Home Dania i dodatkiDania z warzywami i jarskie Warzywa zapiekane z bazylią i czosnkiem

Warzywa zapiekane z bazylią i czosnkiem

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Mowa oczywiście o warzywach wiosennych, których nieprzebrane ilości pojawiły się na rynku. Ponieważ mają w swoim składzie więcej wody i mniej włókien, czas pieczenia znacznie się skróci. Młode ziemniaki i marchewkę można po uprzednim dokładnym umyciu piec w skórce. Pieczone warzywa będą smaczną alternatywą dla warzyw gotowanych, podaną na obiad lub kolację we dwoje. Do warzyw można podać pierś kurczaka lub rybę przygotowane na parze lub patelni grillowej 🙂

IMG_1070

Składniki

  • 4 młode kalarepki
  • 4 młode ziemniaki
  • 4 młode marchewki
  • 2 młode cebulki
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego
  • 4 ząbki czosnku
  • kilka gałązek drobno posiekanej bazylii lub łyżka suszonej
  • sól
  1. Czosnek drobno kroję, bazylię drobno siekam. Czosnek i bazylię dodaję do oleju, mieszam i odstawiam.
  2. Kalarepę i cebulę obieram. Duże kalarepki dzielę na ćwiartki, z cebulą postępuję podobnie.
  3. Małe ziemniaki czyszczę, duże kroję na ćwiartki.
  4. Warzywa układam w formie do zapiekania, przyprawiam solą i dokładnie skrapiam olejem z bazylią i czosnkiem. Daję do nagrzanego piekarnika i piekę ok. 25 min w 180 stop. W trakcie pieczenia warzywa można skropić wodą. Smacznego 🙂

IMG_1108

Powiązane posty

18 komentarzy

domowacukierniaewy.blox.pl 16 czerwca 2014 - 21:12

Świetny pomysł na warzywa 🙂 !

Odpowiedź
Ladylaura 16 czerwca 2014 - 21:26

Zdrowo przede wszystkim.

Odpowiedź
Natalia K 16 czerwca 2014 - 21:37

Witaj 🙂 Dziękuję ci bardzo za odwiedzinki.
Ja bardzo lubie takie smakowite blogi, więc na pewno bedę czestym gościem! Świetny pomysł na warzywa! muszą być pycha!
Pozdrawiam cieplutko i zapraszam do siebie częsciej!!!!

Odpowiedź
napiecyku 16 czerwca 2014 - 21:44

Witam na blogu. Pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
rucianka 17 czerwca 2014 - 00:35

Jestem wielbicielką warzyw.
Te wyglądają bardzo smakowicie.
Pozdrawiam
Anka

Odpowiedź
Mery 17 czerwca 2014 - 09:06

Pięknie podane zdrowie na talerzu :))

Odpowiedź
AGATA 17 czerwca 2014 - 09:21

Bardzo fajny taki pomysł z takim daniem przede wszystkim zdrowe.Buziaki i miłego dnia.

Odpowiedź
Jolanta Strażyc 17 czerwca 2014 - 13:29

Świetnie się prezentują i do tego zdrowe i mało kaloryczne. Pozdrawiam Gosiu 🙂

Odpowiedź
napiecyku 17 czerwca 2014 - 17:12

Również pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
Jagoda 17 czerwca 2014 - 15:48

Zdrowo, nie wiem czy smacznie, ale tak wygląda, więc dziękiuje bardzo za przepis 🙂

Odpowiedź
simply lifetime 17 czerwca 2014 - 17:07

ostatnio jadłam takie u znajomych i jestem nimi zachwycona! 🙂

Odpowiedź
Hania 18 czerwca 2014 - 12:03

Ja piekę tak warzywa z kminkiem, są wyśmienite.
Dziękuję za odwiedziny na moim blogu i zapraszam częściej:)))
Pozdrawiam Hania

Odpowiedź
Trzy Apetyczne 18 czerwca 2014 - 16:12

Jeden z naszych ulubionych, prostych obiadów! 😀
Pozdrawiamy!

Odpowiedź
Magda C. 18 czerwca 2014 - 17:41

Bardzo fajny pomysł na warzywny obiad:)

Odpowiedź
dżemdżus 19 czerwca 2014 - 18:02

Zgłodniałam, składniki mam, takie warzywa będą więc u nas dziś na kolację. 🙂

Odpowiedź
AZgotuj 20 czerwca 2014 - 21:30

Pieką sie króciutko i smakują wyjątkowo:)

Odpowiedź
kulinarny blog samanthy 20 czerwca 2014 - 23:11

Ja również grilluję warzywa, są także wyśmienite 🙂

Odpowiedź
JustInka 23 czerwca 2014 - 14:12

Nie dość, że smacznie, to jeszcze zdrowo!

Odpowiedź

Zostaw komentarz