pozdrawiam :))

  10. innam 14 czerwca 2014 at 20:50 Reply

    Świetny przepis! Moje ciasto idealne, może nawet zrobię w swój urlop :>

  11. Jolanta Strażyc 14 czerwca 2014 at 21:53 Reply

    Piękne zdjęcia Gosiu i bardzo fajny przepis. Pozdrawiam i życzę miłej niedzieli :)

    • napiecyku 14 czerwca 2014 at 22:01 Reply

      Również życzę udanej niedzieli :)

  12. lutka40 14 czerwca 2014 at 22:21 Reply

    NIBY TAKA PROSTA ,ALE JAK FANTASTYCZNIE WYGLĄDA! .SMAK PEWNIE W PROSTOCIE PRZEPYSZNY ?

  13. czarodziejka smaków 14 czerwca 2014 at 23:45 Reply

    mnie zawsze tarty zachwycają :) Twoja jest bardzo apetyczna!

  14. Rudzienka 14 czerwca 2014 at 23:53 Reply

    Co za apetycznosci, piekny blog <3
    http://www.inrudzienkasmind.blogspot.com

    • napiecyku 15 czerwca 2014 at 00:13 Reply

      Witam na blogu :)

  15. Pati 15 czerwca 2014 at 07:49 Reply

    Uwielbiam ciasta i tarty z budyniem!

  16. simply lifetime 15 czerwca 2014 at 11:36 Reply

    po prostu uwielbiam takie pyszności! :)

  17. Magda C. 15 czerwca 2014 at 12:35 Reply

    Cudowna taka tarta! Pełna owoców <3

  18. Dieta moja pasja. 15 czerwca 2014 at 21:02 Reply

    Wiesz co Gosiu…a ja dziś zjadłam poziomki prosto z krzaczka bo mi się nie chciało nic robić. :( :)

    • napiecyku 15 czerwca 2014 at 21:06 Reply

      Poziomki prosto z krzaczka najlepsze :))

  19. marcela 15 czerwca 2014 at 22:18 Reply

    muszę spróbować zrobić :) przepis mnie zainteresował :) na pewno jest przepyszna!

  20. Natalia - Poezja Smaku 16 czerwca 2014 at 00:20 Reply

    Ślinka mi cieknie na widok poziomek w tak pysznym cieście! :)

  21. taking african mango 16 czerwca 2014 at 11:33 Reply

    It’s going to be end of mine day, however before finish I am
    reading this enormous piece of writing to increase my knowledge.

  22. Olka 16 czerwca 2014 at 16:34 Reply

    O mamuniu jakie to pyszne….:) czekam na pierwsze poziomki :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *